Gjennom brede bygder

Nedover mot Lena

Foto: Erik Unneberg, 02.07.2014

Turinformasjon

Lengde:

49,2 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Gradering:

Medium

Beskrivelse

Den turen du her skal ut på, byr på både bakker og lange, flate strekninger. Både start og slutt er ved Eina stasjon på Gjøvikbanen, og du får en vakker reise gjennom de brede jordbruksbygdene på Toten

Den første delen av turen er lettsyklet, for den går for det meste på gang- og sykkelvei, i relativt flatt terreng på østsiden av Einafjorden. Du har god utsikt ned mot innsjøen, som er omkranset av gårder. Omtrent en kilometer etter at du har passert Eina kirke, ved Mjørlund, skal du opp til venstre. Etter en kilometer eller så flater det ut, og du kan kaste et blikk bakover for å få med deg utsikten mot Einafjorden herfra.

Landskapet veksler mellom skog og jorder, idet det nå blir mest nedover til Lund. Like etterpå svinger du til venstre, og forlater dermed fylkesvei 244, som du har syklet på siden Mjørlund. Du befinner deg nå på fylkesvei 84, og har tilbakelagt 17 kilometer.

Fortsatt får du en del utforkjøringer, og etter en snau mil på bygdeveier, står du i Lena sentrum. Her skal du sykle rett frem, men ta til venstre fem kilometer (i motbakke!) senere, der det er skiltet opp til Sillongen. På veien opp til dette krysset har du flere utsiktsmuligheter mot store deler av Østre Toten.

Du fortsetter til Sillongen, og kan gjerne legge inn en pause der. På en varm sommerdag kan et bad i vannet anbefales! Like før du kommer til Sillongen, sykler du forbi Stenberg gård, der det er bygdemuseum. Kanskje du vil stoppe litt der? Det er også en kafé der.

35 kilometer er unnagjort, og du er nå oppe på Toten-platået, nærmere 500 moh. Rett etter at du har forlatt Sillongen, kan du se Mjøsa i det fjerne, og fortsatt har du et vakkert åkerlandskap rundt deg. Ferden fortsetter vestover og nedover til Reinsvoll, et av tettstedene i Vestre Toten.

Turens siste etappe, som på den første delen byr på svak stigning, går sørover tilbake til Eina. Mesteparten av denne strekningen på gang- og sykkelvei.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Eina - Mjørlund Eina Mjørlund 9,2 km
Mjørlund - Lund Mjørlund Lund 7 km
Lena - Lund Lund Lena 11 km
Lena - Sillongen Lena Sillongen 7,1 km
Reinsvoll - Sillongen Sillongen Reinsvoll 8,1 km
Reinsvoll - Eina Reinsvoll Eina 6,8 km

Eina - Mjørlund

Fra

Eina

Til

Mjørlund

Lengde

9,2 km

Gå til rute

Mjørlund - Lund

Fra

Mjørlund

Til

Lund

Lengde

7 km

Gå til rute

Lena - Lund

Fra

Lund

Til

Lena

Lengde

11 km

Gå til rute

Lena - Sillongen

Fra

Lena

Til

Sillongen

Lengde

7,1 km

Gå til rute

Reinsvoll - Sillongen

Fra

Sillongen

Til

Reinsvoll

Lengde

8,1 km

Gå til rute

Reinsvoll - Eina

Fra

Reinsvoll

Til

Eina

Lengde

6,8 km

Gå til rute