Heder og ære: Hedersbevisningene ble delt ut på Skiforeningens generalforsamling 7. mai. 

Disse får Skiforeningens hedersbevisninger

Skiforeningen er helt avhengig av frivillig innsats i arbeidet. Hvert år hedres noen av dem som gjør en uvurderlig innsats for oss.
Tekst: Trine Rom Giving Foto: Christine Amdam
Publisert 08.05.2024

– Dette var overraskende og veldig gledelig. Vi setter enormt stor pris på en pris, utbryter Kjell Arne Reistad fra ØX. 

Sammen med sine kamerater tok han i mot Birkebeinerplanketten under Skiforeningens generalforsamling tirsdag. Hver torsdag møtes gjengen i Østmarka for å rydde skiløyper og turstier.

– Jeg vil gjerne takke Skiforeningen for tilliten. Vi føler oss ekstra nyttige nå. Når vi er ute i Marka og jobber er det som en egenterapi for oss. Vi får brukt kroppen, treffer venner og får frisk luft. Det hever rett og slett livet noen hakk, sier Reistad.

I tillegg til ØX mottok også Nils Andberg og Agnar Berge Birkebeinerplanketten. 

 

Birkebeinerplaketten, gullnål og sølvnål

 • Birkebeinerplaketten kan tildeles enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter for fortjenestefullt arbeid for Skiforeningen, og/eller for utbredelse av skisport og friluftsliv. 
 • For enkeltpersoner medfølger gullnål.​
 • Sølvnålen tildeles personer som i lengre tid har utvist særlig interesse for Skiforeningen og dens formål. 

Nils Andberg

Etter møte med Holmenkollmarsjen, for over 30 år siden, som stasjonert soldat i Garden, ble Nils forspurt om frivillig bidrag i rennet. I over 20 av disse årene har han vært rennleder for Holmenkollmarsjen. En jobb som har vært løst med et brennende engasjement for å ivareta deltakere samt å utvikle rennet tilpasset tiden. Nils har alltid sagt at det perfekte arrangement ikke er blitt gjennomført. ​

Som rennleder har Nils alltid strebet etter å utvikle rennet basert på ris og ros fra deltakere. Det har blitt lange dager og korte netter både på Ringkollen, Gåsbu, Brovoll og Holmenkollen. Nils har alltid vært opptatt av å ivareta opplevelsen og sikkerheten hos deltakerne. Nils er en perfeksjonist som ikke gir seg før gjerder er rette, sporene er satt og deltakerne kommer fornøyd i mål.

Ildsjel: Nils Andberg har betydd mye for Skiforeningens store arrangement. 

Agnar Berge

Agnar har bidratt i Skiforeningens arbeid i løypene vinterstid i 17 år. Han har fra første frivilligtime bydd på både arbeidskraft og egne snøscootere. I de siste sesongene har han hatt i bruk sin scooter nr. 6 i tjeneste for Skiforeningen.

Det første året vår løypebas Lars Erik Gulbrandsen var ansatt på Stryken bidro Agnar 5-7 dager i uken for å hjelpe Lars inn i den nye rollen. Er det en ledig spade i nærheten er Agnar ikke vond å be. Han prepper løyper, spar snø og kjører varer til Sandvikshytta med et smil. ​

Agnar er også svært god på å stelle i stand sosiale tilstelninger for alle i løypemiljøet på Stryken og i tilstøtende områder. Han deltar også ofte på våre vervestunt. Agnar er en viktig person for løypene og skiidrettens fremme. 

Løypearbeid: Agnar Berge har bidratt med løypearbeid og løypekjøring i Nordmarka nord i en årrekke.

Foreningen ØX

Frivilliggruppen ble etablert i 1984 og har dermed 40-årsjubileum i år. Foreningen har som hovedoppgave å rydde, vedlikeholde, merke og skilte løyper og stier i Østmarka. Alle oppgavene er på oppdrag fra DNT Oslo og Skiforeningen. 

Hovedsakelig er gruppen bestående av pensjonister som møtes hver torsdag kl. 09:09 på Skullerud for nye oppdrag. Ingen oppgave for liten – ingen for stor. Gjennom de 40 årene foreningen har eksistert har den bistått i mange store og mindre prosjekter i løypearbeidet i Østmarka. Innsatsen er uvurderlig for det løyetilbudet Skiforeningen har i området og innsatsen i omfang er unik.​

Foreningen samarbeider svært godt med den lokale løypebasen i Østmarka og alle oppgaver er koordinert i samarbeid med ham. Foreningens driftskostnader er lave og alt av kostnader dekkes gjennom vedsalg fra rydding av skiløypene.  

Felleskap: Hver torsdag kl. 09.09 møtes gjengen i Østmarka for å jobbe i "skauen".

Sølvnålen

 • Erik Langmo, frivillig på Barnas Holmenkolldag og Holmenkollmarsjen.
 • Thor Gotaas, folklorist og forfatter.
 • Knut Nordhagen, frivillig i markatejensten, på Barnas skiskole og Barnas Holmenkolldag.
 • Margrethe Stang, frivillig i markatjenesten og turleder.
 • Morten Roa, sentral i Skiforeningens lokalutvalg i Sørmarka og i SAG (Sørmarka arbeidsgjeng).
 • Christian Bugge, leder av Skiforeningen lokalutvalg i Røyken.
 • Stig Rongved, sentral bidragsyter til Skiforeningens arbeid på Ringkollen.
 • Jørgen Fog, Skiforeningens reprepsentant i FNF, frivillig i markatjenesten, fremmer inspirasjon og informasjon om Marka.
 • Elisabeth Longva Berger, avtroppende styremedlem.
 • Ingrid Haukvik-Jensen, avtroppende styremedlem.
 • Pål Schwartz Samuelsen, avtroppende styremedlem.  

Birkebeinerplaketten.

Samarbeidspartnere