Kveldstur gjennom kulturlandskapet

Dette er en rundtur som for en syklist ikke er lang (8 km), men som kan ta litt tid likevel. Det er fordi landskapet du sykler gjennom er så vakkert at det er lett å bli ute litt lenger enn du egentlig hadde tenkt. Det er selvsagt lov å ta turen til fots også!

Starten er ved Valler. Du kan enten starte fra Gjettum t-banestasjon eller fra utfartsparkeringen i krysset Dæliveien/Gjettumveien. Du sykler uansett oppover Dæliveien, og straks passerer du en sidevei på venstre hånd med det kulturhistoriske navnet ”Seljefløyten”, som henspiller på det kjente maleriet ”Seljefløyten” som ble malt ved Dælivann.

Etter 100 meter er det slutt på bebyggelsen, og asfaltveien går over til å bli grusvei ved Fleskum gård på toppen av bakken. Enhver som kjenner litt til norsk kulturhistorie vet hva Fleskumsommeren har betydd for norsk billedkunst. Ta det litt med ro når du sykler ned bakken fra Fleskum gård. Her kan du møte folk til fots, spesielt barnefamilier. Nær bunnen av bakken er det en venstresving. Det går en kjerrevei til høyre her, som fører frem til sydenden av vannet.

Men vår rute følger den brede vei, og du ser nå et vakkert landskap åpenbare seg. Dæli gård er til venstre, og du ser også landemerket Søndre Kolsås med kommunikasjonsmasten på toppen. Veien går videre forbi over Dælibekken og forbi Dalbo gård (venstre hånd) hvor du kan se hester på beite. Er du historisk interessert, kan du også se på helleristninger her. På høyre hånd har du øyet i dette landskapet: Dælivann. Har du med fiskestang, så kan du prøve å lure en gjedde eller to! Ved å rette blikket nordover, ser du Stein gård oppe i lia mot Gardlaushøgda.

I veidelet ved den gamle låven (Hestebråtan) tar du til høyre, og krysser snart Steinsbekken. Veien er ikke fullt så plan her som den var i starten, og når du kommer til en liten kneik der veien tar en høyresving, kan du vurdere å trille sykkelen opp. På toppen tar du til venstre, og passerer Søndre Skotta. Du kommer nå frem til asfaltvei igjen, og får Nordre Skotta (Dæliveien 21) på venstre hånd. Når du kommer frem til Rv168 har du to muligheter: Den raskeste veien, som er vår rute, går på sykkelveien ned til høyre. Du når da Øverland etter en snau km. Et alternativ til denne er å ta over veien ved Steinsskogen gravlund og sykle et par hundre meter nordover til du kommer inn på Ankerveien. Derfra er det 1,2 km frem til Øverland via Murenveien.

Vel fremme på parkeringsplassen på Øverland fortsetter du rett frem (på tvers av Rv168) ned asfaltert vei. Snart kommer du inn på en sti, og pass på at du tar til venstre ved et stidele rett etterpå.

Så krysser du Åsterudveien og kommer inn på turveien langs Øverlandselven. Den følger du til den munner ut i Nesveien. Tar du til høyre nå, har du 1,5 km på denne veien langs Kolsåsbanen før du er fremme ved startstedet Valler.


Edit

Flere bilder

Relaterte nyheter eller steder

DatoTittel, navn

23 Okt 2017

Øverlandselva

Ut på tur - eldre nyheter

27 Aug 2007

Så nær - så fjernt!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Nesodden, halvøya som deler Oslofjorden, er til tross for nærheten til hovedstaden et ukjent område for mange. Med ferge fra Aker Brygge tar turen til Nesoddtangen ca. 20 minutter. Nesodden har et mangfold å tilby.

20 Aug 2007

Der det er vann er det fisk!

Av Olav Harlem | Ut på tur

Lurer du på om det er fisk i vannene i Marka, kan vi fortelle at det årlig tas mer enn fem tonn! Hvor? Stort sett: Der det er vann er det fisk. Med vanlig list og andre regler gjelder også her. Husk å løse fiskekort! Naturopplevelsen får du derimot helt gratis...

06 Aug 2007

Markas grøde

Av Skiforeningen | Ut på tur

Det er sensommer og Marka bugner av blåbær, bringebær, multe, nype, enebær og andre go’saker. I Asker og Bærum er det store forekomster av alt dette, ofte nær bebyggelse og lett tilgjengelig. Problemet er rett og slett at det meste blir stående uplukket. Hvert år råtner tonnevis av bær og andre spiselig saker.