Hvor var du, stav? Litt rundt omkring i landet, viste det seg. Nå er staven tilbake der Oddvar Brå mener den hører hjemme: I Skimuseet i Holmenkollen. Her med museumsleder Åslaug Midtdal. Foto: Christine Amdam

Fortellingen om et brekk, litt leting og en brå vending i skihistorien

Tekst: Guri Leyell Skedsmo Foto: Christine Amdam
Publisert 28.11.2023

Tilbake til Kollen: Oddvar Brå er glad for at den berømte staven har fått plass på Skimuseet.  – Dette er en historie om mye mer enn et stavbrekk, mener Skiforeningens generalsekretær, Håvard S. Abrahamsen. Foto: Christine Amdam 

Der ligger den. I en raust dandert pappeske, foret med syrefritt silkepapir og beskyttet av Oddvar Brås skidress, lue og myke lærskisko fra 1982.  

Eller rettere sagt ligger de. Et liv som ikonisk og todelt har ført staven rundt i Norge i drøyt 40 år. Nå skal den få fast bopel, 276 meter fra der det hele skjedde. Hjem til Holmenkollen. Esken er akkurat ankommet Skimuseet. Det er høytid. Museumsleder Åslaug Midtdal tar på seg hvite hansker og løfter på lokket.  

Sjokk og vantro  

En februartorsdag i 1982 stirret en nasjon vantro på Oddvar Brå. Selv var han vill i blikket. Armen var ikke lenger forbundet med bakken via en stav. Tv-publikumet gikk i unisont skisjokk.  

Minutter senere var det hele var over. Sovjets Aleksander Zavjalov i blått, rødt og hvitt og Oddvar Brå i rødt, hvitt og blått hev etter pusten etter en dramatisk målgang. Nasjonen strevde også med å få ned pulsen. Og verre skulle det bli. For hvem vant, egentlig? 
 

Dette skjedde

Ikke tilstede da Brå brakk staven? Her er et resymé:   

  • 25. februar 1982: VM i Oslo, 4x10 km stafett herrer i Holmenkollen.  
  • På Norges lag: Lars Erik Eriksen, Ove Aunli, Pål Gunnar Mikkelsplass, Oddvar Brå.
  • Brå gikk ut ca 12 sekunder etter Sovjetunionens Alexander Zavjalov. 
  • To minutter før målgang var det intens kamp mellom Brå og Zavjalov. 
  • En stav brakk. Brås, uheldigvis. Mannen fikk en ny stav. 
  • De to kjempet videre i en intens innspurt. 
  • Deretter: Full forvirring om hvem som hadde vunnet. 
  • Til slutt: Delt gull på Norge og Sovjet.  

"Hvor er staven?” 

Er man stav og brekker i to midt i en høydramatisk sluttspurt under herrenes 4x10 kilometer stafett i VM i Oslo i 1982, blir man verdensberømt. Man blir heller ikke glemt.    

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått spørsmålet: Hvor er staven?! Og nå er den her. På Skimuseet! Endelig, sier museumsleder Åslaug Midtdal.

Følelesesladd 

Snart 42 år etter stavbrekket går fortsatt musesumsgjestenes turtall opp så snart temaet toucher temaet. Minnene er sterke.   

Tåler vi egentlig gjensynet? 
– Det vil jeg tro. Staven representerer en helt spesiell periode i norsk skihistorie. Konteksten rundt hendelsen er viktig. Og det er jo selve magien med en museumsgjenstand, sånn generelt. Det er fantastisk at vi nå kan vise staven i Skimuseet. Det er jo her den hører hjemme. Hvis jeg skal oppsummere hvorfor mange har et så sterkt forhold til dette, må det bli noe sånt: Folks gode hukommelse og egne sterke minner fra den tiden. Medias store oppmerksomhet. Og ikke minst Oddvar Brås unike posisjon i skisporten. Kombinasjonen er kraftfull, sier Midtdal.    

På ønskelisten 

Da Skimuseet laget ønskeliste til museets jubileumsår, stod Brås stav øverst på lista. På det tidspunktet hadde Brå hele staven hjemme hos seg. Snøballen begynte å rulle. Da Skimuseet gjenåpnet etter ombygging på sin egen hundreårsdag i desember, møttes to skikonger i foajeen. Gjensynet mellom Brå og H.M. Kongen var hjertelig. 

Museumsleder Midtdal føler hun har oppfylt et slags folkekrav når staven nå kan vises frem.  
– Den har fått æresplass i den nye foajeen. Staven blir det første du ser.  

Visste du?

En eller annen gang i løpet av livet vil du få spørsmålet Hvor var du da Brå brakk staven?

Spørsmålet kan menes bokstavelig. Men også i overført betydning. Gjerne da som et bilde på om du var til stede da noe ekstremt viktig skjedde.  

Samarbeidspartnere