Knepene som gir turglade barn

Foreldre selger gjerne inn turen med målet som det viktigste. Men det er noe helt annet vi bør fokusere på, mener Alexander Read.

Tekst: Guri Leyell Skedsmo Foto: Christine Amdam

Publisert 02.12.2022

Året rundt: Alexander Read tar med barna på tur både vinter og sommer. Her fra en tidligere førjulstur. 

Noen får det tilsynelatende alltid til: Barna blir med på tur uten å mukke. Stemningen er topp. Til og med været leverer. Hva er hemmeligheten?  
Alexander Read har gjort det til sin livsoppgave å turinspirere små og store. Med konseptet Mina og meg har det blitt tv-serier, bøker - og nærmere 100.000 følgere i sosiale medier. Read bruker ord som “turmagi”, og følgerne får ikke nok.  
Men magien kommer ikke av seg selv.  
 – Klarer du å eie fortellingen om at en hundre meter lang tur er en vellykket tur, er mye gjort. 
– Hva skjer da? 
– Når turene tilpasses det jeg vet at barna får til, kan magi oppstå. Men en slik tilpasning går som regel på bekostning av hva jeg selv anser som en lang og “god” tur. Den muskelen må vi foreldre trene. Forstår vi konseptet “tur” fra barnas ståsted, åpner det seg opp helt nye muligheter.   

Hva før hvor

Selv stiller Read et par grunnleggende spørsmål før han legger ut på tur. Rekkefølgen er ikke tilfeldig.  
 – Jeg begynner gjerne med å spørre hva barna har lyst til å finne på underveis. Hva slags leker skal vi ha med oss? Hva tenker dere er ekstra viktig for oss på denne turen?  Jeg liker best å utforske hva turen skal inneholde, før vi bestemmer oss for hvor turen går. Dette kan være en ganske uvant øvelse. Bonus er at du forstår barnets motivasjonsknagg.  
For barn handler sjelden motivasjonen om å nå frem til et spesielt mål, ifølge Read. Her gjør de voksne ofte en tabbe.   

"Turmagi": Read bruker ofte ordet. (Foto: Privat)

Bonus

– Vi tror barn synes det holder å få vite at vi skal til et konkret sted. Men dette er jo kanskje et sted de aldri har vært. De aner ikke hvor langt det er. Vet ikke hva som skal skje underveis. Vi selger inn turen med målet som det viktigste. Vi bør heller spørre barna hva de ønsker å fylle turen med. 
Bonusen kommer umiddelbart, ifølge Read.  
– Hvis du lener deg inn mot barna, får du mange ganger tilbake. Da er det til og med stor sjanse for at turen ble lengre enn den først var tenkt. Uten at noen har brukt særlig energi på å vurdere hvor langt, høyt eller fort man har kommet seg frem.  
Også i Reads verden skjer reale break downs.  
– Og da er trikset....? 
– Ikke gjør et poeng at “nå må vi snu”. Eller “nå må vi videre”. Snakk sammen, gi det litt tid. Prøv med en lek. Kanskje dere har tatt med en bok å lese litt i? Spis en ekstra kjeks. Bare vær i øyeblikket. Så kan dere etter hvert snakke om hva som er best for liten og stor. Hvilke alternativer har dere? Hva kan barnet bestemme? Du mister kanskje 15 minutter av turtiden, men kan fort ende opp med å vinne en hel turdag videre. 

Skog og fjell: Året rundt, i all slags vær. Det kjennetegner turvanene til "Mina og meg"-gjengen. 

Nærmere hverandre

Tre små barn legger ingen demper på Reads turplaner. Alle skal med. Til vinteren kommer en ny TV-sesong.  
– Det er ikke viktig for meg at alle skal dra på tur like mye som oss. Men det er et poeng at flere har kjennskap til natur og friluftsliv. Jeg tror oppriktig at flere familier kan komme nærmere hverandre og skape gode opplevelser sammen i naturen. Opplevelser som de ikke nødvendigvis klarer å skape nede i asfaltverdenen. 

MITT MARKA: Alexander Read

Det beste med Marka?

At den er så lett tilgjengelig for alle. Og at den gir meg ro, energi og økt tilstedeværelse i eget liv. Og så er det jo verdens beste lekeplass! 

Min aller beste Marka-opplevelse

Det må være familie-ekspedisjonen der vi krysset Nordmarka i to packrafter, fra vann til vann, i 7-8 dager.  Hele sirkuset. Mina var 5 år og Lilje var 2. Vi sov i telt hele veien. Og selv om det stort sett regnet hele tiden og var 13 grader, er dette virkelig en tur jeg tar med meg i minneboka.

Turen jeg drømmer om å ta

Jeg har ikke fått tatt turen ut med jentene for å se på tiurleik, så det står høyt på ønskelisten.

Favoritt-markastue

Jeg er veldig glad i Ullevålseter. Her er familien på tur med og uten ski rett som det er. I tillegg er det hit jeg ofte drar på dekkene mine når jeg trener dekktrening til tunge pulkturer. Vi bor i Mariadalen og Sinober er også en plass vi benytter oss av med jevne mellomrom.

Best bevarte hemmelighet i Marka 

Alt det som skjer utenfor stiene! Enten med eller uten ski på beina. Jeg elsker at man kan få kjenne på en liten eventyrer i seg, bare ved å forlate stiene og utforske det som måtte ligge til høyre eller venstre. Det er noe eget ved det.

Favorittårstid

Jeg elsker at vi har årstider i Norge. Alle har sin sjarm. Men om jeg må velge, tror jeg det må bli høsten med tåke, regn, det flotte lyset, bladene, den friske luften. Elsker høsten.

Lytter til noe mens du er på tur? 

Lytter ikke til noe. Har gjerne med meg en bok på lengre turer. Ellers ingenting. Aldri skjerm for å se serier eller lignende. Det er ikke derfor jeg drar i naturen. Men en god bok er koselig. Gjerne krim. 

  • Gift med Kristin Victoria Tunheim Engebretsen (37). Sammen bor de i Maridalen med døtrene Mina Floriana (7), Lilje Olava (3), Rose Caspara (2 mnd)
  • Kåret til «Årets villmarking» i 2019 sammen med datteren Mina. Kåret til årets fjellgeit 2021. I 2020 var Mina en av fem finalister til prisen som «Årets turjente».
  • Har til sammen ca 90.00 følgere gjennom Instagram- og Facebook-profilene «Mina og meg».
  • Utdannet Kystjeger og kaospilot, ledelse, organisasjonspsykologi og utvikling. Yrkesbakgrunn fra blant annet Kystjegerkommandoen i Forsvaret, eget konsulentselskap, Røde Kors, Blå Kors og egen organisasjon, Turmagi.
  • Har laget barne-TV-episoder, TV2-dokumentaren Mina og meg. Aktuell med boka Mina og meg – Jakten på turmagien. Over nyttår kommer TV2- serie fra nok en vinterekspedisjon, denne gangen med Minas lillesøster Lilje Olava på 3 år.
  • Naturveileder i Blå Kors. 

Proffe teltere: Å sove ute er en viktig del av naturopplevelsen for familien. (Foto: Privat) 

Samarbeidspartnere