Sol og blå himmel: Det har vært mange skidager som dette denne vinteren. Her fra Varingskollen.

– En sjeldent fin vinter

Vinteren 2022/2023 gikk inn i historien som en av de aller beste noensinne. Løypemannskapet laget skispor fra november til langt ute i mai.

Tekst: Christine Amdam

Publisert 16.05.2023

Skiforeningens løypesjef, Birgitte Giæver, fikk servert en av de beste vintrene i historien sin første sesong. Fra november til mai har løypemannskapet laget skispor.  
 
Sesongens siste skisport er satt, og Skiforeningen ser tilbake på en fantastisk og hektisk vinter. Den har vært rekordlang med sjeldent mange tusen kilometer med oppkjørte løyper. Vi har hatt nærmere 18.000 deltagere på Skiforeningens ulike skiaktiviteter, og det har vært yrende liv i Marka. Her er årets vinter oppsummert. 

Fire uker før jul 

Allerede natt til 23. november 2022 kom det første snøfallet i Marka, og løypemannskapet kunne pakke løypene. Det kom mer snø de nærmeste dagene, og 25. november kunne vi ønske velkommen til sesongens første skihelg i Marka.  
 
Dette er jo skikkelig stas. Fortsatt fire uker igjen til jul, men allerede skiføre i Marka, sto det i Skiforeningens føremelding fra denne dagen. Det var satt spor på skogsbilveiene i flere av områdene i Marka.  
 
Totalt preparerte Skiforeningen 55.260 kilometer med løyper denne sesongen, godt over gjennomsnittet for vintrene de siste årene.  

Første sesong: Birgitte Giæver har hatt en pangstart som ny løypesjef i Skiforeningen. Foto: Christine Amdam

Første spor: 23. november ble sesongens første skispor satt. Her fra Solli i Vestmarka. Foto: Simon Johansson.

Lang og god sesong 

– Det har vært en fantastisk sesong. Den har vært lang og den har vært god. Vi har fått mye nedbør i form av snø. Det er sjelden man måler så store snødybder over så lang tid, forteller løypesjef Birgitte Giæver.  
 
Denne vinteren har det vært så mye snø at vi har kunnet åpne hele løypenettet.  
 
– Vi har kunnet kjøre alle løyper i alle marker. Det er ikke hver vinter det skjer. Hver høst gjør løypebasene klart for å kunne kjøre alt, for de vet jo aldri hvordan vinteren blir. Det er ekstra gøy å få kjørt løyper man ikke har kjørt på lenge. Så har det vært et helt fantastisk tilbud med skuterløyper i år, skyter Giæver inn. 
 
Men hun minner om at det også har kommet mye nedbør i form av regn. 
 
– Særlig i starten av sesongen var det litt trøblete. Vi måtte vente til vannet trekker gjennom før vi kunne preparere. Så særlig terrengløypene led litt av dette.  
 
Vinteren har gjort comeback mange ganger denne vinteren, og det har vært mye aktivitet ute i løypene.  
 
 – At vi fikk et snøfall på 70 cm snø i slutten av april er helt ellevilt. Da hadde våren kommet allerede og smeltingen hadde begynt. Mange av løypebasene trodde de hadde parkert løypemaskinen for sesongen, sier Giæver. 
 
9. mai kjørte Skiforeningen sine siste løyper. Bymiljøetaten kunne holde på noen dager til i Tryvannsåsen og parkerte løypemaskinene 12. mai, mens Mylla løypelag preparerte helt til 14. mai. Og ennå rapporteres det om ivrige skiløpere der ute.

Sesongen i tall: 

  • 3797 deltakere på Barnas Holmenkolldag 
  • 1949 ivrige barn på Barnas skiskole helg
  • 5901 skispirer på Barnas skiskole hverdag

  • 850 barn var med på våre gratis familieskidager i samarbeid med OBOS
  • 2000 barn var med på skidager i vinterferien
  • 1000 elever fra 4. trinn har vært med på vårt skoleprosjekt: “Vinterfriluftsglede”

  • 1445 påmeldte på Holmenkollmarsjen
  • 844 lærte skiteknikk på langrennskurs  

Den store comebackvinteren: I midten av april trodde vi at skisesongen var på hell og mange nøt fine vårskiturer. Så kom det enda et stort snøfall. Her fra Frognerseteren 5. mai. Foto: Nils Hovelsrud.

Bratt læringskurve 

– Hvordan har det vært å være ny som løypesjef i en slik sesong? 
 
– Denne vinteren har vært helt vill. Jeg har hatt en enormt bratt læringskurve, og har det fortsatt. Ansvaret er stort å overta med store områder og mange mennesker. Det har vært deilig vilt, sier Giæver.  
 
Hun vil særlig trekke frem hvor inspirerende det er å jobbe med menneskene der ute i løypa.  
 
– De har en voldsom lidenskap og kunnskap rundt det de driver med. Dette er enormt dedikerte mennesker som tenker på skiløpernes beste hele tiden. Og dette smitter over på meg. Når jeg er ute i arbeidet forstår jeg hvordan vi skal drifte det, og hvordan vi må jobbe med det som skal løses. Det er veldig spennende.  
 
– Hva husker du best fra sesongen? 
 
Å, det er mye. Det å være ute å preparere natt til Holmenkollmarsjen var en veldig flott opplevelse. Veldig gøy å få være med å gjøre klart til et større arrangement. Så var det rørende å stå på stadion på Barnas Holmenkolldag. Men alle de små og store øyeblikkene jeg har hatt én til én med løypebasene har kanskje vært viktigst for meg. 

Et av mange høydepunkt: Det var nydelig vær og gode forhold da Holmenkollmarsjen ble arrangert 18. februar. Foto: Christian Haukeli.

Samarbeidspartnere