Mann med sykkel

- Marka er et eneste stort badeland  

Nils Hovelsrud trodde ikke sommer-Marka var noe for ham. Men så hoppet han uti det.

Tekst: Guri Leyell Skedsmo/Foto: Privat 

Publisert 01.07.2022

Dette har vært “skifluenser” Nils Hovelsruds rutine i det siste: Avgang 7.02 eller 7.12 fra Oslo S. Utstyr: Sykkel og gul badebukse. Mat og lappesaker. Formål: Å bli kjent med sommer-Marka og å teste Markas kjente og mindre kjente badeperler. Kunne sommer-Marka være like bra som vinter-Marka? 

Eventyrlig

Oppmerksomheten rundt Hovelsruds skiturer tok helt av i vinter. Han fortalte sin spesielle livshistorie til Skiforeningen og en rekke medier; Aftenposten, TV2 og lokalaviser. Hovelsrud delte også et lite hjertesukk over at skisesongen var over. Han ble utfordret på å teste sommer-Marka, men var skeptisk.

Så bestemte han seg likevel for å kaste seg ut i det. I juni studerte han turplanleggeren på nett, lyttet til syklister og fotgjengere underveis – og la ut på turer. Mange turer.

 - Aldri har jeg vært så mye rundt i Marka som den siste tiden. Jeg trodde at ingenting kunne overgå vinteren. Men Marka er jo fantastisk om sommeren! Bademulighetene er eventyrlige. 

Elvebad. Kulpene i Skarselva, nær Øyangen, er ypperlig å bade i, så lenge man er forsiktig, mener Skifluenser'n. 

Romeriksparadiset

Alt for få bader i Markas mange vann, mener Hovelsrud. Selv har han syklet, rundt for å nå flest mulig. Fra Sørkedalen, Grua, Harestua. Han har saumfart Nordmarka, tatt seg innover mot Krokskogen, og vendt tilbake til Romersiksåsene, som han oppdaget i vinter. Eller Romeriksparadiset, som Hovelsrud konsekvent kaller det.  

- Egentlig er Marka et eneste stort badeland. Store vann, små vann, kulper, elver. Variasjonen er fantastisk. Jeg har syklet rundt i områder jeg vanligvis går på ski i - uten å kjenne meg igjen. Det sier litt om hvor totalt forskjellig opplevelser de ulike årstidene gir.  

I vinter begynte Hovelsruds følgere i sosiale medier å kalle ham skifluenser’n. Hovelsrud føler seg beæret. Å få flere til å oppdage Marka, ser han på som en viktig oppgave.

Tips. Hovelsrud er blitt godt kjent med flere løypebaser. I Romeriksåsene traff han på Jarle Jensen, i full gang med å forberede neste skisesong - og med et badetips i ermet.  

Den aller vakreste dalen

Selv vil han fortsette å gå nye stier, sykle andre veier, teste ukjente spor. Men ett sted vender han alltid tilbake til. Ingen som har fulgt Hovelsrud kan ha unngått å legge merke til fascinasjonen for Sinnerdalen, nord i Nordmarka. I vinter kom det uttallige rapporter om nykjørte skuterspor og snøtunge trær i en dal som etter Hovelsrud mening er så ubeskrivelig vakker at man fort mangler ord. Emojier har vært redningen.    
- Funker Sinnerdalen på sommerføre?  
- Haha! Jeg elsker jo Sinnerdalen. Og det var en fantastisk opplevelse å gå der om sommeren. Men akkurat Sinnerdalen er aller vakrest om vinteren. Den gir jeg meg ikke på.  

Her er Nils' syv beste badesommer-tips   

 

1. Øyungen og Fagervann 

Jeg passerer Øyungen og drar rett opp til Idylliske Fagervann, et vann så vakkert at det kan ta pusten fra deg. På toppen av bakkene etter noen kilometer, åpner landskapet seg, og du ser vannet med eventyrskog på alle kanter. Det er rett og slett magisk å flyte rundt Fagervann. (P.S. Her er det lurt å låse sykkelen nede ved Øyungen) 
Tilbake ved Øyungen: Et flott vann innerst og litt opp fra Maridalen og Skar. Jeg velger imidlertid Skarselva for å bade. For noen badeplasser og naturlige vannsklier! Her bør du ta deg tid. Det er noen få meter ned fra veien til elven. Perlene med badekulper og stryk kan være litt vanskelige å oppdage, men denne elven må du bare prøve.

2. Romeriksåsene med Råsjøen 

Jeg tok runden rundt Råsjøen og besøkte vannene rundt i hele to dager. Dette fantastiske området i Romeriksparadiset, som jeg liker å kalle det, opplevde jeg på ski i vinter. Nå måtte jeg teste området på sommerføre. Det ble noen flotte dager. Badevann ligger som perler på en snor, og jeg stoppet ved Råsjøen, demningen ved Vrangen og Vesle Elsjø. På veien traff jeg løypebas Jarle Jensen, som var i gang med å rydde til skisesongen 2023. Han tok seg tid til en hyggelig prat, og ga meg noen badetips.

3. Blankvann og Rottungen 

Blankvann ligger der som en liten idyll, omkranset av skog og naturreservat. En av løypebasene hadde anbefalt vannet, og det er vel verdt et badebesøk.  
Rottungen har også så utrolig mange flotte badeplasser, der du kan bade fra flere herlige svaberg. Disse plassene er forresten særlig fotogene, og typiske «instaplasser».

4. Skansebakken til Søndre Heggelivann 

Her får du testet kondisjonen opp til vannet. Det er fint å stoppe ved demningen og stupe uti. Jeg testet også bading på nedsiden, der du finner noen herlige kulper i elven.

5. Harestua / Vestbygda langs Myllselva og opp mot Svartbekken  

Dette området er et nytt bekjentskap. Jeg oppdaget det da jeg hoppet av på feil stasjon på vei mot Mylla en gang i vinter. Hit måtte jeg bare tilbake, for å bade i strykene og kulpene. Det er et utrolig fint område, med flere muligheter for å finne seg en liten badekulp i elva.

6. Fra Grua, ned til Sinnerdalen, via Mylla og Tverrsjøen 

Opp seks km fra togstasjonen, og forbi vakre Mylla, hvor det er en mengde badeplasser, videre ned til Tverrsjøen. Dette er nok et herlig vann. Målet mitt er Sinnerdalen, en liten dal du må oppleve på vinteren, et must på vei gjennom Marka. Sykkelen blir skjøvet gjennom en herlig variasjon av myrer, massive skoger på begge kanter og små bjørketrær. Å bade i lille og store Sinnerputten var nok ikke helt det jeg hadde forestilt meg, men løsningen fant jeg i elven ned mot Store Sinnera, selv om «bading» kanskje er å strekke det litt langt. Men bade i Sinnerdalen har jeg gjort.

7. Lyngna 

Dette er utgangspunktet for min neste drømmeskitur tilbake til byen. Lyngnavannet. Et flott område også om sommeren, men her er jeg i helt ukjent terreng! Lygnavannet blir fort varmt og sniker seg fort mot 25 grader, lover de lokal. Et nydelig området - og jeg kjenner hvor mye jeg gleder meg til vinterens store langtur.  
 

 
 
 

Her planlegger du turen

I Skiforeningens turplanlegger kan du planlegge turen din i detalj. Den finner du her: https://www.skiforeningen.no/utimarka/turplanlegger/

 

Tidlig start. Hovelsruds sykkelturer starter alltid med en grytidlig stopp på Kaffebrenneriet, mens han sjekker turplanleggeren. 

Samarbeidspartnere