Magi på ski

Med lys på hodet har du mulighet til å få en annerledes og mer spennende skitur. Her er våre beste tips til deg som ønsker en fin opplevelse utenfor lysløypene.

Tekst: Christine Amdam Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 16.02.2021

Er du en av dem som kun ferdes i lysløypa når vintermørket kommer over oss? Vi anbefaler å teste ut favorittløypa også etter mørkets frembrudd. Da er du også med på å spre turtrafikken slik at ikke alle går på ski samtidig.

Nyt måneskinnet og fargespillet

Prøv å skru av hodelykten en liten stund hvis lyset fra månen titter frem. Da kan du se hvilket fantastisk lys og skygger månen skaper. Er det overskyet, vil fargespillet fra byen som reflekteres av skydekket gi enda flottere lys. Dette er Markas variant av Nordlys. 

Skiløyper i skumringen.

Trikkeskinner: Nyt skiløypene i skumringstimen akkompagnert av måneskinn. Foto: Christian Haukeli

Vis hensyn

Ikke sett lysstrålen rett i ansiktet på møtende skiløpere. Det kan være ubehagelig å bli blendet, og man mister nattsynet for en ganske lang stund. Vend derfor lyset ned, og bort fra møtende skiløpere. Har du mulighet til å justere lysstyrken på hodelykten din anbefaler vi at du ikke bruker det sterkeste nivået.

Spar batteri

Er du innom lysløypa, så slukk lykten og spar batteriet. Selv om det er lyst i lysløypa, vil lykten fremdeles blende motgående trafikk. Ha alltid ekstra batterier eller en alternativ lyskilde med deg i sekken, når du begir deg ut på tur i mørket.

Skru av hodelykten: Er det måneskinn og stjernehimmel? Da trenger du ikke lyset fra hodelykten! Nyt naturen og det vakre lyset. Foto: Christian Haukeli

Tren teknikk i mørket

Å gå i halvmørket er god teknikktrening. Det setter balansen på prøve og god skiteknikk handler først og fremst om balanse. Avpass imidlertid farten i utforkjøringene, små ujevnheter er ikke alltid like lett å se i mørket.

Samarbeidspartnere