Perhusfjellet: Tverrsjøstallen–Sørkedalen byr på flere nydelige utsiktspunkter. Her fra starten av turen, på Pershusfjellet.  

En guide til alle ferskinger som vil gå Marka på langs  

Alt du trenger er to dager og en passe dose pågangsmot.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo Foto: Morten og Marius Biong-Nilsen
Publisert 19.06.2024

Her går du

Rute: Tverrsjøstallen–Finnstad–Spålen–Katnosa–Sandungen–Kikut–Middagskollen–Finnerud–Sørkedalen Landhandel.

Lengde: ca 30 kilometer.

Turen kan planlegges i detalje her: Kart og turplanlegger

Å gå Marka på langs regnes som en turklassiker. Men hvordan angriper man et slikt prosjekt? Skal det soves ut? Hva med størrelse på sekk? Går man i  joggesko, eller noe mer fjellaktig?    

Luksusvarianten

Ikke et vondt ord om overnatting i telt. Men i dette eksempelet går vi for luksusvarianten: Overnatting under tak. Vi satser også på at at været holder. Det blir joggesko.  

Skal du gå Marka på langs for første gang, kan det være lurt med en litt forsiktig start. Det betyr overnatting på en markastue: Treretters, badstu og nystrøkne lakner er en fin gevinst i det fjerne. For det vil nesten garantert røyne på underveis.

Sti-eldorado

Utgangspunktet Tverrsjøstallen, lengst nord i Nordmarka, byr på utallige muligheter for ruter "tilbake til byen". Du kan nærmest gå i det uendelige, ta mange flotte og avstikkere og gå veldig langt. I dette eksemplet går vi for en relativt enkel tremilsvariant. Å gå Marka på langs er likevel ingen enkel tur. En ting er lengden i seg selv. I tillegg har vi dette eksempelet valgt stier det meste av ruten, og stier kan være litt mer krevende å gå på enn skogsbilveiene.

Bildene er fra Skiforeningens løypebas på Kikut, Morten Biong-Nilsens tur med sønnen Marius.  

Finnstad: Rundt fem kilometer fra utgangspunktet kommer du til vakre Finnstad. 

Før avreise

Slik kommer du deg til utgangspunktet

Med tog:

Altaternativ 1
Ta toget til Roa. Bestill taxi fra Roa til Tverrsjøstallen. 
Det tar en drøy halvtime og koster 6-800 kroner. 
Lunner taxi har biler i alle størrelser. Her kan mange dele bil! Det er lurt å ringe og avtale på forhånd. Telefon: 613 22 500.

Alternativ 2
Du kan også gå av toget på Grua stasjon. Da blir taxituren litt lengre/dyrere. 

Alternativ 3
Start fotturen fra Mylla. Da får du en kortere taxitur fra Grua stasjon. Men du må til gjengjeld legge på en ca fem kilometers gåtur før du kommer til utgangspunktet Tverrsjøstallen. Taxituren til Mylla fra togstasjonen Grua koster ca 250-300 kroner.

Med bil

Oslo sentrum – Tverrsjøstallen med bil tar ca 1,5 time. Er du heldig, får du noen til å kjøre deg til utgangspunktet. 

 

Overnatte på markahytte?

Kikutstua dukker opp etter ca 20 kilometer. Her er oppredde senger, du får servert nydelig mat, og kan benytte badstuen. Husk medlemsrabatt! 

Du kan også overnatte på DNT-Kobberhaughytta.

Orientere seg underveis

Det er lurt å laste ned iMarka-appen. 
Her kan du så lenge du har dekning se hvor du befinner deg til enhver tid. 
Det er også mulig å laste ned kartene så du også har tilgang når du er uten dekning.

Les mer om iMarka

Badevann

På turen passerer du mange vann med flere bademuligheter. Har du ikke kastet deg ut i vannet tidligere på turen, anbefaler vi i hvert fall å ta en dukkert i Bjørnsjøen ved Kikut.

Her kan du også leie kano og padle ut til en av de mange fine øyene.

Foto: Magnus Nyløkken

Blåmerkede stier: Følg de blå stiplede linjene i kartet iMarka-appen, og se etter blåmerkede trær. 

Dag 1

0-5 kilometer: Tverrsjøstallen–Finnstad

Fra parkeringen ved Tverrsjøstallen går du en snau kilometer på skogsbilvei. Så starter oppstigningen til Pershusfjellet.
I ytterligere ca fire kilometer følger du denne stien over “eggen"av Pershusfjellet videre ned til Finnstad gård. Her er det fint å raste. 

Her ser du hvordan turen er plottet inn i ruteplanleggeren på skiforeningen.no. Bruk gjerne iMarka-appen når du er underveis! 

 

 

 

5-14 kilometer: Finnstad–Sandungen

Nå skal du følge sti i retning flere store vann; Spålen, Katnosa og Sandungen. Her er det flere bademuligheter.   

Like etter Katnosa passerer du ved Fagerlisætra, og kommer snart ut på en skogsbilvei. Da har du gått ca 11 kilometer fra utgangspunktet.

Siden turforslaget vårt fokuserer på sti, følger du denne veien i kun 500 meter, før du igjen tar inn på sti, retning Sandungen. (Men velg for all del skogsbilveien i stedet, om trenger en pause fra ujevnt underlag!)   

14-20 kilometer: Sandungen–Kikutstua

Er du som oss, er du i ferd med å bli god og sliten omtrent ved Sandungen. Nå gjelder det å ha blikket imaginært og stivt festet på Kikutstua, som ligger snaue 6 kilometer unna. Der venter herligheter som treretters, oppredd seng, badstue og bad i Bjørnsjøen.

Mellom Sandungen og Kikut er det flere stialternativer til Kikut. En av dem går via Kikuttoppen. Den er for deg som ikke har fått nok høydemetre i dag. Alle andre: Velg stien som går paralellt, og litt lavere i terrenget (via Puttedalen).   

Marka på tvers...  er også en super tur. Familien Berg i tre generasjoner går årlig ruten Hakadal–Sørkedalen. Foto: Morten Biong-Nilsen

Dag 2

20-30 kilometer: Kikutstua–Sørkedalen Landhandel

På dag 2 vil muligens skrotten protestere på dette markapålangs-spetakkelet. Men dette er ikke tiden for slaraffenliv på Kikut. Du befinner deg midt-skogs og må faktisk komme deg tilbake til sivilisasjonen.

Vi anbefaler å sette kurs mot Sørkedalen. Hvorfor? Atter en gang har vi fokus på luksus og utskeielser: I Sørkedalen ligger nemlig Sørkedalen landhandel, en veldig hyggelig kombo av butikk og kafé.  

Slik kommer du deg til målet: Fra Kikutstua går du et par kilometer på vei mot vannet Fyllingen. Mellom Østre og Vestre Fyllingen starter stien som tar deg over Middagskollen, ned til Finnerud gård, før du til du til slutt ender ved parkeringen ved Elveli. Nå er du bare minutter unna Sørkedalen Landhandel. Lander du der innenfor åpningstid, er det duket for kafésnadder og beinhvil her, før du setter deg på bussen retning Røa. Stoppestedet er rett ved landhandelen. Stoppested: Sørkedalen skole, buss nr. 41 

Alternative veivalg fra Kikut: 

Kikutstua har et vell av flott stimuligheter tilbake til byen. Her ved tre av dem:   
Kikut – Sognsvann: ca 15 km på sti 
Kikut – Maridalen (Skar) ca 10 km på sti 
Kikut – Frognerseteren: ca 10 km på sti 

Det er også mulig å å leie kano på Kikut og padle over Bjørnsjøen til Bjørnholt, for så å gå på beina videre derfra. Kontakt Kikut for prisforespørsel. 
 
 

skiforeningenlogo

Medlemmer av Skiforeningen får 20 prosent avslag på overnatting hele året

Bli medlem

Samarbeidspartnere