Miniekspedisjon: Å gå Marka på langs er den drøm for mange.Her fra blåmerket sti mellom Finnstad og Spålen. Foto: Christian Haukeli. 

En guide til alle ferskinger som vil gå Marka på langs  

Lyst på langtur gjennom Marka? Slik gjør du det.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo Foto: Christian Haukeli
Publisert 19.06.2024

Å gå Marka på langs regnes som en turklassiker. Men hvordan angriper man et slikt prosjekt? 

Luksusvarianten

Ikke et vondt ord om overnatting i telt. Men i dette tureksempelet går vi for luksusvarianten: Overnatting under tak. Eventuelt å gå hele distansen på kun én dag. Vi satser også på at at været holder: Det blir joggesko.  

Sti-eldorado

Utgangspunktet Tverrsjøstallen, lengst nord i Nordmarka, byr på utallige muligheter for ruter gjennom Marka.

Du kan nærmest gå i det uendelige, ta mange flotte og avstikkere og gå veldig langt. I dette eksemplet går vi for en relativt enkel tremilsvariant. Å gå Marka på langs er likevel ingen enkel tur. En ting er lengden. I tillegg har vi dette eksempelet valgt stier det meste av ruten,  og stier er gjerne litt mer krevende å gå enn skogsbilveier.

Finnstad: Rundt fem kilometer fra Tverrsjøstallen er det kanskje dags for en rast.  Foto: Marius Harlem-Nilsen

Dag 1 fra Tverrsjøstallen

0-5 kilometer: Tverrsjøstallen–Finnstad

Fra parkeringen ved Tverrsjøstallen går du en snau kilometer på skogsbilvei. Så starter oppstigningen til Pershusfjellet.
I ytterligere ca fire kilometer følger du denne stien over “eggen"av Pershusfjellet videre ned til Finnstad gård. Her er det fint å raste. 

Her ser du hvordan turen er plottet inn i ruteplanleggeren på skiforeningen.no. Bruk gjerne iMarka-appen når du er underveis! 

 

 

 

5-14 kilometer: Finnstad–Sandungen

Nå skal du følge sti i retning flere store vann; Spålen, Katnosa og Sandungen. Her er det flere bademuligheter.   

Like etter Katnosa passerer du ved Fagerlisætra, og kommer snart ut på en skogsbilvei. Da har du gått ca 11 kilometer fra utgangspunktet.

Siden turforslaget vårt fokuserer på sti, følger du denne veien i kun 500 meter, før du igjen tar inn på sti, retning Sandungen. (Men velg for all del skogsbilveien i stedet, om trenger en pause fra ujevnt underlag!)   

14-20 kilometer: Sandungen–Kikutstua

Er du som oss, er du i ferd med å bli god og sliten omtrent ved Sandungen. Nå gjelder det å ha blikket imaginært og stivt festet på Kikutstua, som ligger snaue 6 kilometer unna. Der venter herligheter som treretters, oppredd seng, badstue og bad i Bjørnsjøen.

Mellom Sandungen og Kikut er det flere stialternativer til Kikut. En av dem går via Kikuttoppen. Den er for deg som ikke har fått nok høydemetre i dag. Alle andre: Velg stien som går paralellt, og litt lavere i terrenget (via Puttedalen).   

Dag 2 fra Tverrsjøstallen

20-30 kilometer: Kikutstua–Sørkedalen Landhandel

På dag 2 vil muligens skrotten protestere over dette markapålangs-spetakkelet. Men det er ikke tid til slaraffenliv. Du befinner deg midt-skogs og må komme deg tilbake til sivilisasjonen.

Vi anbefaler å sette kurs mot Sørkedalen. Hvorfor? Nok en gang har vi fokus på luksus og utskeielser: I Sørkedalen ligger nemlig Sørkedalen landhandel, en veldig hyggelig kombo av butikk og kafé.  

Slik kommer du deg til målet fra Kikut: Fra Kikutstua går du et par kilometer på vei mot vannet Fyllingen. Mellom Østre og Vestre Fyllingen starter stien som tar deg over Middagskollen, ned til Finnerud gård, før du til du til slutt ender ved parkeringen ved Elveli. Nå er du bare minutter unna Sørkedalen Landhandel. Lander du der innenfor åpningstid, er det duket for kafésnadder og hviling av føtter, før du setter deg på bussen retning Røa. Stoppested: Sørkedalen skole, buss nr. 41 

Alternative veivalg fra Kikut: 

Kikutstua har et vell av flott stimuligheter tilbake til byen. Her ved tre av dem:   
Kikut – Sognsvann: ca 15 km på sti 
Kikut – Maridalen (Skar) ca 10 km på sti 
Kikut – Frognerseteren: ca 10 km på sti 

Det er også mulig å å leie kano på Kikut og padle over Bjørnsjøen til Bjørnholt, for så å gå på beina videre derfra. Kontakt Kikut for prisforespørsel. 
 
