Ørfiske - Hakadal

Rutenr:

712

Lengde:

8,2 km

Område:

Nordmarka syd

Type:

Skogsbilvei/turvei
Denne sykkelruta følger Greveveien, den historiske ferdselsveien som grev Wedel Jarlsberg anla mellom Hammeren i Maridalen og Hakedal Verk.

Du starter i veidelet rett sør for Ørfiske, et stort vann med fine bademuligheter. Her går rute 196 til høyre, langs sørsiden av vannet, mot Sørlitangen. Sørover går rute 165 til Movatn stasjon. Men du skal sykle nordover, og kommer ganske straks forbi den tradisjonsrike plassen Fredrikstad. Ved vannet er det også et par fine rasteplasser, og fra dem kan du skimte Ørfiske gård mellom trærne i nordenden av vannet.

Du har ennå ikke passert veiens høyeste punkt, for det skjer idet du bikker over ca. 410 meter over havet - rett vest for Varingskollen.

Fra dette punktet er det en eneste lang unnabakke ned til bygda. Det dreier seg om et fall på ca. 240 høydemeter i løpet av de neste 4,2 kilometerne. Omtrent midt i bakken tar veien mot Trehørningen gård og Kikut av mot venstre (rute 131). Du fortsetter ferden ned lia, og vel ute av skogen, går det en vei til venstre (Holmsida). Her kan du følge rute 395 til Elnes.

Men Greveveien går videre nedover, og ved bommen kan man evt. sykle videre rett fram, krysse dalen og fortsette opp i Romeriksåsene - i rute 232 til Åskastet, eventuelt sørover på østsiden av Nitelva til Glitre (rute 605). Men vår rute tar til høyre rett etter bommen, du sykler inn på en kort sti, over en parkeringsplass, under jernbanelinja, og så til høyre - fram til Hakadal stasjon. Herfra kan du sykle videre sørover mot Rotnes ved å ta rute 593 som hovedsakelig går på gang- og sykkelvei langs riksvei 4.
Idyllisk

Foto: Erik Unneberg, 27.07.2013

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Hakadal 167 Innfallsport (parkering) Nordmarka nord
Ørfiske 337 Vann, tjern Nordmarka syd

Hakadal

Moh

167 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Nordmarka nord

Gå til sted

Ørfiske

Moh

337 m

Type

Vann, tjern

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Samarbeidspartnere