Badevann og historisk vei

Stor utfart ved Østernvann

Foto: Erik Unneberg, 18.10.2015

Turinformasjon

Lengde:

16 km

Område:

Bærumsmarka

Gradering:

Lett

Beskrivelse

Her får du sjansen til å legge ut på en flott tur i den søndre delen av Bærumsmarka. Turens høyeste punkt ligger ca. 230 m.o.h. En av attraksjonene er Østernvann, som har suverene bade- og rasteplasser. Et stykke ut på sommeren kan turen også kombineres med bærplukking. Og om ikke det var nok, så får du sjansen til å sykle på den sagnomsuste Ankerveien.

Start og slutt på Fossum

Fossum er et fint startpunkt for turer i Bærumsmarka, enten det er skiløping, fotturer, jogging eller sykling. Det er bra med parkeringsplasser ved klubbhuset, og det går også buss dit. Du setter deg på sykkelen og tråkker forbi idrettsplassen og hoppbakken og til bommen ved den gamle husmannsplassen Lathus.

Et bad i Østernvann

Der venter skogsbilveien, og den fører frem til badeplassen på østsiden av Østernvann. En pause her anbefales, enten det er for å bade, fiske, hvile eller nyte utsynet mot vannet. 

Neste etappe går langs den sydlige bredden av vannet. Her må du trille sykkelen, men det er ikke så langt. Først passerer du skulpturen Lathusbamsen, før en av de mange oppgåtte stiene fører deg gjennom åpen furuskog frem til demningen. Det finnes knapt det sted i Bærumsmarka som har bedre badeforhold om ettermiddagen. Utsikten mot Brunkollen i nordvest er betagende, spesielt rett før solnedgang.

Nedover mot Lund

Men turen går videre, og det er nå lett sykling på skogsbilveien sydover til parkeringsplassen ved Østernvannsvingen. Her tar du asfaltveien til høyre og fortsetter cirka en kilometer frem til en bom på venstre side av veien. Den sykler du forbi og fortsetter på skogsbilvei som etter hvert blir til kjerrevei frem til Lund. Mesteparten av denne strekningen kan du sykle, men nær det høyeste punktet er det ganske steinete, så trilling er å anbefale gjennom dette partiet.

Lunsj på Nygård

Fra Lund går ferden vestover, og du tar altså til høyre inn på kjerrevei som snart går over til å bli sti. Denne holder du deg på frem til serveringsstedet Nygård, og sannsynligvis må du trille sykkelen den siste kilometeren. Herfra får du imidlertid god skogsbilvei (Murenveien) å sykle på ned mot Sagstua, som er en skarp venstresving unna veien. Sjekk iMarka-appen for oppdaterte åpningstider på markastuene.

Her kan du laste ned iMarka-appen.

På historiske Ankerveien

Du er nå inne på den historisk interessante Ankerveien, som Peder Anker (1749-1821) fikk bygget på siste halvdel av 1700-tallet, for å lette transporten av jernmalm fra sitt Bærums verk til stangjernhammeren i Maridalen. Veien ble anlagt via Fossum, og det er den strekningen du nå sykler. På høyresiden har du først golfbanen på Haga, og etter hvert dukker vakre åkre opp. Det siste stykket opp til Fossum går på asfalt, og du er nå tilbake der du startet turen, forhåpentligvis godt forsynt med flotte opplevelser.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Fossum - Østernvann Fossum Østernvann 2,8 km
Østernvannsvingen - Østernvann Østernvann Østernvannsvingen 2,2 km
Østernvannsvingen - Lund Østernvannsvingen Lund 2,3 km
Lund - Nygård Lund Nygård 2,6 km
Sagstua - Nygård Nygård Sagstua 2,5 km
Sagstua - Fossum Sagstua Fossum 3,9 km

Fossum - Østernvann

Fra

Fossum

Til

Østernvann

Lengde

2,8 km

Gå til rute

Østernvannsvingen - Østernvann

Fra

Østernvann

Til

Østernvannsvingen

Lengde

2,2 km

Gå til rute

Østernvannsvingen - Lund

Fra

Østernvannsvingen

Til

Lund

Lengde

2,3 km

Gå til rute

Lund - Nygård

Fra

Lund

Til

Nygård

Lengde

2,6 km

Gå til rute

Sagstua - Nygård

Fra

Nygård

Til

Sagstua

Lengde

2,5 km

Gå til rute

Sagstua - Fossum

Fra

Sagstua

Til

Fossum

Lengde

3,9 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere