Bjørtjenn (Vesle Svartungen) - Lønsjøen

Rutenr:

679

Lengde:

7,5 km

Område:

Hurdal - Feiring

Type:

Dette er en sykkelrute som starter i Hurdal kommune og ender i Østre Toten. Dvs., det aller meste av den går innenfor Østre Totens grenser.

Utgangspunktet er Bjørtjenn - nærmere bestemt krysset mellom Svartungsvegen og Veslesvartungsvegen. Det er sistnevnte vei du skal sykle, i nordvestlig retning. I lett terreng sykler du innover gjennom skogen, og snart kan du se Vesle Svartungen mellom trærne på venstre side.

Du passerer en bom, og like etterpå får du ditt første møte med Østre Toten. Det blir ganske kortvarig, for i den lille oppoverbakken som følger, vanker det nok en "grensepassering". På vei opp bakken passerer du en vei som tar av på høyre side. Den overser du.

Etter ca. 300 meter i Hurdal kommune, sykler du atter inn i Østre Toten, og får Store Svartungen på venstre side. Kommunegrensa går omtrent midt i vannet. På nordsiden er det rundt 50 hytter. Like før du tar farvel med dette idylliske vannet, ca. 2,7 kilometer fra start, ligger et fint rastested. En stikkvei går ned til en brygge der det er satt opp flere benker og bord, og det er flott utsikt mot vann og hytteområde.

Sykkelruta starter i rundt 550 meters høyde, og den ender vel 50 meter høyere. Men du skal over et høydedrag før du er "i mål". Så til tross for at det har vært stigning allerede, skal du nå opp nesten 90 høydemeter - og det blir sammenhengende stigning i et par kilometer. I bunnen av bakken går det en vei til venstre, som du overser.

Utsikt er det smått med på grunn av skogen. Vel oppe, kan du se fram til over 2 kilometer med behagelige nedoverbakker. Ruta ender i krysset ved Lønsjøen.

Videre herfra har du to muligheter. Rute 678 går rett fram mot Homla sag og Lund, mens veien til høyre fører til Bergsjøen og Jenssætra (rute 680). Derfra kan du sykle sørover til Hurdal, eller fortsette i det store nettet av veier på Totenåsen.

Dette er også veien å velge dersom du er ute etter et fint sted å raste. Etter en drøy kilometer kommer du nemlig til et idyllisk sted med benker og bord - tett ved Lønsjøen.
Retningsvisere ved Lønsjøen
Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 11.08.2012

Sykkelruter i nærheten

Navn Lengde Type Område
Jenssætra - Lønsjøen 9,7 km Skogsbilvei/turvei Totenåsen
Lund - Lønsjøen 10,1 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Totenåsen
Bjørtjenn (Vesle Svartungen) - Sauengmyrene 12 km Skogsbilvei/turvei Hurdal - Feiring
Skrukkelisjøen (Svartungsvegskillet) - Bjørtjenn (Vesle Svartungen) 4,8 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Hurdal - Feiring
Lund - Vindflomyrene - Vindflosætra - Bjørtjenn (Vesle Svartungen) 20,4 km Offentlig vei, skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé Totenåsen

Jenssætra - Lønsjøen

Lengde 9,7 km Område Totenåsen Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Lund - Lønsjøen

Lengde 10,1 km Område Totenåsen Type Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Gå til turen

Bjørtjenn (Vesle Svartungen) - Sauengmyrene

Lengde 12 km Område Hurdal - Feiring Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Skrukkelisjøen (Svartungsvegskillet) - Bjørtjenn (Vesle Svartungen)

Lengde 4,8 km Område Hurdal - Feiring Type Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Gå til turen

Lund - Vindflomyrene - Vindflosætra - Bjørtjenn (Vesle Svartungen)

Lengde 20,4 km Område Totenåsen Type Offentlig vei, skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé Gå til turen

Steder i nærheten

Navn Moh Type Område
Bjørtjenn 546 Vann, tjern Hurdal - Feiring
Lønsjøen 596 Vann, tjern Totenåsen

Bjørtjenn

Moh

546 m

Type

Vann, tjern

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Lønsjøen

Moh

596 m

Type

Vann, tjern

Område

Totenåsen

Gå til sted

Samarbeidspartnere