Gamle Drammensbanen er blitt en idyllisk turvei mellom Spikkestad og Lierbyen. Vi tok turen fra Røyken via skinnegangen til Reistad, opp Lierbakkene og retur gjennom Kjekstadmarka.
Tekst og foto: Sissel Finstad
Vi starter turen vår på Røyken stasjon. Herfra følger vi Spikkestadveien forbi ROS Arena til Spikkestad. Fra stasjonsområdet passerer vi Spikkestad kirke og kultursenter, Teglen, og følger Teglverksveien og Myresvingen inntil vi er på sporet i dobbelt forstand, på Gamle Drammensbanen.
Her er vi virkelig på historisk grunn: den 57 kilometer lange Drammensbanen ble åpnet i 1872. I 101 år suste togene her, over broer, fjellskjæringer og pukkstein. Den gamle jernbanetraseen mellom Asker og Drammen gikk over Heggedal, Spikkestad og langs østsiden av Lierdalen til Lierbyen og derfra videre til Drammen. I Lier kommune lå fire stasjoner/holdeplasser: Lier, Kjellstad, Reistad og Gullaug. I 1973 ble ny trase gjennom fra Asker ført gjennom tunnel i Lieråsen, og på begynnelsen av 80-tallet ble den gamle traseen lagt om til gang- og sykkelvei.
Lys i tunnelen: I april 2021 ble den gamle tunnelen mellom Gullaugkleiva og Spikkestad lyssatt.
Det er en vakker trasé vi sykler på som egner seg både for barnevogn, rullestol og sykler. Det er ren nytelse å sykle her hvor vi omgis av flott natur, vakre trær og blomster hele veien. Vi ser rester av infrastrukturen fra den gang toget gikk her. Det er slak nedoverbakke hele veien. Vi passerer Gullaug stasjon ved Gullaugkleivene, og herfra er det fullt mulig å ta seg en avstikker fra traseen opp til Skapertjern som ligger på vår høyre side. Vi ser det ikke fra sykkelsetet, men merkede stier leder vei.
Rundtur: Turen er på nærmere 3 mil. Kart: Ole Listuen
Videre nedover mot Reistad får vi flere steder en fantastisk utsikt mot Drammensfjorden, Drammen og den vakre Lierdalen. Bord og benker som er satt opp flere steder langs strekningen oppmuntrer til stopp underveis for å dvele ved vidsynet som ligger foran oss. Etter fire kilometer er vi ved Reistad, og her skiller vi lag med Drammensbanen. Herfra venter motbakke-mekka, nemlig Lierbakkene, en populær arena for intervalltrening for de iherdigste syklistene. Vi velger et rolig tempo oppover kleivene i sommervarmen, og bevilger oss en fortjent drikkepause når vi når Damtjern på vår venstre side.
Utsikt: Flott utsikt over Drammen, Drammensfjorden og Lierdalen.
Vi passerer Liertoppen kjøpesenter, og ved bygg B tar vi til høyre inn og opp Vestre Kjennervei, videre på Vismutveien til Lyfjellveien svinger inn til høyre. Herfra omfavnes vi av markblomster og bugnende vegetasjon på den nydelige sykkeltraseen som går strake veien fra nord til syd i Kjekstadmarka. Vi passerer Heggsjø på vår venstre hånd som elva Skitthegga – kjent for alle røykenbøringer – har sitt utspring. Etter Heggsjø tar vi inn til venstre og følger Hegga, også kalt Sagelva og Kjoselva, til Elvelia hvor det er mulig å ta en avstikker opp til venstre til ROS hytta.
Vi fortsetter rett frem, passerer en bom og kommer inn på Kjosmyrveien som erstattes av Kjosveien når vi sykler inn i det vakre gårdslandskapet med blant annet Kjos gård som i samarbeid med Rud gård har utallige dekar med bringebærproduksjon.
Vi bevilger oss en stopp på stasjonskafeen på Spikkestad som har hjemmebakte bakervarer, nydelige retter og utmerket service. På returen til Røyken velger vi å sykle Oldtidsveien som er en del av den gamle ferdselsveien som binder Drammensfjorden i vest og Oslofjorden i øst sammen. Historielaget i Røyken har satt opp flere informasjonsskilt underveis som forteller om sporene etter våre forfedre langs denne gamle hovedåren.
Vi innvilger oss også en stopp ved Røyken kirke – den vakre stenkirken fra middelalderen som snart fyller 800 år og som ligger på høyderyggen nordvest for Røyken stasjon. Tilbake på stasjonsområdet logger vi 28 vakre og spennende kilometer på historisk og naturskjønn grunn.
God tur!
Historisk: Oldtidsveien snor seg rundt Røyken kirke som fyller 800 år i 2029.