Falla og Kraft fikk Holmenkoll-medaljen

Langrennsløper Maiken Caspersen Falla og den østerrikske skihopperen Stefan Kraft er tildelt Holmenkollmedaljen, skisportens høyeste utmerkelse.

Tekst: Trine Rom Giving/foto: AP/NTB

Publisert 12.03.2023

Holmenkollmedaljen: Stefan Kraft og Maiken Caspersen Falla var stolte mottagere av Holmenkollmedaljen søndag. Kong Harald delte ut medaljene, med kronprinsen og Skiforeningens styreleder Bodil Høstmælingen til stede. Kombinertløper Jørgen Graabak (t.v) fikk også utdelt medaljen han vant i 2021. (Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff)

– Det er en stor ære og utrolig stas, sa Maiken Caspersen Falla etter utdelingen på kongetribunen. 

– Må du opp her igjen, da? smilte Kongen og tok seg god tid med Falla, som sammen med hopper Stefan Kraft fra Østerrike i dag ble del av en 130 år lang skihistorie.  

Siden 1895

Skiforeningen har delt ut Holmenkollmedaljen siden 1895. Medaljen tildeles utøvere som over tid har hatt fremragende resultater i nordiske grener nasjonalt og internasjonalt. Det tas hensyn til resultater i Holmenkollen. 
 
For å bli vurdert må utøveren også ha markert seg med fin sportslig framferd og gode personlige egenskaper. Personer som på annen måte har hatt en ekstra betydning for skiidretten, kan også tildeles medaljen.  

Formidabel innsats

Det er styret i Skiforeningen som vedtar tildelingen etter innstilling fra en komité bestående av representanter for skiidrettens grener. 
 
– Det er en stor glede å kunne gi denne medaljen til Maiken Caspersen Falla og Stefan Kraft. De kan begge se tilbake på formidable resultater i sine grener. De er positive pådrivere for utvikling av sporten og er flotte forbilder for yngre utøvere, sier Bodil Høstmælingen,  
styreleder i Skiforeningen.  

Sisportens høyeste utmerkelse: Maiken Caspersen Falla og Stefan Kraft mottok Holmenkollmedaljen av kong Harald i dag. Kongen ba Kraft holde litt igjen på hoppkanten før konkurransen senere i dag. (Foto: Guri Leyell Skedsmo) 

Komiteens vurdering av utøverne

Maiken Caspersen Falla, langrenn, Norge

Maiken Caspersen Falla (32) har vært blant verdens beste sprintere i et drøyt tiår. Hun har vært en søyle i norsk kvinnelangrenn, og tatt medaljer i samtlige mesterskap siden 2011. I alle sine aktive år var hun i verdenstoppen i sprint. Merittlisten er lang og solid: Hun har til sammen ti VM-medaljer, hvorav fem gull. Hun har gull (2014), sølv- og bronsemedalje (2018) fra OL. 

Falla har vært en frontfigur for sprint langrenn, og hatt stor betydning for utviklingen av sprint. Hun har vært et forbilde og stilt opp for å fronte langrenn, spesielt blant yngre talenter. Hun er en lagspiller som raust fortsetter å dele av sin kunnskap. 

NTB_AGF7-B54Pnk.jpg

Får Holmenkollmedaljen: Maiken Caspersen Falla. Foto: Lise Åserud/NTB

Stefan Kraft, hopp, Østerrike

Østerrikske Stefan Kraft (29) har vært sentral i internasjonal hoppsport de siste ti årene. Han har 27 verdenscupseire, samt VM- og OL-gull. Kraft har vunnet i Holmenkollen. I tillegg har han vært på seierspallen i verdenscupen hver sesong i perioden 2013 til 2023, med totalt 90 pallplasseringer. 

Få skihoppere makter å være så sterke over så mange år. Sesongen 2014/2015 ble et  gjennombrudd, da han tok sine aller første verdenscup-seire og kronet det hele som sammenlagtvinner av Hoppuka. 2016/17 vant verdenscupen sammenlagt. Kraft ble også sammenlagtvinner i 2020. I 2017 hoppet han seg inn i historiebøkene i Vikersund. Verdensrekorden på 253,5 meter står fortsatt.  

Han er en viktig lederskikkelse i det Østeriske hopplandslaget. Med sine resultater, holdninger og verdier er han en høyt respektert utøver blant alle nasjoner og et godt forbilde for barn og unge. 

  NTB_449jqGfXn2k.jpg

Får Holmenkollmedaljen: Stefan Kraft. Foto: Matthias Schrader/AP/NTB

Den innstillende komiteen består av: 

  • Ingrid Haukvik Jensen, leder, representant fra Skiforeningens styre
  • Kristian Hammer, tidligere kombinertløper, nå toppidrettssjef ved Wang Romerike. 
  • Åshild Høva Sporsheim, tidligere ansatt i Norges Skiskytterforbund.
  • Guri Knotten, tidligere landslagsløper, idrettsleder og langrennstrener med internasjonal erfaring. 
  • Eirik Brandsdal, tidligere landslagsløper i langrenn.
  • Brit Baldishol, utviklingssjef langrenn Norges Skiforbund.
  • Christian Stabell-Eriksen, representant fra Skiforeningens styre.

Holmenkollmedaljens historie

Den første Holmenkollmedaljen ble tildelt Victor Thorn i 1895. Medaljen (under) er utstilt på Skimuseet i Holmenkollen.

Les hele historien her

forran copy.png

Samarbeidspartnere