Rundt Bogstadvannet

Sensommer ved Bogstadvannet

Foto: Erik Unneberg, 19.08.2012

Turinformasjon

Lengde:

12,8 km

Område:

Nordmarka syd

Beskrivelse

Bogstadvannet ligger som en perle ved inngangen til Sørkedalen og er grensevann mellom Oslo og Bærum. Det er stor variasjon i omgivelsene rundt vannet. Badeplasser, dyrket mark, en vakker golfbane, en historisk vei, trelastindustri, boliger, skog og et museum er noe av det du vil møte eller ha utsyn til på denne turen.

I og med at dette er en rundtur, kan du starte fra flere steder. Men den populære badeplassen på østsiden av Bogstadvannet er et godt valg. Den er lett tilgjengelig med både buss og bil (parkering). Når også turen ender her, er det mulig å ta seg en dukkert hvis været innbyr til det etter turen.

Først sykler du Sørkedalsveien sydover til Peder Ankers plass. På vei oppover har du campingplassen på venstre hånd og golfbanen på høyre. Så tar du til høyre inn på en grusvei. Dette er den sagnomsuste Ankerveien. Den har navn etter Peder Anker, som fikk bygget den på begynnelsen av 1790-tallet. Med boliger på den ene siden av veien og golfbanen på den andre sykler du ned mot utløpet av Bogstadvannet. Det er her Lysakerelven starter, og den er svært hørbar!

Elven krysser du ved å sykle over broen som veien leder frem til, og du fortsetter nå nordover langs elven til du møter asfaltert vei. Da tar du til høyre og sykler så frem til Fossum bruk, som nå er nedlagt. Der lå tømmeret lagret i store stabler. Tidligere ble tømmeret fløtet hit, men etter hvert var det tømmerbiler som gjorde den jobben. Du kan imidlertid se rester av pålene ute i vannet, som en gang hadde en viktig funksjon i tømmerfløtingen.

Vær også klar over at rett før du kommer til Fossum bruk, sykler du forbi en fin fiskeplass. Her kan du lure både abbor og gjedde av bra størrelse, og flere andre fiskearter er også bitevillige. Derfor kan denne turen fint kombineres med fisking. I dette området er det også en svært frodig vegetasjon.

Nå sykler du på turveien langs vannkanten et stykke, men snart går den over i en skogsbilvei som tar deg vestover - opp mot husmannsplassen Lathus. Herfra følger du veien opp til Østernvann, hvor en rast anbefales. Vannet er et populært badevann med badebrygge der du sykler forbi. Du kan også prøve fiskelykken her hvis stang og snøre er med på turen. Den videre ferden går nå nordover på Abborvannsveien frem til Abborvannsbekken. Her tar du til høyre ved skiltene og triller sykkelen noen få meter over grensen til Oslo igjen hvor ny skogsbilvei venter.

Kursen legges nå mot høyre (altså østover), og nå venter fine utforbakker frem mot de vakre jordene ved Årnes. Ta til høyre ut på Sørkedalsveien og nyt det flotte skuet mot det nydelige kulturlandskapet hvor Bogstadvannet, golfbanen og Fossum bruk ligger i synsfeltet. Rett etter Årnes går veien over Sørkedalselva. Stopp gjerne opp her og se på elven, men pass på trafikken.

Nå nærmer du deg den flotte Bogstad gård, som nå er museum. Et besøk her anbefales! Det er ikke bare eksteriør og interiør som er interessant, for det er også en park som omgir bygningene. Her er det vakre planter, gressplener og kunstige dammer man kan vandre forbi på små turveier. Nede ved vannet er det benker og et lite lysthus. Her går det også dyr på beite. Vær oppmerksom på at visse restriksjoner gjelder for besøkende til området. Det er for eksempel ikke tillatt å telte eller å ha piknik.

Fra Bogstad gård er det kort vei frem til badeplassen hvor turen startet. Turen kan varieres noe. For det første kan man, etter at man har passert Fossum bruk, vente med å sykle skogsbilveien vestover til Lathus med en gang, og i stedet sykle videre langs vannet et par hundre meter. Da kommer man til en ny badeplass, altså på Bogstadvannets vestside, hvor man gjerne kan ta en pust i bakken. Denne badeplassen er mye mindre enn den på østsiden av vannet. Etter en eventuell pause sykler man tilbake samme vei og så videre til Lathus.

En annen variant er å ikke sykle til Østernvann etter Lathus, men ta av til høyre noen hundre meter tidligere. Denne skogsbilveien ender lengre ned i Abborvannsbekken. Om sommersesongen ikke er av det aller våteste slaget går det som regel greit å trille sykkelen over stokkene som er lagt over bekken, og på den andre siden leder en kort trillesti frem til skogsbilveien mot Årnes. Dette alternativet er ca. 2,5 km kortere.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Bogstad badeplass - Østernvann Bogstad badeplass Østernvann 5,2 km
Østernvann - Abborvannsbekken Østernvann Abborvannsbekken 1,6 km
Årnes - Abborvannsbekken Abborvannsbekken Årnes 3,4 km
Årnes - Bogstad badeplass Årnes Bogstad badeplass 2,6 km

Bogstad badeplass - Østernvann

Fra

Bogstad badeplass

Til

Østernvann

Lengde

5,2 km

Gå til rute

Østernvann - Abborvannsbekken

Fra

Østernvann

Til

Abborvannsbekken

Lengde

1,6 km

Gå til rute

Årnes - Abborvannsbekken

Fra

Abborvannsbekken

Til

Årnes

Lengde

3,4 km

Gå til rute

Årnes - Bogstad badeplass

Fra

Årnes

Til

Bogstad badeplass

Lengde

2,6 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere