Jubileums-medaljen er laget i Oslo fengsel

I mange måneder har innsatte i Oslo fengsel jobbet med jubileumsmedaljene som skal deles ut på Barnas Holmenkolldag.

Tekst og foto: Christine Amdam

Publisert 08.02.2023

I høst har det vært full fart på snekkerverkstedet i Oslo fengsel på Grønland. Der har de innsatte hatt et helt spesielt oppdrag, nemlig å lage premien til alle barna som skal delta på Barnas Holmenkolldag. En jubileumsmedalje i tre, laget i forbindelse med at arrangementet fyller 50 år.

– Dette har vært et utrolig givende prosjekt for oss å jobbe med, forteller Pål Endresplass som er inspektør for innhold og mestring i Oslo fengsel.

I løpet av tre måneder har ti innsatte produsert 6000 medaljer for Skiforeningen. De har først skjært ut og stemplet medaljene på snekkerverkstedet, så har de blitt pusset på sykkelverkstedet og deretter har alle båndene blitt satt på i syverkstedet. Et tidkrevende arbeid.

– For de innsatte har dette vært et veldig meningsfullt oppdrag. De har produsert noe som skal glede tusenvis av barn, sier Endresplass.

Godt samarbeid
– Jeg er utrolig imponert over hvordan Oslo fengsel tok fatt på denne oppgaven og hvor raskt de har jobbet. Det er veldig kult at de har fått til dette, og at resultatet ble så bra, forteller Hilde Laug. Hun har vært prosjektleder for Barnas Holmenkolldag i mange år, og hadde også ideen om å få laget en jubileumsmedalje.

Hun forteller at ideen dukket opp i forbindelse med at man har jobbet mot at arrangementet skulle bli mer bærekraftig. I stedet for å bestille medaljer i metall fra utlandet tenkte hun på ideen om å få laget en medalje av tre.

– En kollega nevnte at Oslo fengsel har et snekkerverksted. Fengselet har bidratt med frivillige under arrangementene våre i Holmenkollen i mange år, forteller Laug.

Både Oslo fengsel og Skiforeningen synes at dette har vært et veldig morsomt og hyggelig samarbeid.

– Fra første stund har Oslo fengsel vært positive til ideen, og de gikk veldig inn i oppgaven.

Både Laug og Endresplass er stolte over resultatet som på søndag skal deles ut til alle barn som går over målstreken i Holmenkollen.

Barnas Holmenkolldag

  • Når: 12. februar.
  • Løyper: Velg mellom fire ulike løyper.
  • Premier: Alle deltagere på Barnas Holmenkolldag får medaljen, og en skilue, laget spesielt til jubileumsåret. I tillegg deles det ut Kvikk Lunsj, pølser og en rekke andre overraskelser.
  • Aktivitetsområde: Mange morsomme aktiviteter for hele familien.

Stor produksjon: De innsatte har jobbet systematisk og effektivt med medaljene, og synes prosjektet har vært givende. Foto: Trine Rom Giving. 

På besøk: Maskoten Braute fikk komme på besøk og se på hvordan medaljene ble laget i Oslo fengsel. Foto: Trine Rom Giving.

Godt samarbeid: Skiforeningens Trine Rom Giving (t.v) og Hilde Laug var på besøk i Oslo fengsel og fikk se på når medaljene ble laget. 

skiforeningenlogo

Bli medlem i Skiforeningen

Få 30 prosent rabatt på Barnas Holmenkolldag
Bli medlem

Samarbeidspartnere