Nesoddtangen

Type:

Innfallsport (parkering)

Område:

Nesoddmarka

Moh:

5
Lengst nord på spissen av Nesodden ligger Nesoddtangen med fergeterminal, parkeringsplass og servering. Det er enkelt å starte turen her - kun 25 minutter med båt fra Aker brygge. FV156/157 leder sørover til Granholt, der de deler seg: FV156 langs Bundefjorden, FV157 (Vestveien) langs Oslofjorden.

På Nesoddtangen lå tidligere det fasjonable Signalen Fjordsanatorium. Det ble anlagt i 1895 og var i noen generasjoner Nesoddens fremste kjennemerke. Hotellet hadde plass til 40-50 gjester, og var et populært utfartssted for Kristiania-sosieteten, som kom hit for å bade og nyte den vakre parken og fjordutsikten. Etter krigen ble Signalen flyktningemottak, og rundt 1960 ble det revet.

Rett sør for Tangen brygge ligger Nesoddtangen gård, som er kommunalt friområde og endepunkt for Kyststien. Her har det levd folk her siden vikingtiden. Det har også vært gjestgiveri i den tiden seilskutene ankret opp i Tangebukta for å slippe havneavgiftene i Kristiania. Det særpregde hovedhuset i Empire-stil er fra 1820-tallet.

Kilder: Kyststien på Nesodden, Stein Turtumøygard 2008
- Historiens spor i Nesoddmarka med nordre Frogn, Stein Turtumøygard 2011.
Panorama mot hovedstaden

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 27.05.2012

Samarbeidspartnere