Dette gjør du om du møter elg i skogen 

Elgen er vakker, majestetisk - og kanskje litt skremmende. Hva gjør du hvis du støter på 800 kilo med muskelmasse og kraft der ute i skogen?

Tekst: Guri Leyell Skedsmo/Foto: Kjell Isaksen

Publisert 30.09.2022

Noen drømmer om det. Andre synes det er flaut å innrømme at de frykter å møte elg. Men er det egentlig grunn til å være redd? Og hva er riktig å gjøre hvis det langbeinte dyret plutselig står foran deg på stien?  

- På denne tiden av året går det stort sett bra. Det er særlig rundt kalvingen om våren man skal være forsiktig, sier Erling Solberg, elgekspert og forsker ved Norsk institutt for naturforskning.  

Selv har han hatt nærkontakt med 200-300 elg, i embets medfør. Det har stort sett gått bra. Bortsett fra en gang.

Unødvendig helgardering 

Er det flaut å frykte elgen? Nei, mener Solberg.  
- Det er jo et kjempestort dyr. Det er ikke noe rart at enkelte er litt engstelige. 

Likevel: Det er ingen grunn til å spurte av gårde ved synet av elg. En slik helgardering er  unødvendig, forklarer forskeren.   
- Ser du dyret på god avstand, er det neppe en farlig situasjon. Så lenge elgen har ryggen fri, er det sjelden et problem. Husk at veldig få mennesker har opplevd å støte på aggressive elger. Det er forsvinnende få ulykker, med tanke på hvor mange elg det er.

Varsom om våren 

Ok, det er rolig møte der ute i skogen. Du betrakter det flotte dyret på passe god avstand. Hva da om elgen plutselig viser i overkant stor interesse for deg? Tar noe skritt mot deg, gir uklare signaler om hvor den er på vei?  

- Kommer du over en ku med kalv om våren, bør du trekke deg raskt unna. I verste fall kommer du inn i intimsonen til elgkua. En slik situasjon vil du absolutt ikke vil havne i. 

Et slikt møte går også stort sett greit, forklarer Solberg. Selv om elgkua har kalv, vil moren i de aller fleste tilfeller løpe bort i møte med mennesker. Kalven blir overlatt til seg selv.  

Skulle du likevel være så uheldig å møte på enprosents-gruppa av mødre som velger å bli, er det viktig å huske på følgende:  

- Elgen er jo ikke ute deg for å drepe eller spise deg. Den skal bare forsvare kalven sin. Det er derfor du skal trekke deg raskt unna. Dersom du likevel får elgen over deg og har falt overende, er det viktig å ligge helt stille og beskytte hodet.  
 
Å ligge stille vil antagelig redusere risikoen for flere spark. Å forsøke løpe bort fra en slik situasjon er ikke nødvendigvis smart, ifølge Solberg. 

- Er du ung og raskt, kan du kanskje komme deg unna. Men er du gammel og gebrekkelig, er det antagelig ikke lurt å forsøke å reise seg om du ligger nede. Da vil elgen antagelig sparke mer. Ligger du stille, vil den etter hvert skjønne at du ikke utgjør en fare.  

- Før det eventuelt har gått så langt, kan det være en ide å forsøke å komme seg opp i nærmeste tre? 

- Ikke nødvendigvis opp i et tre, men trær mellom deg og elgkua er alltid bra.

Høstjakta 

Høsten kan gjøre elgen en smule forvirret. Elgjakten skjer samtidig som elgoksen har sin brunstperiode. Det kan føre til litt forvirring i oksens prioriteringer, forklarer Solberg. 

Stikkord: Damejakt.   
- Oksene er fokusert på å finne seg en ku. Det kan gjøre dem litt dumme, nesten litt naive. Kanskje fokuserer de på å følge i sporet til ei ku. 

- Og glemmer å holde naturlig avstand til mennesker?  

- Ja. De er liksom opptatt av noe helt annet.  

Lyd holder elgen unna, sier Solberg. Går du sammen med andre, vil praten holde dyret på avstand. Går du alene, og helst vil ha det sånn, kan du prate litt med deg selv. Eventuelt henvende deg direkte til elgen, om den skulle dukke opp.  

- Så et tydelig “Hei, hei elg. Du kan ta det helt rolig, det er bare meg” kan føre til at elgen stikker?  

- Absolutt.

Nærkontakt 

Selv valgte elgforskeren en annen strategi i et nærmøte med elg. Han skulle undersøke antall kalver hos en radiomerket elg, og måtte tett innpå. Uheldigvis havnet han veldig tett på kua og kalven. 

- Så oppdaget jeg at kalven var viklet inn i et kratt. I sånne stressa situasjoner tenker jeg ikke alltid helt klart. Jeg bestemte meg for å hjelpe kalven. Det var ikke lurt. 

Kalvens mor hadde ikke sans for Solbergs redningsoperasjon. Med ett befant han seg i en miks av kalv, kratt og ku. Elgkua rettet et kraftig spark mot Solbergs hode. Forskeren greide å holde seg på beina, og sprang bort. Han slapp med noen sting i pannen. Det blir ikke flere hjelpe kalv i kratt-operasjoner. I hvert fall ikke med en elgku som publikum.   

Huskelapp i møte med elg  

  • Hold avstand. Elg på avstand vil så godt som aldri føre til en skummel situasjon.
  • En minsteavstand på 50-100 meter er bra, men i skogen kan det tidvis oppstå situasjoner der du er nærmere. Det går som regel bra da også, men det er ingen vits i å teste ut grensene. 
  • En aggressiv elg vil reise hårene på nakken, legge ørene bakover, og kanskje senke hodet. Det er et tydelig tegn på at du er for nærme. 
  • Lag lyder om du er redd for å møte en elg.  
  • Trekk deg raskt unna dersom du opplever at dyret kommer mot deg. Eller du ser at du har havnet tett på en elgku med kalv.  
  • Skulle elgen i verste fall sparke deg ned, ligg stille og beskytt hodet. 

Kilde: Erling Solberg, Norsk institutt for naturforskning (NINA)

Samarbeidspartnere