Berger - To gård - Alværn

Rutenr:

876

Lengde:

3,7 km

Område:

Nesoddmarka

Type:

Dette er en sykkelrute som går fra øst til vest på Nesoddlandet. Langs ruta finner du et populært turmål her på Nesodden - et sted som bl.a. er kjent for sine utsøkte vafler!

Utgangspunktet for sykkelruta er krysset mellom fylkesvei 156 og Hellvikveien, like ved Berger gård. Kanskje du kommer hit på sykkel - for eksempel fra Nesoddtangen (rute 878) eller fra Hellviktangen (rute 875). Eller kanskje du kommer med bil. Da er det greit å vite at det er gode parkeringsmuligheter ved Berger idrettspark, bare 300 meter nord for krysset.

Du starter med å sykle 600 meter sørover på fylkesveien. Da kommer du til Flateby, og her tar du til høyre, inn på Toveien. Nå bærer det inn i skogen - og det går oppover. Men det er ingen avskrekkende stigning, akkurat - du skal fra ca. 110 til rundt 170 meters høyde. Den første drøye kilometeren av Toveien har asfalt.

Etter hvert går det litt nedover, og snart triller du inn på tunet på To gård. Dette er en av de eldste gårdene på Nesodden. Gården er åpen for servering hver søndag fra begynnelsen av januar og ut april - og fra august til november/desember.

På tunet ligger også Fundingrudhuset, som Nesodden historielag har flyttet hit, og gjenreist. Huset er møblert slik det trolig så ut i tiden fra 1900 og et par tiår framover. I andre etasje er det hvert år en ny temautstilling. Huset er åpent for besøkende på søndager deler av året.

Sykkelruta fortsetter vestover, og etter litt mer stigning, går det lett unna i lia ned mot Alværn. På deler av strekningen er det utsikt mot Oslofjorden. Nederst i bakken ender Toveien i fylkesvei 157, og vær OBS - for her kan det være en del trafikk. På den andre siden av veien er det parkeringsplass - like ved Alværn ungdomsskole - og det er gang- og sykkelvei. Vår rute ender her.

Tar du til venstre, kan turen fortsette sørover mot Fjellstrand (rute 877). Sykler du nordover, kan du følge rute 639 til Nesoddtangen.

Like nord for parkeringsplass og busstopp går det en vei til venstre - ned til Oslofjorden. I området ved Alværn brygge er det fint å ta seg et bad. I sommerhalvåret er det båtforbindelse herfra til øyperlen Steilene. Dette regnes som et av de fineste friområdene i den indre delen av Oslofjorden. En tur til Steilene kan med andre ord være en spennende avstikker. Vær forberedt på at det er bratt når du skal opp igjen...
Veidele ved Berger

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 21.09.2014

Ruter i nærheten

Ruter Lengde Type Område
Alværn - Fjellstrand 3 km Offentlig vei Nesoddmarka
Nesoddtangen - Alværn 6,2 km Offentlig vei Nesoddmarka
Berger - Nesoddtangen 4,6 km Offentlig vei Nesoddmarka
Nesodden kirke - Berger 3,1 km Offentlig vei Nesoddmarka

Alværn - Fjellstrand

Lengde

3 km

Område

Nesoddmarka

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Nesoddtangen - Alværn

Lengde

6,2 km

Område

Nesoddmarka

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Berger - Nesoddtangen

Lengde

4,6 km

Område

Nesoddmarka

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Nesodden kirke - Berger

Lengde

3,1 km

Område

Nesoddmarka

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Alværn 136 Innfallsport (parkering) Nesoddmarka
Berger 110 Gårdsbruk Nesoddmarka

Alværn

Moh

136 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Nesoddmarka

Gå til sted

Berger

Moh

110 m

Type

Gårdsbruk

Område

Nesoddmarka

Gå til sted

Samarbeidspartnere