Med utsikt mot Mjøsa

På sykkel i Skreifjella
Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 13.08.2017

Turinformasjon

Lengde:

42,2 km

Område:

Hurdal - Feiring

Beskrivelse

Vi skal på langtur fra Feiring, opp på åsen og nordover gjennom Skreifjella, der vi flere ganger vil få strålende utsikt ned mot Mjøsa. Og tilbake sykler vi strake vegen langs Mjøsas bredd. Fra start er det stigning over en strekning på hele 8 kilometer, dog med litt «utflating» innimellom. Høydeforskjellen er rundt 350 meter. Så her utfordres muskulaturen skikkelig!

Vi starter i krysset mellom Feiringvegen og Kjerkelinna i Feiring. Etter noen titalls meter i Kjerkelinna, tar vi til høyre, og følger Bamrudvegen nordover gjennom bygda. 3,5 kilometer fra start er de hardeste bakkene tilbakelagt. Her ved Hagasletta er det satt opp benker og bord, så kanskje det passer med en pause?

Snart er vi framme i krysset ved Bøhnshytta, som ligger inne i skogen på høyre side. Her fortsetter vi rett fram, og vi har rundt 1,5 kilometer med stigning framfor oss før vegen flater ut, og vi kommer fram til det idylliske Langtjennet. Det er flere fine rastesteder langs dette vannet.

Etter en liten oppoverbakke, kommer vi til et vegdele der vi skal holde til venstre. Etter noen få minutter er vi ved Bergersetra, som ligger rett ved Skomakartjennet. Her holder vi til venstre, og følger dermed skilting mot Bjønnhaugen. Nå går det rundt 1,7 kilometer før vi er inne på grusveg igjen. Vi kan vel kalle traseen for en gjengrodd traktorveg. Noen steder her kan det være bløtt. Om vinteren går skiløypa her.

Den første drøye kilometeren er det stigning. Så - etter at vi har syklet/gått gjennom skogen helt fra Skomakartjennet, åpner det seg en storslagen utsikt mot nordøst. I åpningen mellom to åsrygger ser vi litt av Mjøsa, og kulturlandskapet på østsida.

Vi befinner oss nå helt nord på Feiringåsen. Herfra går det nedover, og ved Bjønnhaugshytta kommer vi inn på god veg igjen. Da har vi nettopp forlatt Eidsvoll kommune i Akershus, og kommet inn i Østre Toten kommune i Oppland. På høyre side av vegen ligger Bjønnhaugen.

Turen fortsetter nordover gjennom Skreifjella. Etter en lang nedoverbakke langs kommune- og fylkesgrensa, går det oppover igjen, og snart får vi strålende utsikt over Mjøsa, som ligger mer enn 400 meter lavere. Den brusende Vestre Torfestelva krysses, og igjen åpner utsikten seg mot Mjøsa. På høyre side er det skiltet sti til Fjørkenstadsætra, et krigsminne der det er satt opp minneplate.

Nå starter nedkjøringen til Mjøsa. Og den er heftig. Vi har faktisk hele 6 kilometer med nedoverbakke framfor oss! Etter nærmere 3 kilometer deler vegen seg - her holder vi til høyre, videre nedover. Etter hvert får vi fin utsikt over Mjøsa og kulturlandskapet ved Fjellhaug.

Fjellhaugvegen munner ut i Totenvegen, og dermed er vi nede ved Mjøsas bredd. Her tar vi til høyre, og legger i veg tilbake til start. Det er en god del trafikk her, så vær OBS på bilene! På høyre side at vi den bratte lia opp mot Skreifjella, der vi nylig syklet, med Skreikampen som det høyeste fjellet i Eidsvoll kommune (698 moh.).

Mens vi hele tiden har flott utsikt over Mjøsa, passerer vi Nord-Fering og kommer tilbake til stedet der turen startet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde Type
Feiring - Bøhnshytta Feiring Bøhnshytta 6,4 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei
Bøhnshytta - Langtjennet - Skomakartjennet Bøhnshytta Skomakartjennet 4 km Skogsbilvei/turvei
Skomakartjennet - Bjønnhaugen - Fjellhaug Skomakartjennet Fjellhaug 12,1 km Offentlig vei, skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé
Stubberuddalen - Fjellhaug Stubberuddalen Fjellhaug 11,9 km Offentlig vei
Feiring - Stubberuddalen Feiring Stubberuddalen 7,8 km Offentlig vei

Feiring - Bøhnshytta

Fra Feiring Til Bøhnshytta Lengde 6,4 km Område Hurdal - Feiring Type Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Gå til turen

Bøhnshytta - Langtjennet - Skomakartjennet

Fra Bøhnshytta Til Skomakartjennet Lengde 4 km Område Hurdal - Feiring Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Skomakartjennet - Bjønnhaugen - Fjellhaug

Fra Skomakartjennet Til Fjellhaug Lengde 12,1 km Område Hurdal - Feiring Type Offentlig vei, skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé Gå til turen

Stubberuddalen - Fjellhaug

Fra Stubberuddalen Til Fjellhaug Lengde 11,9 km Område Hurdal - Feiring Type Offentlig vei Gå til turen

Feiring - Stubberuddalen

Fra Feiring Til Stubberuddalen Lengde 7,8 km Område Hurdal - Feiring Type Offentlig vei Gå til turen

Samarbeidspartnere