Prøv oppskriften på Holmenkollenvaffelen, som ble servert i hoppkafeen på 80- og 90-tallet.
Tekst: Trine Rom Giving Illustrasjonsfoto: Markafjas
Vi kan vel trygt anta at markafolk er over gjennomsnittet glade i vafler. Nystekte hjerter med rømme, syltetøy, brunost eller ingenting på. Som nytes foran peisen etter en frisk dag på ski, i påskesolveggen på en markastue eller i Holmenkollen til utsikten over hovedstaden og Oslofjorden.
Denne vaffeloppskriften brukte vi i hoppkafeen i nettopp Holmenkollen på 1980- og 90-tallet.
8 egg
4 dl sukker
3-4 ss rømme
1 l kefir
1,5 l helmelk
1 ss bakepuler
3 ss vaniljesukker
ca 200 g smeltet smør
2 kg hvetemel
5 ts kardemomme
Bland egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet smør og rømme. Ha i melk og kefir. Ha i det tørrre til slutt. Hvetemel etter behov. Ikke lag røren for tynn.
I middelalderen feiret vi Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesusbarnet.
I Norge og Sverige ble denne dagen først feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler.
Den internasjonale vaffeldagen feires over hele verden.