Jessheim - Kløfta

Rutenr:

873

Lengde:

11,9 km

Område:

Romeriksåsene - Nannestad

Type:

Offentlig vei og skogsbilvei/turvei
Utgangspunktet for denne sykkelruta er jernbanestasjonen på Jessheim. I rundkjøringen her (Furusethgata/Ringvegen) finner du et stort sykkelskilt. Ruta går, med et lite unntak, i samme trasé som Nasjonal sykkelrute nr. 7.

Først sykler du sørover, opp bakken og til venstre, over jernbanebrua. Dermed er du i Algarheimsvegen, som har gang- og sykkelvei langs nordsiden. En knapp kilometer fra start kommer du til en rundkjøring. Her ved Skogmo skal du over på sørsiden av veien, og videre østover i Gamle Algarheimsveg. Dette er en egen turvei som skiller lag med Algarheimsvegen, og går inn i et område med skog.

Snart får du Skogmo skole på høyre side, og mens Gamle Algarheimsveg (og sykkelrute nr. 7) fortsetter mot venstre, holder du til høyre her, og er dermed på vei sørover. Etter en stund deler turveien seg - du holder til venstre, slik at du ikke havner inne i et boligområde. Du triller ut i Karoline Gystads veg, og tar vil venstre. Strekningen på egen turvei hit, er på knappe 1,5 kilometer.

Straks er du på Rambydalsvegen, og tar til høyre. Nå er du "gjenforent" med ruta som er skiltet som sykkelrute nr. 7, og ferden går sørover gjennom Rambydalen. Her er det ikke egen gang- og sykkelvei, men så er det også forholdsvis liten trafikk på denne veien.

Du passerer Rambydalen skisenter, og etter å ha syklet gjennom skogen en stund, åpner kulturlandskapet seg ved gårdene Myrhus og Plogstad. Langt borte til høyre kan du også se E6, men du lengter neppe dit når du kan sitte her på sykkelen å nyte en strålende utsikt over Romerikssletta.

Du tar til høyre i Randbygrenda, og så til venstre ved Løken. Dermed er du i Kjerkjevegen, og får snart Ullensaker kirke på venstre side. Her står det et skilt som informerer om den veien du nå sykler på - nemlig Den Wingerske kongevei. Kongeveien ble anlagt på slutten av 1700-tallet, og var en av landets hovedforbindelser til Sverige via Kongsvinger. Veien nordover fra Christiania passerte over Galgenhaugen her ved Ullensaker kirke.

Snart ser du E6 rett framfor deg, og svinger til høyre. Du sykler opp en bakke, holder til høyre, og passerer høyt over E6. Nå fortsetter du strake veien inn i sentrum, og er snart framme ved Kløfta stasjon.

Herfra kan turen fortsette vestover i rute 849 til Ask. Tar du til venstre et par hundre meter før jernbanen, i Ilevegen, er er du på vei sørover mot Frogner i rute 874.
Folksomt

Foto: Eivind Molde, 15.08.2014

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Jessheim 204 Innfallsport (parkering) Romeriksåsene - Nannestad
Kløfta 169 Innfallsport (parkering) Romeriksåsene - Nannestad

Jessheim

Moh

204 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Romeriksåsene - Nannestad

Gå til sted

Kløfta

Moh

169 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Romeriksåsene - Nannestad

Gå til sted

Samarbeidspartnere