Fine påsketurer for hele familien

Her er skiturer med lett terreng for pulk og korte barnesteg. Disse turene i Marka har også en fin rasteplass som mål.

Tekst og foto: Christine Amdam

Publisert 24.03.2021

Her har vi samlet et knippe skiturer som passer perfekt for hele familien. Alle turene går i forholdsvis lett terreng. Det gjør det enklere å dra pulken, og barna opplever mestringsfølelse når de slipper for mange tunge motbakker. I tillegg har man et mål på alle turene, nemlig en markastue.

Markastuene

Vi anbefaler å sjekke føremeldingen og åpningstidene på markastuene før du tar med familien ut på tur.

Markamagi: Påsketurer i Marka med familien er en fantastisk opplevelse. Du kjører fra vår i byen opp til flotte skiforhold. Her fra utsikten ved Borgersetra påsken 2020. Foto: Jens Duberg

Skansebakken – Storebekkhytta

Denne turen starter ved Skansebakken, som er en populær utfartsparkering i Sørkedalen. Det er godt om plasser her, men dersom du er tidlig ute kan du få plass på den innerste parkeringen hvor det er kort vei å bære pulken ut i skiløypa. Fra Skansebakken er det en fin bred trasé gjennom dalen og frem til Storebekkhytta. Det er svakt oppover på vei dit, og med raskt føre kan du få god glid på vei hjem igjen. Storebekkhytta holder åpent for servering i helgene i skisesongen. Hytta holder dessverre ikke åpent nå i påsken, men det er veldig fint i solveggen her og dere kan nyte matpakke, kakao, appelsin og annet godt som hører påskeskiturer med.

Turen er 11 kilometerer tur-retur.

Fint turmål: Storebekkhytta på Krokskogen er et populært turmål for hele familien. Foto: Nina Didriksen.

By i Lommedalen – Greinehytta

Det er to utfartsparkeringer som tar deg til skiløypene oppover langs Tverrelva. Disse løypene går også svakt oppover på vei til målet. Her kan du få god flyt i steget selv med pulk, og du trenger ikke bruke fiskeben en eneste gang. Ved det første løypekrysset tar du til høyre opp til Greinehytta, og da er du nesten ved målet. Her må du ty til fiskeben for å komme helt opp. Greinehytta holder dessverre også stengt, men her kan du nyte både solvegg, benker og den fine akebakken til høyre for hytta. Husk å ta med rumpeakebrett i sekken! Utsikt får du også.

Turen er 9,5 kilometer tur-retur.

Utsiktspunkt: Ved Greinehytta er det fint å nyte solveggen og se utover dalen. Foto: Erik Unneberg.

Ringkollen – Borgersetra

Ringkollen ligger 595 moh og er derfor å anse som et snøsikkert valg. Parkeringsplassen er stor, men det er lurt å finne en plass så nærme løypa som mulig. Dersom dere ønsker, kan dere leke på skistadion enten før eller etter turen. For å komme opp til Borgersetra må du følge løypa angitt på kartet. Herfra er det noen bratte bakker opp til utsiktspunktet, men turen er til gjengjeld ikke lang. På utsikspunktet ved Borgersetra er det laget en flott gapahuk hvor du kan tenne bål eller bare nyte sola og den vakre utsikten. Følg skilt mot usiktspunkt. Herfra ser du utover Tyrifjorden, og på en godværsdag kan du se Gaustatoppen. Dersom gapahuken er opptatt, er det godt med plass til å nyte medbrakt mat og drikke. Hva med å ta med primus og lage en varm lunsj?

Turen er 8 kilometer tur-retur.

Mylla dam – Trantjern

Fra Mylla dam kan du velge mellom to løyper til Trantjern. Den ene går over Myllavannet. Den andre byr på flotte spor parallelt med vannet, men inne i skogen. Begge løyper er enkle å nå fra parkeringen. Hvilken vei du velger å gå runden er opp til deg, og vi anbefaler å velge ut fra vær og vind. Dersom det er vindstille kan det være fint å gå over vannet på vei dit, da du kan nyte sola i ansiktet mens du går. Fra vannet er det en liten bakke opp til løypa, og 500 meter senere er du ved Trantjernet. Hyttene ligger rett ovenfor tjernet. Det vil være servering noen dager i påska, så husk å sjekke åpningstidene i iMarka-appen eller her før du drar på tur. Det er fint å ta pausen oppe ved hyttene, eller nede ved vannet. Hjem igjen velger du den løypa du ikke tok på vei til slik at det blir en fin rundtur.

Turen er 10 kilometer tur-retur.

Fint stoppested: Nede ved Trantjernet er det fint å ta en rastepause. Det er også spennende for barna å se på elven. 

Solli – Myggheim

Utfartsparkeringen på Solli ligger noen hundre meter nedenfor Solli gård. Herfra er det fine løyper frem til Myggheim. Det er noen bratte bakker, men turen er bare 2,5 kilometer. Myggheim ligger flott til i Vestmarka og er et populært turmål for barnefamilier. Her ligger det flere koier og en stall. Det er flott tilrettelagt med bord, benker og en utedo. Dersom man ønsker å gå lenger kan man fortsette turen ned til Sandungen, men da må man være forberedt på å gå bakkene opp igjen. Før man kjører hjem kan det være verdt å ta turen oppom Solli gård for å hilse på hestene og hønene. 

Turen er 5 kilometer tur-retur.

Gammel seter: Det er flere koier og en stall på Myggheim. Dette er en populær og godt tilrettelagt rasteplass for barnefamilier. 

Sollihøgda – Sørsetra

Fra Høymyr på Sollihøgda velger du linjeløypa mot den populære markastua Sørsetra. Det er flere veier til Sørsetra, men denne løypen er kortest og har lettest terreng. Dersom man synes denne turen er litt lang kan man gå akkurat så langt de minste bestemmer, finne en fin rasteplass og så gå tilbake. Det er også veldig fint å bruke skileikområdet ved parkeringsplassen på Høymyr. Her kan man både ake, leke seg med ski på bena og nyte medbrakt mat og drikke i solen.

Turen er 14 kilometer tur-retur.

Krokskogen: Sørsetra holder åpent flere dager i påsken.

Samarbeidspartnere