Follo-tur fra Hølen

På tur langs Såna

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 26.05.2012

Turinformasjon

Lengde:

23,6 km

Område:

Follomarka

Gradering:

Medium

Beskrivelse

Dette er en lett og fin sykkeltur som går gjennom variert terreng i Follo. Vi sykler gjennom skog og kulturlandskap, på en gruslagt, nedlagt jernbanestrekning og på asfalt. Og vi unngår helt veier med stor trafikk.

Utgangspunktet er torget i Hølen. Herfra sykler vi opp Bruerveien, og tar til venstre etter ca. 150 meter. Snart kommer vi ut på det som var Østfoldbanens trasé mellom Hølen og Vestby fram til ny trasé med dobbeltspor ble tatt i bruk i 1996.

Her tar vi til høyre, og tråkker i vei nordover. På deler av strekningen er det noe steinete. Etter å ha syklet i åpent landskap til å begynne med, er vi snart inne i skogen, og mesteparten av jernbanestrekningen ligger i skog.

Kjennstjernet dukker opp på venstre side, og her ved Kjenn skal vi skarpt opp til høyre rett etter tjernet. Så tar vi til venstre, sykler under Gamle Mossevei, og videre på gang- og sykkelvei nordover. Ved Vestby naturbarnehage krysses Garderveien, og med utsikt mot kulturlandskapet på venstre side, kommer vi fram til Vestby sentrum.

Nå er vi ved turens nordligste punkt. Vi krysser jernbanen, og fortsetter gjennom Kirkeveien. På høyre side ser vi Vestby kirke og den staselige prestegården. Videre følger vi Erikstadveien. Etter å ha syklet gjennom et område med skog, er vi framme ved Berg.

Fra Vestby og hit har det vært svak, jevn stigning. Nå kan vi se fram til behagelige nedoverbakker. Her er det først skog - senere frodig kulturlandskap. Vi fortsetter i retning Son, og etter hvert kommer vi ned til Sonskilen båthavn. Herfra kan man evt. krysse elva og ta seg en tur innom sentrum i Son.

Men vi er klar for siste etappe av denne turen, og tar til venstre før elva, som heter Såna. Dermed er vi i Elveveien. Her er det gjennomkjøring forbudt for biler. Det er en stille og rolig grusvei vi sykler på, og vi får etter hvert følelsen av å befinne oss langt utenfor allfarvei.

Går vi tilbake til det 17. århundre, var det ganske annerledes her. Langs elva lå det flere sagbruk som skar tømmer for eksport til Europa. Den gangen lå landet nesten 1,5 meter lavere enn nå, og flatbunnede nederlandske farkoster skal etter sigende ha seilt opp elva fra Son for å hente trelast.

Etter en stund passerer vi under noen svære bruer - jernbanebrua, som altså ble tatt i bruk 1996, og motorveibruene (E6), som ble åpnet to år senere. Rett etter bruene, tar vi til høyre på Gjølstadveien, krysser Såna, sykler inn i Store Strandgate, og er dermed inne i Hølen igjen.

Hølen kalles gjerne "stedet med bruene", og bru nr. to krysses når vi holder til venstre i neste kryss. Bru nr. tre kan vi snart se høyt over gata - dette er den gamle jernbanebrua som ble brukt fra 1879 til 1996.

Straks er vi tilbake på torget, der turen startet. Herfra er det for øvrig bare noen titalls meter til Mærø bru.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Hølen - Vestby Hølen Vestby 7,9 km
Vestby - Berg - Son Vestby Son 11,6 km
Son - Såna - Hølen Son Hølen 4,1 km

Hølen - Vestby

Fra

Hølen

Til

Vestby

Lengde

7,9 km

Gå til rute

Vestby - Berg - Son

Fra

Vestby

Til

Son

Lengde

11,6 km

Gå til rute

Son - Såna - Hølen

Fra

Son

Til

Hølen

Lengde

4,1 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere