Jessheim - Liekrysset

Rutenr:

865

Lengde:

5,3 km

Område:

Romeriksåsene - Nannestad

Type:

Offentlig vei
Dette er en sykkelrute som går nordover fra Jessheim sentrum. Den går i samme trasé som Nasjonal sykkelrute nr. 7, og ved jernbanestasjonen finner du et stort skilt som viser hvilken vei du skal sykle.

Utgangspunktet er altså her, i rundkjøringen ved jernbanestasjonen (Furusethgata/Ringvegen). Første etappe går langs Ringvegen, fram til krysset der denne veien og Trondheimsvegen møtes. Her tar du til høyre. På hele resten av ruta sykler du langs Trondheimsvegen. Det er gang- og sykkelvei fra start til "mål".

På vei nordover passerer du Nordby ungdomsskole. Snart får du Nordbytjernet på venstre side. Ved nordenden av vannet ser du Romerike folkehøyskole. Nå legger du bebyggelsen på Jessheim bak deg, og ferden går videre forbi Grønvold.

Ved Hovimoen krysser du E6, og dermed er du straks framme i Liekrysset, der denne ruta ender. Rett nord for bensinstasjonen ser du en bauta. Den er satt opp til minne om skysskaren som kjørte statsmannen Georg Sverdrup til Eidsvoll-forsamlingen i 1814. På bautaen står det: "Minne om Georg Sverdrups skysskar 16. febr. 1814" - og "Husk at Gud er attåt". Ifølge historien ba skysskaren Sverdrup innstendig om aldri å gi sin stemme til at Norge skulle overgis til Sverige. Skysskarens ord til Sverdrup var "Hva du siger eller gjør, så husk for alting paa, at Gud er attåt».

Liekrysset er et viktig knutepunkt for syklistene her i området. Herfra kan du fortsette strake veien nordover mot Mogreina og Dal (rute 861) eller du kan ta til høyre mot Hauerseter og Nordkisa (rute 860). Tar du til venstre, kan du velge mellom rute 862 til Moreppen og rute 863, som går til Gardermoen.
Hovedbanen

Foto: Eivind Molde, 08.07.2014

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Jessheim 204 Innfallsport (parkering) Romeriksåsene - Nannestad
Liekrysset 218 Generelt stedsnavn Romeriksåsene - Nannestad

Jessheim

Moh

204 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Romeriksåsene - Nannestad

Gå til sted

Liekrysset

Moh

218 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Romeriksåsene - Nannestad

Gå til sted

Samarbeidspartnere