Innom Mariholtet og Losby

Godset på Losby

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 29.05.2006

Turinformasjon

Lengde:

18 km

Område:

Østmarka

Beskrivelse

Mariholtet og Losby - to kjente og mye besøkte steder i Østmarka. Vi skal innom dem begge, på en tur som går fra Ellingsrud til Skårer.

Østmarka er kjent for sine åser som går i nord-sør-retning. Vi skal forflytte oss både sørover og nordover gjennom to dalfører - og på tvers, mot øst. Første etappe går sørover til Mariholtet.

Vi sykler langs elva, og får etter hvert Nord-Elvåga på venstre side. Det er mange fine badeplasser langs vannet. Vel framme på Mariholtet kan det hende at vi får kjøpt mat og drikke før ferden går videre østover (kommer an på dag og klokkeslett).

Nå skal vi altså over til nabodalføret i øst, vi krysser demningen over Nord-Elvåga, og har flott utsikt både nord- og sørover vannet. Litt stigning venter - vi skal opp ca 75 høydemeter. Så går det nedover, forbi Knuttjern og videre ned til Vestereng.

Etter å ha syklet lenge i skog, får vi nå plutselig se et vidstrakt og frodig jordbrukslandskap. Vi befinner oss i området sør for Skårer, og begir oss på asfaltert vei fram til det tradisjonsrike stedet Losby.

Før var det skogsdrift, nå er det golf, gårdsdrift og friluftsliv som preger stedet. Losby gods ruver godt i landskapet, og Losbylåven (Losby besøksgård) er heller ikke vanskelig å få øye på. Begge steder kan det være mat og drikke å få kjøpt - på gården er det også mange slags dyr å beskue.

Dersom man ikke vil ta en liten avstikker inn til Mønevann, der et er fint å bade, er det tid for å sette kursen nordover. Nå følger vi Losbyelva til Sørlihavna på Skårer, vel vitende om at vi er på tradisjonsrik grunn. Her langs Losbyvassdraget har det nemlig vært sagbruksdrift helt tilbake til 1500-tallet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Ellingsrud - Mariholtet Ellingsrud Mariholtet 4,4 km
Mariholtet - Losby Mariholtet Losby 9,2 km
Sørlihavna - Losby Losby Sørlihavna 4,4 km

Ellingsrud - Mariholtet

Fra

Ellingsrud

Til

Mariholtet

Lengde

4,4 km

Gå til rute

Mariholtet - Losby

Fra

Mariholtet

Til

Losby

Lengde

9,2 km

Gå til rute

Sørlihavna - Losby

Fra

Losby

Til

Sørlihavna

Lengde

4,4 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere