Skiforeningen deler ut Holmenkollmedaljen og den har vært delt ut siden 1895. Den tildeles utøvere som over tid har hatt fremragende resultater i nordiske grener nasjonalt og internasjonalt. Det tas hensyn til resultater i Holmenkollen.
For å bli vurdert må utøveren, ved siden av sine resultater, også ha markert seg med fin sportslig framferd og gode personlige egenskaper. Personer som på annen måte har hatt en ekstra betydning for skiidretten, kan også tildeles medaljen.
Kronprins Haakon overrekker medaljen på kongetribunen under verdenscupen i Holmenkollen søndag 10. mars.
Siden den første verdenscupseieren i 2017, har Simen Hegstad Krüger (30) vært i verdenstoppen i langrenn. Sitt endelig gjennombrudd fikk han under OL i Sør-Korea, der han etter et fall tidlig i løpet gikk inn til gull i skiathlon. Siden den gangen har han gjentatte ganger vist sterke resultater, spesielt i skøyting, og vært på pallen hver sesong. 2023 ble et spesielt suksessrikt år, der han både ble VM-konge i Planica og kunne avslutte sesongen med seier i 5-mila i Holmenkollen.
Ved siden av resultatene utmerker Krüger seg også utenfor sporet når han stiller opp for klubben sin, Lyn ski. Krüger bidrar både under klubbmesterskap og stiller opp som instruktør på sommerskiskolen. Han beskrives som en viktig rollemodell og forbilde for fremtidige skiløpere, både i og utenfor hans egen klubb.
Hegstad Krüger går for Lyn.
Jessie Diggins (32) var en av USAs fremste juniorutøvere og har vært en del av det amerikanske landslaget siden 2011. Hun har vært i verdenstoppen siden den første gullmedaljen i lagsprint i 2013. Med nesten 60 individuelle pallplasser, inkludert 20 seire, har hun hatt en kontinuitet over 10 år som få andre kan vise til. Hun er den mestvinnende langrennsløperen i verdenscupen fra USA. Også i mesterskap har Diggins vist styrke, og går inn i historien som den første amerikaneren som vinner OL-gull (teamsprint) og som får en individuell OL-medalje i sprint.
Gjennom å ha vært åpen om sin historie med spiseforstyrrelser, har Diggins satt fokus på denne tematikken innen langrenn. Hun er et viktig forbilde for unge utøvere gjennom ambassadørrollen i «The Emily Program», som tilbyr hjelp i forbindelse med spiseforstyrrelser.
Etter at han entret verdenscupen i en alder av 17 år, har Jarl Magnus Riiber (26) vært verdens beste kombinertløper med over 70 seire i verdenscupen. Sin aller første verdenscupseier kunne han feire bare 18 år gammel i Holmenkollen. Utøveren fra Heming, som virkelig kan betegne Holmenkollen som sin hjemmebane, har gjennom kontinuerlig innsats og nysgjerrighet vært med på å utvikle og forme kombinertsporten de siste årene. Så langt i karrieren kan Riiber vise til 11 medaljer fra VM, hvorav 8 gull (individuelt og med lag) og en medalje fra OL. I 2023 ble han VM-konge i Planica, med til sammen fire gull, sesongen etter kan han vinne verdenscupen sammenlagt for femte gang.
Riiber har vært en frontfigur i kombinertsporten de siste årene, og har utvist spesielt stort talent i hoppbakken. Han balanserer toppidrettslivet med familielivet som småbarnsfar og har gjentatte ganger reist seg etter skade og sykdom og utviser dermed en stå på-vilje som er til inspirasjon for fremtidige generasjoner.
Riiber går for Heming IL.