Vi nyter lunsjen til fantastisk utsikt fra Brunkollen.

Markaturen: Rundtur fra Fossum

Vi skal inn til hjertet av Bærumsmarka, opp i 400 meters høyde. For det meste på skogsbilvei, men også på trillesti.

Tekst: Trine Rom Giving

Publisert 06.10.2020

Vi skal avslutte langs historiske Ankerveien. Det er snakk om en rundtur på 13 kilometer med start og slutt ved klubbhuset på Fossum.

GODT SKILTET: Skiforeningens sykkelskilt viser vei i hele Marka. Foto: Magnus Nyløkken.

Første etappe går i lett terreng innover og forbi den gamle husmannsplassen Lathus. Veien dreier mot vest og kryper noen høydemetre oppover til Østernvann. Vannet er et kjent og kjært turmål med mange fine teltplasser og enkel adkomst fra Fossum og Østernvannsvingen. Vinterstid møtes flere av de mest populære skiløypene i Bærumsmarka her.

Familiedag

Søndag 11. oktober inviterer Budstikka og Skiforeningen til aktivitetsdag med fottur fra Fossum til Østernvann. Her blir det spennende aktiviteter for store og små. Arrangementet krever forhåndspåmelding, og du kan melde deg på her.

SKIFORENINGEN INVITERER: I samarbeid med Budstikka arrangerer vi den årlige høstturen til Østernvann søndag 11. oktober. Her fra arrangementet i 2019. Foto: Christian Haukeli.

Østernvann ligger 215 meter over havet, og i løpet av de neste fire kilometrene skal vi opp til nærmere 400 meter. Målet er populære Brunkollen.

Ta en avstikker

På vei oppover mellom Østernvann og Brunkollen, passerer vi Hestemyra. Her tar vi en fin avstikker til Haslumseter kapell. Kapellet, som eies av menighetene i Bærum og Oslo vest, sto ferdig i 1969 og drives på frivillig basis. Her er det gudstjeneste de fleste søndager og i tillegg leies kapellet ut til grupper og foreninger, som hjelper til under gudstjenestene og med servering.

kapell i skogen

KNUTEPUNKT: Haslumseter kapell er et av de store knutepunktene i Bærumsmarka, med stier og løyper i alle retninger. Foto: Erik Unneberg.

Vi tråkker videre oppover til Brunkollen og kommer inn på tunet som rammes inn av gamle tømmerbygninger. Stua ble bygget av nazistene under andre verdenskrig og eies av Bærum kommune. Vi runder hushjørnet og kan nyte en bedre lunsj til fantastisk utsikt over Oslofjorden.

BRUNKOLLEN: Denne koselige markastuen er et populært turmål i Bærumsmarka og har vært drevet som serveringssted siden 1948. Foto: Magnus Nyløkken.

Trille sykkelen

Fra Brunkollen kan vi velge samme vei tilbake til Fossum, men vi er klare for en utfordring og tar trillestien ned til Muren. Den er forholdsvis lang og har steinete og bratte partier, her kreves en stødig fot. Med et godt grep om bremsen går nedfarten fint.

På historisk vei

Fra Muren er det behagelig nedoverbakke på skogsbilvei forbi Mellom og til Ankerveien. Her tar vi skarpt til venstre og følger den historiske veien i skogkanten langs golfanlegget. Ankerveien sto ferdig i 1793, som Peder Ankers driftsvei. Her ble det fraktet jern fra Bærums Verk til Fossum og Hammeren i Maridalen.

Vi passerer Hagagårdene og Nordli gård. Etter hvert erstattes grusvei av asfalt og straks er vi tilbake der vi startet ved klubbhuset på Fossum.

kart

KART: Rundturen fra Fossum er på 13 kilometer. 

Samarbeidspartnere