Musikk fra Marka

Hun har skrevet et helt album omgitt av vill natur. Uten den sterke interessen for tur hadde det kanskje aldri blitt noe musikk?

Tekst: Christine Amdam Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 27.06.2019

HVEM: Fay Wildhagen (25)

AKTUELL MED: Musiker som skriver om og inspireres av naturen. Legger straks ut på sommerens konsert-turné.

OBS! Denne saken stod opprinnelig på trykk våren 2019.

Naturen er en så stor del av meg, og jeg føler at jeg går i ett med den. At jeg spiller noe som har noe med natur å gjøre i naturen, gir veldig mening. Og jeg vil at musikken skal være meg. Heeeeelt ekte greier.

Du sier at du ofte ved musikk-intervjuer først blir spurt om tur, og deretter om musikk. Hvordan ble du tur-Fay?

Jeg har gått på tur siden jeg var liten og alltid vært glad i naturen. Jeg har vært litt annerledes. Men plutselig ble det populært å gå på tur, og da opplevde jeg et skifte. Det er mer interesse omkring det, spesielt blant unge. Nå er det flere som vil høre om det, men jeg har alltid vært den samme.

Moren din kjøpte en hytte i Marka i 2004. Hva har den betydd for deg?

Den har først og fremst understreket at Marka er veldig nær, og at det ikke tar lang tid å komme seg ut. Man kan være der en helg eller en uke og føle seg veldig avkoblet fra byen. Hytta har ikke strøm eller vann, og det er deilig at det nesten ikke er mobil­dekning der. For meg er det et fristed.

Kan du beskrive det du føler når du er på tur i Marka?

Jeg får en god følelse allerede på toget. Når du kommer forbi Kjelsås, er det et skille hvor det plutselig er skog på begge sider. Da forandrer også lyden seg inne i kupeen. Jeg føler meg hjemme når jeg kommer meg ut på tur. Jeg reflekterer og tenker annerledes når jeg er ute. I noen deler av Marka er trærne massivt høye, og da føler jeg spenning, respekt og ydmykhet over å være minst. Det tror jeg er veldig sunt!

Hvordan inspirerer naturen deg?

På den første plata mi er naturen mest synlig, og man hører det på tekstene. Det var ikke noe jeg gjorde med vilje, men jeg så i ettertid at hele greia handlet om natur. Jeg bruker naturen for å forklare følelser. For eksempel føler jeg meg aldri så alene som når jeg er alene på fjellet. Da er det et veldig bra bilde for å underbygge beskrivelsen av det å være alene. Jeg kan gjemme meg bak bildene og beskrive genuine følelser uten å skrive direkte.

Fem kjappe

Sykkel eller til fots?

Helt klart til fots.

Kaffe eller toddy?

Oj, det var vanskelig. Det er jo to forskjellige ting.
Toddy på skitur. Kaffe når man har god tid og kan sette seg ned og kose seg.

Matpakke eller primus?

Jeg hater matpakke! Kaldt smuldra brød hvor pålegget har stivna er ikke noe for meg.
Definitivt primus eller bål.

Hengekøye eller telt?

Telt.

Kondomdress eller Markaanorakk?

Jeg er seig og liker å gå lange turer, så det sier seg vel selv da. Alle turfolk må ha en markaanorakk føler jeg.

Hva er ditt beste markaminne?

Det var en kveld på hytta med min beste venninne. Vi satt foran bålet, og det var en vanvittig fin høstkveld. Himmelen var klar, og stjernene skinte. Vi hadde laget middag på bålet og satt og drakk kakao. Plutselig kom det en liten mus og satte seg på en stein ved siden av bålet og så på oss. Vi ble helt fortapt i den lille musen. I tillegg kom det en fyr og satte seg på den andre siden av vannet. Det er veldig lytt der, så han ropte over til oss: «Er det greit at jeg setter meg her og spiller litt munnspill». Og jeg svarte at det var greit så lenge han kunne spille temaet fra Flåklypa. Plutselig fløt melodien rundt oss. Det var helt utrolig.

Du lagde store deler av andreplata Borders på en hytte i den norske fjellheimen. Hvordan var det?

Perfekt! Man blir ikke distrahert, og jeg hadde så sykt bra rutiner. Det er en herlig måte å jobbe på som passer meg veldig godt. Jeg hadde med meg en hund, og gikk tur med den flere ganger om dagen. Da fikk jeg de avbrekkene som var nødvendig. Jeg fikk luftet hodet og perspektiv, og rom til å tenke meg om. Jeg hadde satt meg et mål og kunne jobbe uforstyrret mot det.

Hvordan vil du si at det preger musikken på denne plata?

Mye av platen ble spilt inn på fjellet. Jeg spiller alltid med en følelse og blir påvirket av hvor jeg er. Når du sitter og har vindu ut mot fjellet, gjør det noe med deg. Det at jeg brøt opp og gikk turer hver dag tror jeg hadde alt å si. Naturen er en så stor del av meg, og jeg føler at jeg går i ett med den. At jeg spiller noe som har noe med natur å gjøre i naturen gir mening. Og jeg vil at musikken skal være meg. Heeeeelt ekte greier.

Hvem lytter til musikken din?

Det tror jeg er masse naturentusiaster. På forrige turné var det folk som kom bort med turcapsen sin og ville ha signatur på den. Mange går på tur og hører på min musikk; det er så sykt kult! Det er mange som filmer og tagger meg på Instagram, og det er ofte på toppen av et fjell, inne i skogen, på ski, downhill, kiting, ja alt mulig rart. Det er til og med en fyr som har spilt låtene mine mens han filmer pingviner i Antarktis. Det er helt rått!

Hva gleder du deg mest til med sommerens konsert-turne?

Jeg synes det er gøy å være på turné i Norge fordi man får sett så mange nye steder. Folk har bestemt seg for å lage festival på de rar­este og mest avsidesliggende plasser. Vi skal blant annet til Finnmark, det er jeg veldig spent på. En annen ting jeg synes er fascinerende med sommerturné i Norge, er at man opplever alle fire årstider i løpet av en dag.

Fakta om Fay

• Fay Hau Wildhagen er musiker, låtskriver og produsent.

• Kommer fra Oslo.

• Ga ut debutalbumet Snow i 2015. Oppfølgeren Borders kom i 2018.

• Beskriver sin egen musikk som skogpop.

• Nominert til to spellemannspriser for 2018.

Samarbeidspartnere