Denne lørdagen skal vi inn i det utrolig flotte og varierte terrenget på Ramsåsen i Vestmarka.
Tekst og foto: Trine Rom Giving
Vi starter turen fra parkeringsplassen på Kattås. Turstien gjennom det nærmeste skogholtet er for tiden stengt, og vi følger skogsbilveien som går litt nærmere Ringiåsen. Den tar oss gjennom vakker skog i høstdrakt, og vi ser Ramsåsen ruve et stykke foran.
Det østvendte stupet på åsryggen ble opprettet som Ramsås naturreservat i 1982. Det store topp-platået domineres av en stor myr, Breidmosan, som det ble skåret torv fra. Ramsåsen er lang og med et rikt stinett, toppunktet er på 402 meter over havet. Så langt skal ikke vi denne lørdagen, målet vårt er Ramsåsutsikten helt syd på åsryggen.
Flott sti: Vi beveger oss i variert terreng i retning Ramsåsen. Det er lett og fint å gå. Foto: Sølvi Beisvåg
Vi velger den bratte stien opp østsiden av Ramsåsen. Bak oss ser vi Ringiåsen mellom trærne, før stien tar oss inn i den tette, unike skogen som er årsaken til at området er naturreservat. Gamle, høye trær preger åssiden, mose dekker skogbunnen. Skogen er urørt og trolsk. Vi treffer en jogger som er på vei ned, ellers er det helt folketomt.
Etter en god mengde høydemeter lysner det. Vi kommer nærmere tretoppene og utsiktspunktet som er målet for dagens tur. Utsikten er storslått! Vi skuer utover Bærum med Kolsåstoppen til venstre, Sandvika, Ringiåsen og Tanumplatået. Vi ser utover Oslofjorden mot Nesodden og sørover mot Drøbak. Det er en stille dag, litt disig, og god høsttemperatur.
Vernet: Ramsåsen ble naturreservat i 1982.
Fra Ramsåsutsikten kan vi følge stien nordover langs ryggen, men vi skal tilbake til Kattås. Vi følger stien vi kom opp et stykke nedover, før vi tar til høyre og etter hvert finner det litt bortgjemte vannet Ormeflåen. Høydemetrene er unnagjort for i dag, og nå følger et langt strekke på mykt underlag i lett nedoverbakke.
Vi følger stien fra Ormeflåen inn på rødmerket løype, og deretter blåmerkede Ståvi setervei mellom Ringikastet og Stovivollen. Seterveien byr på et mildt sagt variert underlagt fra myk skogsti til ur. Her må vi følge med for ikke å skli. Stien kommer ned på oversiden av bygningen tilhørende Asker og Bærum vannverk, og vi passerer et nyttig informasjonsskilt om naturreservatet. Etter hvert kommer vi inn igjen blant høstfargene på stien vi startet på og rusler tilbake til Kattås.
Vi har tilbakelagt rundt 5 kilometer i et flott turområde vi mer enn gjerne kommer tilbake til.
God tur!
Passe langt: Vi har tilbakelagt rundt 5 kilometer i et flott turområde vi mer enn gjerne kommer tilbake til. Kart: Ole Listuen