Til skogs fra Skogbygda

Nærmere skogen

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 17.08.2013

Turinformasjon

Lengde:

36,8 km

Område:

Eidsvoll - Nes

Beskrivelse

Skog er det rikelig av i Skogbygda. Det vil si, selve bygda preges av åker og eng. Men det er store skogsområder i umiddelbar nærhet. Mye av denne turen går gjennom skog, men vi skal også sykle gjennom områder med frodig kulturlandskap.

Utgangspunktet er krysset ved butikken og skolen på Ingeborgrud. Vi skal rett nordover gjennom bygda, på Sjølivegen. Vi tråkker oss nærmere og nærmere skogen og åsene - og ved Fallet tar vi farvel med kulturlandskapet.

I bunnen av en bakke deler veien seg, og straks er vi framme på Ihlangsvangen. Dette er et populært utfartssted vinterstid, men også utenom skisesongen er det fint å oppleve dette turområdet nordøst i Nes kommune - i grenseland mot Nord-Odal. Mange stier og veier snor seg innover i skogene her.

Vi fortsetter innover på skogsbilveien, gjennom Migerdalen. Rundt 2,5 kilometer fra Ihlangsvangen svinger veien opp til høyre. Her tar vi til venstre, og følger skiløypetraseen i rundt 400 meter. Halvparten av denne strekningen går over Hvitmåsamyra, og her kan det være litt bløtt. Men om vi går litt utenom traseen, bør det være kurant å komme seg tørrskodd forbi.

Vel inne på skogsbilvei igjen holder vi til høyre, og snart er vi framme i krysset på Djupdalsvangen. Her er terrenget mer åpent. Ikke langt nord for oss har vi Utsjøen, et populært turmål her i traktene. Men vi er nå ved denne turens nordligste punkt, og skal mot sørvest. Vi tar dermed til venstre her, og fortsetter turen på skogsbilvei.

Når veien deler seg, holder vi til venstre i oppoverbakke. Litt oppe i bakken, dvs. 1,4 fra Djupdalsvangen, tar vi av til høyre, inn på traktorvei/sti. Det er stort sett helt OK å ta seg fram med sykkelen her - dog er det litt røtter og stein her og der. Strekningen fram til ny skogsbilvei er på ca. 1,3 kilometer, for det meste i fallende terreng.

Ved Badstufløyta kommer vi inn på Kampåvegen, og på bålplassen rett ved Kampåa er det flott å raste. Her er det intet som forstyrrer. Kampåa er for øvrig en meget fin fiskeelv, med gode muligheter for ørret- og og abborfiske. Den renner fra Utsjøen, gjennom Fenstad og ut i Uåa, like før Glomma.

Turen fortsetter nedover langs elva, forbi Nedre Rudseter og videre til den store parkeringsplassen ved Vika. Er været fint og temperaturen høy nok, kan det kanskje friste med et bad i Merrahølen, en fin badeplass i Kampåa - godt tilrettelagt med badebrygge, skjermet område for barna og muligheter for grilling. Den ligger rett nede til høyre. Vika er et populært startsted for turfolket om vinteren.

Rundt 1,5 kilometer - og en «elvekrysning» - senere er vi framme ved Nes skianlegg. Vinterstid er dette et sted med stor aktivitet. Foruten det som foregår i selve anlegget, er det et populært utgangspunkt for skiturer i de mange løypene her i området. Utenom skisesongen kan man nyte freden og roen på sykkel eller til fots innover på skogsbilveien her.

Vi krysser elva et par ganger til før vi kommer ut til Kampå sag, der Kampåvegen møter Ålandsvegen. Her tar vi til venstre, krysser Kampåa, og fortsetter forbi Kårstad. På denne strekningen sykler vi ganske tett innpå skogkanten. Vi er med andre ord i grenseland mellom åker og eng på den ene siden, og veldige skogsområder på venstre.

Ved Mobekk tar vi til venstre, inn på Eggumvegen, og fortsetter til krysset på Ringsby - der Ringsbyvegen og Eggumvegen møtes. Her ved Ringsby bru tar vi farvel med Kampåa, og svinger til venstre.

Nå skal vi strake veien tilbake til Ingeborgrud. Dette er et flott landskap å sykle i - omgitt som vi er av store gårder på begge sider av veien. Vi kommer inn på Rønnålvegen, sykler så gjennom et område med skog - før utsikten mot den frodige Skogbygda åpner seg. Snart er vil tilbake der turen startet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Ingeborgrud - Fallet - Ihlangsvangen Ingeborgrud Ihlangsvangen 9,5 km
Ihlangsvangen - Djupdalsvangen Ihlangsvangen Djupdalsvangen 4,4 km
Kampå sag - Vika - Djupdalsvangen Djupdalsvangen Kampå sag 9,4 km
Ringsby - Kampå sag Kampå sag Ringsby 8 km
Ringsby - Ingeborgrud Ringsby Ingeborgrud 5,5 km

Ingeborgrud - Fallet - Ihlangsvangen

Fra

Ingeborgrud

Til

Ihlangsvangen

Lengde

9,5 km

Gå til rute

Ihlangsvangen - Djupdalsvangen

Fra

Ihlangsvangen

Til

Djupdalsvangen

Lengde

4,4 km

Gå til rute

Kampå sag - Vika - Djupdalsvangen

Fra

Djupdalsvangen

Til

Kampå sag

Lengde

9,4 km

Gå til rute

Ringsby - Kampå sag

Fra

Kampå sag

Til

Ringsby

Lengde

8 km

Gå til rute

Ringsby - Ingeborgrud

Fra

Ringsby

Til

Ingeborgrud

Lengde

5,5 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere