Langtur rundt Hakkloa

Fra sykkelsetet får du på denne turen oppleve noen av de flotteste områdene i Nordmarka Syd.

Tekst og foto: Lasse Strand

Publisert 01.07.2021 Oppdatert 05.06.2023

Ukens turtips starter på Oset renseanlegg på Kjelsås. Nesten hele runden går på grusvei, med noen få kilometer på asfalt i Maridalen på slutten. Det er en variert og fin tur, som tar deg innom noen av de flotteste områdene i Nordmarka Syd.

De første kilometerne går langs østsiden av Maridalsvannet, med flere flotte utsiktspunkter underveis utover vannet. Snart kommer man inn på en stor gresslette som heter Monsetangen, hvor det tidlig på 1900-tallet sto to hus. De ble flyttet til Kjelsås grunnet drikkevannsrestriksjoner. Her tar man til venstre, og starter på en god klatring starter opp mot Sandermosen. Toget stopper ikke lengre på Sandermosen stasjon, men vær allikevel forsiktig når linjen krysses. Det varsles med et signal når et tog er på vei.

Rundtur: Denne turen tar deg gjennom flotte deler av Marka, opp og nedover og byr på flere bade- og rastemuligheter underveis. Kart: Ole Listuen / Skiforeningen.no 

På historiske veier

Etter et par hundre meter på asfalt, tar man til høyre, og gjennom en bom inn på Greveveien. Denne ble bygget i 1825 av Grev Wedel Jarlsberg, for å transportere jern fra Hakadal jernverk til Hammeren i Maridalen. Snart passerer man gjennom en flott tunell ved Snippen, og veien fortsetter videre opp mot Søndre og Nordre Movatn. Her er det gode badeplasser på begge vannene, og flott å ta en pause.

Delen fra Sandermosen til Movatn har litt røffere underlag enn resten av turen.

GLITRENDE MARIDALSVANNET: Vi sykler ikke mange kilometerne før Maridalsvannet åpenbarer seg fra flere flotte utsiktspunkter. Foto: Lasse Strand

INN I DET UKJENTE: Vi sykler innover i tunellen og et lite sekund fantaserer vi om både mus og ukjente skapninger, men vi er snart ute i dagslys igjen! Foto: Lasse Strand

Velfortjent badepause?

Fra Movatn stiger det noen kilometer opp til Ørfiske, hvor det er flere gode raste- og badeplasser midt på vestsiden av vannet. Fra nordenden av vannet fortsetter stigningen et par kilometer, før det går raskt ned mot Hakadal. Et par kilometer før Hakadal tar man til venstre, og nå er det flere kilometer med lettkupert rask vei, som slynger seg rundt mange fine vann, som også har gode bade- og pausesteder. Særlig Langvann og Elvannet har mange idylliske plasser.

AVKJØLENDE BAD: Alle sykkelturer på varme sommerdager bør inneholde minst ett bad, så ha med badetøy i sekken. Foto: Lasse Strand

I susende fart mot Kikut

Etter en lengre bakke opp fra Smalvann, kommer man til et flott utsiktspunkt, hvor man ser utover Hakkloa med sin karakteriske hengebro, og også lengre sydover i Marka.

Herfra og til Kikutstua er det stort sett flatt og slakt nedover, og før man vet ordet av det ruller man inn på tunet på Kikut hvor det er muligheter for påfyll av energi.

Kommer man etter åpningstid, er det en selvbetjeningsavdeling som har kald og varm drikke samt kioskautomat med sjokolade og peanøtter. Selvbetjeningen er åpen døgnet rundt hele året. Lokalet er oppvarmet og har 15-20 sitteplasser.

Kikutstua er det også mulig å overnatte, og dette må bestilles på forhånd. Husk at Skiforeningens medlemmer får rabatt på overnatting.

RASTEPAUSE: Her kan man få seg et måltid, noe å drikke og til og med overnatting om man ønsker. Husk at overnatting må forhåndsbookes. Foto: Magnus Nyløkken

Lad opp lårene

Videre fra Kikut, er det mulig å ta en snarvei på en bred og god traktorvei, som kommer ut på grusveien igjen nærmere Fortjern. Ved broen mellom Fortjern og Bjørnsjøen starter turens lengste og bratteste stigning opp Smalstrøm. Herfra går det raskt ned til Skjærsjøen og videre til Hammeren. Her følger man nordenden av Maridalsvannet noen kilometer gjennom vakkert kulturlandskap. Du passerer blant annet kirkeruinen av Margarethakirken, som ble oppført allerede i 1250.

OPP OG OPP: Vi har en bratt stigning foran oss, men premien på toppen er at vi kan suse ned mot Skjærsjøen og Hammeren etterpå. (På turen sykler vi oppover bakken på bildet, ikke nedover). Foto: Christian Haukeli

Sjarmøretappen med siste klatring

Ta Greveveien til høyre, og så til høyre etter et par kilometer inn på grusvei igjen. Du passerer nå gjennom tunet på Sander gård, og etter nok en klatring opp en litt seig kneik, er man igjen tilbake til utsikten over Maridalsvannet, og det er kun et par kilometer igjen til utgangspunktet på Kjelsås.

Hele runden er på 56 kilometer, og inneholder 868 høydemeter.

KIRKERUINEN av St. Margarethakirken som ble oppført i 1250. Dette er Maridalens kjennemerke og Maridølenes stolthet. Foto: Lasse Strand

Trenger du litt hjelp med å finne veien underveis anbefaler vi at du laster ned iMarka-appen, eller sjekker i turplanleggeren på skiforeningen.no. 
Her kan du plotte inn hele runden, eller fra sted til sted slik du ønsker. 

Samarbeidspartnere