 

Alternativ rute fra Mylla

Marka på langs fra Mylla

Dag 1:

  • Ta toget til Grua (evnt. drosje til Mylla, se "Før avreise") 
  • Gå over Bislingflaka og Kollern, gjerne også Pershusfjell, og overnatt på Den norske turistforenings hytte ved Sinnerdammen.  

Dag 2:

  • Dag to kan du fortsette videre mot mot Katnosa (eventuelt først en første en «omvei» oppom Sandbekkmana (har må man navigere litt selv uten merket sti, men det er ok terreng) – og eventuelt oppom Oslos høyeste punkt, Kjerkeberget).
  • Deretter følger du blåsti over Kikutmassivet (Sandungskollen m.m.) og kan overnatte på Kikutstua eller Kobberhaughytta.  
  • Herfra kan dere gå mot byen. Her er utallige veivalg. For eksempel Maridalen via Bjørnsjøhelvete, til Sognsvann, Frognerseter-området eller Sørkedalen.  
  • P.S. Alternativt kan dere fra Sinnerdammen gå til Smedmyrkoia ubetjent DNT-hytte og til Sørkedalen dagen etter. 

Kilde: Nina Didriksen 

skiforeningenlogo

Planlegg markaturen her

Turplanlegger

Før avreise

Slik kommer du deg til utgangspunktet

Markabussen går til Tverrsjøstallen lørdag 7. september! 

Merk at påmelding til Markabussen må gjøres på vybuss.no

Markabussen til Tverrsjøstallen tar ikke sykler. Denne avgangen er for deg som vil gå, gogge, jogge eller løpe gjennom Marka. 

Vil du heller ta tog? 

Altaternativ 1
Ta toget til Roa. Bestill taxi fra Roa til Tverrsjøstallen. 
Det tar en drøy halvtime og koster 6-800 kroner. 
Lunner taxi har biler i alle størrelser. Her kan mange dele bil! Det er lurt å ringe og avtale på forhånd. Telefon: 613 22 500.

Alternativ 2
Du kan også gå av toget på Grua stasjon. Da blir taxituren litt lengre/dyrere. 

Alternativ 3
Start fotturen fra Mylla. Da får du en kortere taxitur fra Grua stasjon. Men du må til gjengjeld legge på en ca fem kilometers gåtur før du kommer til utgangspunktet Tverrsjøstallen. Taxituren til Mylla fra togstasjonen Grua koster ca 250-300 kroner.

Med bil

Oslo sentrum – Tverrsjøstallen med bil tar ca 1,5 time. Er du heldig, får du noen til å kjøre deg til utgangspunktet. 

 

Overnatte på markahytte?

Kikutstua dukker opp etter ca 20 kilometer når du går fra Tverrsjøstallen. Her er oppredde senger, du får servert nydelig mat, og kan benytte badstuen. 
Husk medlemsrabatt for Skiforeningens medlemmer.  

Du kan også legge ruta om Løliva (bildet) på Krokskogen, et nydelig overnattingssted.  

Fine overnattingsmuligheter også på DNT-Kobberhaughytta. Eller noen av DNTs ubetjente hytter i Marka. 

Orientere seg underveis

Det er lurt å laste ned iMarka-appen. Her kan du så lenge du har dekning se hvor du befinner deg til enhver tid. Det er også mulig å laste ned kartene så du også har tilgang når du er uten dekning. Les mer om iMarka-appen

Badevann

På turen passerer du mange vann med flere bademuligheter. Har du ikke kastet deg ut i vannet tidligere på turen, anbefaler vi i hvert fall å ta en dukkert i Bjørnsjøen ved Kikut. Her kan du også leie kano og padle ut til en av de mange fine øyene.

Foto: Magnus Nyløkken

Å følge toppen av Perhusfjellet anbefales!  

Marka på langs på én dag

30 kilometer: Tverrsjøstallen – Sørkedalen

Tverrsjøstallen - Sørkedalen

Det høres kanskje voldsomt ut. Men å gå Marka på langs på én dag, er innafor. I hvert fall hvis du har gått litt i skogen før, og er villig til å bruke noen timer. Og klar for å bli sliten. 

 Ta Markabussen til Tverrsjøstallen lørdag 7. september. 

Derfra følger du følgende rute: 

Tverrsjøstallen – Finnstad – Spålen – Svarten – Kringla – Langlivann – Sørkedalen.

Dette forslaget gir mye stigåing, deretter skogsbilvei. Ønsker du enda mer sti, går du via Smedmyrkoia etter Kringla. 

Turen kan planlegges i turplanlegger her, eller i iMarka-appen. 
Under har vi tegnet inn ruta i Turplanleggeren. Vi noteres oss stigning på 392 meter. Og fall på 735!