Gjennom brede bygder

Nedover mot Lena
Foto: Erik Unneberg, 02.07.2014

Turinformasjon

Lengde:

49,2 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Beskrivelse

Den turen du her skal ut på, byr på både bakker og lange, flate strekninger. Både start og slutt er ved Eina stasjon på Gjøvikbanen, og du får en vakker reise gjennom de brede jordbruksbygdene på Toten

Den første delen av turen er lettsyklet, for den går for det meste på gang- og sykkelvei, i relativt flatt terreng på østsiden av Einafjorden. Du har god utsikt ned mot innsjøen, som er omkranset av gårder. Omtrent en kilometer etter at du har passert Eina kirke, ved Mjørlund, skal du opp til venstre. Etter en kilometer eller så flater det ut, og du kan kaste et blikk bakover for å få med deg utsikten mot Einafjorden herfra.

Landskapet veksler mellom skog og jorder, idet det nå blir mest nedover til Lund. Like etterpå svinger du til venstre, og forlater dermed fylkesvei 244, som du har syklet på siden Mjørlund. Du befinner deg nå på fylkesvei 84, og har tilbakelagt 17 kilometer.

Fortsatt får du en del utforkjøringer, og etter en snau mil på bygdeveier, står du i Lena sentrum. Her skal du sykle rett frem, men ta til venstre fem kilometer (i motbakke!) senere, der det er skiltet opp til Sillongen. På veien opp til dette krysset har du flere utsiktsmuligheter mot store deler av Østre Toten.

Du fortsetter til Sillongen, og kan gjerne legge inn en pause der. På en varm sommerdag kan et bad i vannet anbefales! Like før du kommer til Sillongen, sykler du forbi Stenberg gård, der det er bygdemuseum. Kanskje du vil stoppe litt der? Det er også en kafé der.

35 kilometer er unnagjort, og du er nå oppe på Toten-platået, nærmere 500 moh. Rett etter at du har forlatt Sillongen, kan du se Mjøsa i det fjerne, og fortsatt har du et vakkert åkerlandskap rundt deg. Ferden fortsetter vestover og nedover til Reinsvoll, et av tettstedene i Vestre Toten.

Turens siste etappe, som på den første delen byr på svak stigning, går sørover tilbake til Eina. Mesteparten av denne strekningen på gang- og sykkelvei.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde Type
Eina - Mjørlund Eina Mjørlund 9,2 km Offentlig vei
Mjørlund - Lund Mjørlund Lund 7 km Offentlig vei
Lena - Lund Lena Lund 11 km Offentlig vei
Lena - Sillongen Lena Sillongen 7,1 km Offentlig vei
Reinsvoll - Sillongen Reinsvoll Sillongen 8,1 km Offentlig vei
Reinsvoll - Eina Reinsvoll Eina 6,8 km Offentlig vei

Eina - Mjørlund

Fra Eina Til Mjørlund Lengde 9,2 km Område Gjøvik, Toten og Land Type Offentlig vei Gå til turen

Mjørlund - Lund

Fra Mjørlund Til Lund Lengde 7 km Område Gjøvik, Toten og Land Type Offentlig vei Gå til turen

Lena - Lund

Fra Lena Til Lund Lengde 11 km Område Totenåsen Type Offentlig vei Gå til turen

Lena - Sillongen

Fra Lena Til Sillongen Lengde 7,1 km Område Totenåsen Type Offentlig vei Gå til turen

Reinsvoll - Sillongen

Fra Reinsvoll Til Sillongen Lengde 8,1 km Område Gjøvik, Toten og Land Type Offentlig vei Gå til turen

Reinsvoll - Eina

Fra Reinsvoll Til Eina Lengde 6,8 km Område Gjøvik, Toten og Land Type Offentlig vei Gå til turen

Samarbeidspartnere