Til Hellviktangen og To gård

To gård - en perle

Foto: Lise Henriksen, 29.09.2013

Turinformasjon

Lengde:

16,5 km

Område:

Nesoddmarka

Gradering:

Lett

Beskrivelse

To gård er et populært turmål på Nesodden. Her - på en av kommunens eldste gårder - er det servering på søndagene deler av året. Denne turen går til Hellviktangen og To, du får sett både øst- og vestsiden av Nesodden, og du blir kjent med deler av Kyststien. Tar du båten fra Aker brygge, er dette en flott rundtur fra brygga på Nesoddtangen.

De første 300 meterne sykler du langs hovedveien i jevn stigning. Så tar du til venstre, ned Lagveien. Og nå er det bare å følge skiltene som viser hvor Kyststien går. Den skal du følge fram til Hellviktangen. Fra Nedre Movei går det en avstikker ned til Oksval brygge. Her er det småbåthavn, et stort grøntområde og fin badestrand. Og det er flott utsikt over Bunnefjorden og innover mot Oslo. I flere tiår fra 1859 var det omfattende iseksport herfra. Isen ble skåret i Skoklefaldtjernet og lagret i store ishus nede ved havna. Isskutene la til der det nå er badestrand. Etter at utbyggingen av Tangen-området begynte rundt 1950, ble Oksval brygge (bygd i 1889) den mest trafikkerte brygga på Nesodden. Bussene gikk hit, og det var postekspedisjon og dagligvarebutikk. Etter hvert tok Nesoddtangen over, og siste båtanløp var i 1988, da Bunnefjordruta ble lagt ned.

Fra Oksval brygge går veien videre sørover, og etter Bangs vei venter en sti som er knappe 200 meter lang. Røtter og stein gjør at det kan være utfordrende å sykle her, så mange vil nok foretrekke å trille sykkelen i hvert fall på deler av denne strekningen.

Etter ca. 600 meter på Ursvikveien, tar du til venstre over ei bru, og sykler videre på turvei. Nå befinner du deg i Ursvikbukta. Her har det bodd folk siden andre del av 1600-tallet. Via en knappe 250 meter lang sti (fin å sykle), kommer du så inn i Hellvikalleen.

Tar du til venstre her, er du straks ved nordenden av Hellviktangen. Dette er et friområde med kunstkafé og flotte bademuligheter. Herfra har du strålende utsikt mot Bunnefjorden, Oslofjorden og hovedstaden.

Turen går tilbake gjennom Hellvikalleen - og videre til Hellvik. Nå tar du farvel med Kyststien, som går sørover langs Bunnefjorden - helt til Blylaget. Du svinger til høyre, og tråkker deg opp Hellvikveien. Veien går i jevn stigning gjennom bebyggelsen, opp til fylkesvei 156, like ved Berger gård. Her tar du til venstre.

Etter 600 meter langs hovedveien, tar du så til høyre, inn på Toveien. Nå bærer det inn i skogen. Det er noe stigning her - du skal fra ca. 110 til rundt 170 meters høyde. Den første drøye kilometeren av Toveien har asfalt.

Snart er du framme på tunet på To gård. Gården er åpen for servering hver søndag fra begynnelsen av januar og ut april - og fra august til november/desember. Stedet er kjent for sine vafler («Nesoddens beste»). Legg også merke til Fundingrudhuset, som Nesodden historielag har flyttet hit, og gjenreist. Huset er møblert slik det trolig så ut i tiden fra 1900 og et par tiår framover. I andre etasje er det hvert år en ny temautstilling. Huset er åpent for besøkende på søndager deler av året.

Fra To går turen videre vestover gjennom skogen. Etter hvert går det lett unna i lia ned mot Alværn. På deler av strekningen er det fin utsikt mot Oslofjorden. Vel nede ved fylkesvei 157, befinner du deg på vestsiden av Nesodden. Nå kan du sykle strake veien tilbake til Nesoddtangen, eller - om du har tid - ta en fin avstikker.

For like nord for parkeringsplass og busstopp går det en vei til venstre - ned til Oslofjorden. I området ved Alværn brygge er det fint å ta seg et bad. I sommerhalvåret er det båtforbindelse herfra til øyperlen Steilene. Dette regnes som et av de fineste friområdene i den indre delen av Oslofjorden. En tur til Steilene kan med andre ord være en spennende avstikker. Vær forberedt på at det er bratt når du skal opp igjen...

Siste etappe gjenstår - vel 6 kilometer på gang- og sykkelvei til Nesoddtangen. Det er litt stigning opp til Sunnaas sykehus, ellers er det mye nedoverbakke. Ved Varden er det fint å stoppe - her er det et utsiktspunkt med strålende utsikt mot Oslofjorden, Bærum og Asker - og helt til Norefjell. På motsatt side av veien ser du restene av luftvernbatteriet som tyskerne bygde for å forsvare Fornebu og Oslo mot luftangrep.

Så er det bare å trille ned bakkene, og snart er du tilbake der turen startet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Nesoddtangen - Hellviktangen [Kyststien] Nesoddtangen Hellviktangen 4 km
Hellviktangen - Berger Hellviktangen Berger 2,6 km
Berger - To gård - Alværn Berger Alværn 3,7 km
Nesoddtangen - Alværn Alværn Nesoddtangen 6,2 km

Nesoddtangen - Hellviktangen [Kyststien]

Fra

Nesoddtangen

Til

Hellviktangen

Lengde

4 km

Gå til rute

Hellviktangen - Berger

Fra

Hellviktangen

Til

Berger

Lengde

2,6 km

Gå til rute

Berger - To gård - Alværn

Fra

Berger

Til

Alværn

Lengde

3,7 km

Gå til rute

Nesoddtangen - Alværn

Fra

Alværn

Til

Nesoddtangen

Lengde

6,2 km

Gå til rute