Partnerinnhold

Utforsk Marka: Toppturer i Marka gir en fantastisk måte å oppleve skogen på. Her fra Vettakollen i januar 2024. Foto: Christine Amdam

Fire morsomme toppturer i Marka

Du trenger ikke reise langt til fjells for å oppleve urørt pudder og gøyal skikjøring. I Marka er det flere topper å utforske.
Tekst: Christine Amdam
Publisert 12.12.2023 Oppdatert 24.01.2024

Når forholdene tillater det, er det fantastisk å gå utenom de oppkjørte skiløypene og få Marka for seg selv. Her kommer fire turbeskrivelser til topper vi anbefaler å utforske i Marka. 

Saken er laget i samarbeid med Rottefella som er en av Skiforeningens samarbeidspartnere.

Barlindåsen i Lillomarka

Sandermosen - Barlindåsen - Sandermosen
Går du korteste vei er turen ca 2,5 km tur/retur og har en høydeforskjell på 170 meter.

Toppen av Barlindåsen har flott utsikt over byen, Maridalsvannet og Marka fra ca 400 m.o.h. Til utgangspunktet som er Sandermosen stasjon, kommer du lettest med bil. Turen er lettgått hvis du følger blåmerket sti til toppen. Ned igjen kan du kjøre svært bratt rett ned til Sandermosen stasjon, eller følge dine egne spor langs stien. Det anbefales å leke seg litt i det åpne området ned mot Styggdalen, før man setter skituppene mot Sandermosen igjen. Man kan også gå fra Snippen stasjon der toget stopper, og gå opp til toppen fra nordsiden. 

Barlindåsen er ett av Lillomarkas flotteste utsiktspunkter med gode muligheter for skileik i korte bratte bakker. Sandermosen stasjon ble nedlagt i 2006, og er nå et kulturhus og bolig.

PRØV XPLORE

Visste du at du kan leie fjellski i Oslo-området? Hos Sportsnett og Braa Sport kan du leie Xplore-pakke med sko, ski og bindinger, slik at du kan prøve nyheten selv.

Les mer her

Vettakollen i Nordmarka 

Frognerseteren - Vettakollen - Sognsvann 
Går du korteste vei er turen litt over 5 km og har en høydeforskjell på 280 meter.  
  
Vettakollen har fantastisk utsikt over byen og fjorden. Veien ned går over skrenter, åpne glenner og myrer. Du starter på Frognerseteren på 460 m.o.h., og kommer til Vettakollen på 180 m.o.h. Turen er lettgått med store muligheter for å leke seg i åpne områder mot Vettakollen og videre ned til Sognsvann. Ta t-banen til Frognerseteren stasjon og sett nesen mot Frønsvollen. Legg så mot høyre og gå over Fuglemyra før du går ut til Vettakollen. Du lager egne spor, og velger selv de åpningene du synes er mest spennende. Velg gjerne skiløyper eller opptråkket sti i motbakkene, men ta hensyn til andre skiløpere og turgåere. Følger du blåmerkede stier, er det enklest å navigere rett. Et alternativ til å gå fra Frognerseteren til Sognsvann, er å gå direkte opp fra Vettakollen stasjon. Da blir turen kortere, men med betydelig flere motbakkemeter.  

Vettakollen er lett tilgjengelig og byr på fantastisk panoramautsikt over Oslo. Det er et populært turmål, men det er romslig på toppen og flere etablerte bålplasser. 

SLIK FUNGERER XPLORE-SYSTEMET FRA ROTTEFELLA

Rottefella Xplore-systemet består av binding og såle, utviklet og produsert av Rottefella. Det gir bedre mobilitet i alle typer terreng og stabile nedoverkjøringer. Xplore åpner for et hav av nye skiopplevelser nært der du bor eller når du er på fjelltur, og passer for alle som liker å komme seg unna preparerte spor. Bindingen har et nytt klikk-inn og klikk-ut festesystem som er svært enkelt å bruke. Den er bredere enn andre fjellskibindinger, og sammen med bedre ankelstøtte i skoene forbedres stabiliteten.  

Les mer her

Ta med vennegjengen: Nedkjøringer utenom trikkeskinner er gøyale og utfordrende. Foto: Christine Amdam

TILLEGGSUTSTYR FOR DEN DREVNE

Tilpass Xplore-systemet til dine behov med den utskiftbare flexen. En flex er en fleksibel pute som sitter i front av bindingen. Den gir bøye-motstand og god kontroll på skiene i all slags terreng, og gjør skituren til en enda bedre opplevelse. Xplore-bindingen leveres med en all-round flex. Denne kan byttes ut med Xplore Hard Flex eller Xplore Free Pivot Plate. Xplore Hard Flex er en stivere flex som øker bøyemotstanden mot skoen og gjør kjøring i brattere terreng mer stabilt og morsommere.  Xplore Free Pivot Plate er en plate uten flex som fjerner all motstand mot skoen. Den gir friere rotasjon og gjør gangfølelsen mer komfortabel bortover, oppover og når du trekker pulk. 

Les mer her

Skullerudåsen i Østmarka 

Skullerudstua - Skullerudåsen - Trolldalsåsen - Skullerudstua 
Går du korteste vei er turen 3 km tur/retur og har en høydeforskjell på 165 meter. 
  
Østmarka egner seg perfekt for spennende turer utenfor løypene. De flotte furumoene er åpne, og høydedragene tar aldri slutt. Skullerudstua er enkelt å komme seg til både med bil og kollektivt. Følg ubrøytet turvei eller løype opp til vannverket, og ta sti til venstre mot Korpåsen, Skullerudmåsan og Dokkmåsan. Det å lage sine egne spor er en helt magisk opplevelse. Fra myrene er det bakker på alle kanter med åpninger som innbyr til skileik. Går du til venstre mot Trolldalsåsen og Fjellstadbakken, får du fine nedkjøringer tilbake til Skullerudstua.  

Fjellstadbakken ble anlagt i 1972. Etter noen magre snøvintre ble skitrekket i 1988 flyttet til Grefsenkleiva. Skullerudstua drives av Skiforeningen og er Rustads Skiarena. 

Kongens utsikt på Krokskogen 

Sundvollen - Kongens utsikt - Sundvollen 
Korteste vei er 4 km tur/retur med 360 meter i høydeforskjell. 
  
Kongens utsikt har sitt navn med rette. Der den ligger på 455 m.o.h. ser du hele Ringerike og Norges fjell mot vest. Fra toppen får du 350 høydemeter sammenhengende til dels bratt nedkjøring fordelt på en drøy kilometer. Parker ved Sundvollen og følg blåmerket sti til Kleivstua. Den enkleste veien er å følge løypen helt ut til utsiktspunktet. På 460 meter åpner panoramaet seg, og med god sikt er utsikten av den spektakulære sorten. Når høydemetrene først er vunnet, kan du labbe videre inn og få med deg en av flere topper på over 500 meter som ligger i området. Men er du ute etter stor skikjøring anbefales å sette utfor, og heller gå turen en gang til.

Utsikten fra Kongens utsikt er svært god. Du kan se over Tyrifjorden, Steinsfjorden og store deler av Ringerike. I godvær kan man se helt til Gaustatoppen. Toppen har fått navnet etter at Kong Karl Johan var her i 1832. 

Lett tilgjengelig: Du trenger ikke gå langt utenom preparerte løyper for å finne urørt snø. Med Xplore blir turen stødig. Foto: Christine Amdam.

 

Samarbeidspartnere