Mann med sykkel

Skifluenser'ns badefavoritter

Nils Hovelsrud trodde ikke sommer-Marka var noe for ham. Men så hoppet han uti det.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo
Publisert 01.07.2022 Oppdatert 25.06.2024

Helt eneste stort badeland: Marka byr på ledige strender og fine svaberg. Foto. Erik Unneberg. 

Alt for få bader i Markas mange vann, mener "Skifluenser'n" Nils Hovelsrud.

Selv har han syklet rundt for å nå flest mulig. Fra Sørkedalen, Grua, Harestua. For et par somre siden startet prosjektet med å saumfare skogen for flotte badevann. Han syklet i Nordmarka, tatt seg innover mot Krokskogen, og vendt tilbake til Romersiksåsene, eller Romeriksparadiset, som Hovelsrud konsekvent kaller området.  

– Egentlig er Marka et eneste stort badeland. Store vann, små vann, kulper, elver. Variasjonen er fantastisk. Jeg har syklet rundt i områder jeg vanligvis går på ski i - uten å kjenne meg igjen. Det sier litt om hvor totalt forskjellig opplevelser de ulike årstidene gir.  

Her er Nils' syv beste badevann

1. Øyungen og Fagervann 

Fagervann er så vakkert at det kan ta pusten fra deg. Anbefales!
Øyungen: Et flott vann innerst og litt opp fra Maridalen og Skar.
Skarselva: Her finner du naturlige vannsklier! Det er noen få meter fra veien opp til Øyungen og ned til elven. Perlene med badekulper og stryk kan være litt vanskelige å oppdage, men denne elven må du bare prøve.

2. Romeriksåsene med Råsjøen 

Jeg tok runden rundt Råsjøen og besøkte vannene rundt i hele to dager. Dette fantastiske området i Romeriksparadiset, som jeg liker å kalle det, opplevde jeg på ski i vinter. Nå måtte jeg teste området på sommerføre. Det ble noen flotte dager. Badevann ligger som perler på en snor, og jeg stoppet ved Råsjøen, demningen ved Vrangen og Vesle Elsjø. På veien traff jeg løypebas Jarle Jensen, som var i gang med å rydde til skisesongen 2023. Han tok seg tid til en hyggelig prat, og ga meg noen badetips.

3. Blankvann og Rottungen 

Blankvann ligger der som en liten idyll, omkranset av skog og naturreservat. En av løypebasene hadde anbefalt vannet, og det er vel verdt et badebesøk.  
Rottungen har også så utrolig mange flotte badeplasser, der du kan bade fra flere herlige svaberg. Disse plassene er forresten særlig fotogene, og typiske «instaplasser».

4. Skansebakken til Søndre Heggelivann 

Her får du testet kondisjonen opp til vannet. Det er fint å stoppe ved sydenden av Søndre Heggelivann stupe uti. Jeg testet også bading på nedsiden, der du finner noen herlige kulper i elven.

5. Harestua/Vestbygda langs Myllselva og opp mot Svartbekken  

Dette området er et nytt bekjentskap. Jeg oppdaget det da jeg hoppet av på feil stasjon på vei mot Mylla en gang i vinter. Hit måtte jeg bare tilbake, for å bade i strykene og kulpene. Det er et utrolig fint område, med flere muligheter for å finne seg en liten badekulp i elva.

6. Fra Grua, ned til Sinnerdalen, via Mylla og Tverrsjøen 

Opp seks km fra togstasjonen, og forbi vakre Mylla, hvor det er en mengde badeplasser, videre ned til Tverrsjøen. Dette er nok et herlig vann.
Sinnerdalen er en liten dal du oppleve på vinteren. Å bade i lille og store Sinnerputten var nok ikke helt det jeg hadde forestilt meg da jeg testet det første gang, men løsningen fant jeg i elven ned mot Store Sinnera, selv om «bading» kanskje er å strekke det litt langt. Jeg elsker Sinnerdalen vinterstid og måtte teste bading der også. 

7. Lygna 

Lygnavannet blir fort varmt og sniker seg fort mot 25 grader, lover de lokale. Et nydelig området - og jeg kjenner hvor mye jeg gleder meg til vinterens store langtur.

Planlegg turen her

Last ned iMarka-appen og få kart og oversikt over alt du trenger å vite før turen. Her finner du også turplanlegger.  

Slik bruker du iMarka-appen

Heggelivann, Krokskogen: Både Søndre og Nordre Heggelivann byr på fine bademuligheter. Foto: Erik Unneberg

skiforeningenlogo

Bli medlem i Skiforeningen

Bli medlem

Samarbeidspartnere