preppemaskin.

Skispor i snø og regn

Skiforeningen har avsluttet prepareringen for denne sesongen. En snøfattig vinter til tross: Vi kan glede oss over fem måneder med skispor!

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 15.04.2020

Først ute - igjen

8. november 2019 kunne Skiforeningens løypebas Terje Martinsen ønske velkommen til en halv kilometer nypreppede skispor på golfbanen på Greverud. En kuldeperiode tidlig i november la et godt grunnlag for snøproduksjon og det skulle ikke mange dagene til før Martinsen hadde nok snø til å sette spor. 

Skispor.

Greverud golfbane 6. desember 2019. Foto: Terje Martinsen

En krevende vinter

– Vi er naturligvis veldig glade for å ha kunnet tilby nypreppete skispor sammenhengende i over fem måneder i en så snøfattig vinter, sier Skiforeningens løypesjef, Hege Blichfeldt Sheriff. 

I løpet av vinteren har Skiforeningens løypebaser preparert 16 300 kilometer skiløyper. Til sammenligning preparerte de nærmere 57 000 kilometer den snørike vinteren 2018. 

– Vi må helt tilbake til 2007 for å finne en lignende vinter som den vi har lagt bak oss nå, forteller Sheriff. 

Da var antallet kilometer preparerte skiløyper kun 10 800.  

– Den jobben Skiforeningen og andre løypelag og kommuner gjør er ekstra viktige i snøfattige vintre. Det krever hardt arbeid og høy kunnskap for å kunne gjøre så mye ut av den lille snøen som kom i vinter, sier Sheriff. 

Skiforeningen har ansvaret for rundt 2 200 av 2 600 kilometer skiløyper i Oslomarka. 

Fortsatt mulig å gå på ski

Selv om prepareringen er slutt for sesongen, er det fortsatt nok snø flere steder i høyden (500 meter) til å få seg en vårskitur. 

skispor

Oppkuven 11. mars 2020. Foto: Per Gulbrandsen

Fine forhold i høyden hele sesongen

Den snøen som kom ble liggende i høyden. Selv om vi ønsket oss mer snø og mindre regn, holdt skiføret seg veldig godt mange steder.

– Som vanlig er det på skogsbilveiene forholdene blir best tidlig i sesongen og holder seg gjennom sesongen, sier Sheriff, og nevner utgangspunkt som Skansebakken i Sørkedalen, Svartbekken i Nordmarka, Brovoll i Romeriksåsene og Solli i Vestmarka.

Skogsbilveiene er veldig viktige i snøfattige vintre. På veiene er underlaget jevnt og krever lite snø for å preparere. Der unngår vi også myrer og bekker, som skapte mye problemer i terrengløypene denne vinteren.

– I områder med mange terrengløyper, som til Kikut i Nordmarka og fra Ringkollen på Krokskogen, har det vært en langt mer krevende sesong, sier Sheriff. 

Populær skibuss

Likevel kunne vi tradisjonen tro sette opp skibussen. I januar gikk bussen til og fra Brovoll. Så snart det ble mulig å gå gjennom Marka, fraktet skibussen tusenvis av skientusiaster til Ringkollen.   

Vestmarka 18. desember 2019. Foto: Simon Johansson 

Holmenkollmarsjen til Brovoll

Mange skiløpere fikk øynene opp for Svartbekken i Nordmarka. Stabilt gode forhold gjennom hele sesongen, lokket veldig mange mennesker hit. 

Holmenkollmarsjen kunne ikke gjennomføres i ordinær trasé fra Sørkedalen til Holmenkollen, og ble flyttet Romeriksåsene med start og mål på Brovoll. 

Også Brovoll er blitt en liten skidestinasjon de siste årene. 15. april avsluttet løypebas Jarle Jensen prepareringen her, etter en lang og fin sesong. 

Skispor.

Holmenkollmarsjen gikk fra Brovoll i Romeriksåsene 29. februar 2020. Foto: Magnus Nyløkken

Den viktige snøproduksjonen

Snøproduksjon gjorde at vi kunne lage skispor på Greverud golfbane allerede i november. 

Snøproduksjon er også svært viktig for gjennomføringen av Barnas skiskole, særlig i en snøfattig vinter. Regn og mildvær gjorde årets skiskole ekstra krevende, men så å si alle kurs ble gjennomført med stor innsats og mye skiglede. 

Les mer om skiskolesesongen 2020 her. 

et barn på ski.

8000 barn deltok på Skiforeningens skiskole. Arkivfoto: Christian Haukeli

En spesiell avslutning på sesongen

15. april avsluttet vi altså prepareringen for sesongen. Da hadde  koronaviruset satt sitt sterke preg på det norske samfunnet en måned. Konsekvensene er alvorlige.

For Skiforeningen har situasjonen ført til at alle aktiviteter stoppet opp, Barnas Holmenkolldag ble avlyst, og mange ansatte er permittert inntil videre. Turistsesongen i Holmenkollen, som er en viktig inntektskilde for Skiforeningen, er usikker. 

– Det er en krevende situasjon for Skiforeningen, det er det ingen tvil om. Vi tar grep nå med mål om å kunne stå sterkere igjen inn mot ny vinter, sier Skiforeningens generalsekretær Erik Eide.     

– Vi har en sterk og trofast medlemskare og støtten fra dem blir veldig viktig for oss nå, sier Eide.  

Samarbeidspartnere