Marka for alle

I disse dager setter vi helt nye spor i Marka. Vi gjør det for fellesskapet vårt. Vi gjør det sammen.

Tekst: Erik Eide, generalsekretær i Skiforeningen Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 20.03.2020

Samfunnet vårt settes på prøve. Mange er engstelige. Arbeidsplasser trues. Som mange andre, har Skiforeningen sett seg nødt til å permittere ansatte i en periode framover. 
Det er krevende tider for alle.  
Vi preges av et alvor. 
 
Mange er syke. Flere er i karantene. Tusenvis har hjemmekontor. Men vi hjelper hverandre – slektninger, venner, naboer, folk som ikke kjente hverandre fra før.  
Vi gjør en dugnad for fellesskapet. 
Den største dugnaden noensinne. 
Hytteeiere er bedt om å holde seg hjemme. Skianlegg, museer, teatre og kinoer er stengt. Alle idrettsarrangementer er satt på vent – og vi har selv avlyst Barnas Holmenkolldag, skibussen og andre aktiviteter. 
Men vi vil gjerne presisere at Marka er åpen. 
Vi må holde større avstand til hverandre i løypene. 
Men Marka er nær. 

Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide.

Generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide, oppfordrer folk til å bruke Marka i denne vanskelige tiden. Det er fortsatt skiføre mange steder. Foto: Christine Amdam

Å være i Marka – på ski, til fots eller på sykkel – har en ekstra verdi i disse dager. Det er selvsagt viktig å følge råd og pålegg fra myndighetene: vi må ta hensyn når vi passerer andre markabrukere, vi må vaske hendene våre – og vi må holde oss hjemme hvis vi ikke er i form. 
Men er du frisk, er det ingenting som en tur i Marka akkurat nå. 
Det gir helse, det gir trygghet, det gir gode og bærekraftige opplevelser.  
Vi kaller det markamagi. 
Våre løypebaser preparerer så ofte som mulig der det fortsatt er skiføre. Det er et privilegium for oss å kunne bistå med å holde Marka åpen når så mye annet lukkes. Vi har invitert folk ut i naturen i snart 140 år. Det skal vi fortsette med i fremtiden også. 
 
Vi merker at det er mange som har et bankende hjerte for Marka nå. Vi i Skiforeningen er takknemlig for våre trofaste medlemmer, alle nye medlemmer, all støtte og all hjelp. Men jeg har et viktig budskap: 
Marka er et stort hjerte som banker for oss. 
Marka er gratis. 
Marka er for alle.