Trantjern gård ligger Nord i Nordmarka, i Jevnaker kommune, cirka 1,5 time fra Oslo sentrum med bil. Illustrasjon: Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter

Dette skjer på Trantjern gård nå

Denne uken ble første spadetak satt, og målet er at vi kan ønske de første gjestene velkommen allerede i 2026.
Published 6/26/2025

– Trantjern gård er en historisk satsing for Skiforeningen. Etter at vi overtok ansvaret for gården sammen med DNT Oslo og Omegn, har vi jobbet med finansieringen og de nødvendige byggetillatelsene. Nå er dette sikret. Det er gledelig at vi nå er i gang med arbeidet, sier Håvard S. Abrahamsen, generalsekretær i Skiforeningen. 
  
Sparebankstiftelsen DNB kjøpte gården i 2020, og ga Skiforeningen og DNT Oslo og Omegn i oppdrag å utvikle stedet til det beste for turfolket. Mens DNT skal bygge nye, ubetjente hytter, skal Skiforeningen gjøre våningshuset og låven om til et markastue-tilbud etter den modellen man finner på Kikutstua, Løvlia skistue og Vangen skistue.  
  
– Dette er stort for Skiforeningen og alle som er glad i Marka, sier Abrahamsen.  

Viktige støttespillere  

Betydelige gavemidler fra Sparebankstiftelsen DNB, AKO Foundation og SpareBank1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal gjør prosjektet mulig.  
  
– Stiftelsenes rause støtte har vært helt avgjørende. Det er fantastisk at vi har slike stiftelser som er med å løfte frem denne type prosjekter. De ser også den store verdien Trantjern gård har for friluftslivet i Marka, og viser at de vil være med på satsingen. Det setter vi enormt stor pris på, sier Abrahamsen. 
 
– Nærturisme er et bærekraftig mål. Skiforeningens prosjekt på Trantjern er et veldig viktig bidrag til å realisere dette målet, sier Bjørn Haugen Morstad, daglig leder i SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal. 

Nye Trantjern gård

  • Byggingen av en ny markahytte på Trantjern gård er i gang. Dette skjer etter at Sparebankstiftelsen DNB kjøpte eiendommen i 2020.
  • Den nye markastua til Skiforeningen skal ha 45 sengeplasser og servering.
  • Prosjektet får støtte fra Sparebankstiftelsen DNB, SpareBank1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal og AKO-stiftelsen. Målet er åpning i 2026. 
Kart.

Midt i smørøyet: Trantjern gård ligger nord i Nordmarka, nær Mylla. 

Fantastisk beliggenhet

– ‎Trantjern gård ligger i et område av Marka med stort rutenett og flotte muligheter for friluftsliv både til fots, sykkel og på ski. Dette var grunnen til at vi kjøpte eiendommen, og til at vi nå støtter Skiforeningens videreutvikling av Trantjern gård. Prosjektet vil bidra til at flere får tilgang til gode naturopplevelser året rundt. Skiforeningen og DNT Oslo og Omegn vil sammen drive og utvikle Trantjern. Det er organisasjoner med lange tradisjoner og stort engasjement for å utvikle frilufts- og aktivitetstilbud for de mange. Nå gleder vi oss til å følge utviklingen på Trantjern gård, sier Egil Matsen, administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB. 

Fellesskap

– AKO Foundation er stolt over å støtte prosjektet på Trantjern gård. Vi tror på verdien av tilgjengelige naturopplevelser og fellesskap, og er glade for å kunne bidra til etableringen av et bærekraftig helårstilbud for friluftsliv og inkludering i Marka, sier administrerende direktør i AKO Foundation, Philip Lawford.  

Første spadetak

Byggesøknaden ble innvilget dagen etter at finansieringen var sikret. Med det er alle nødvendige tillatelser på plass for å kunne realisere prosjektet som det har vært jobbet med siden høsten 2020.

Byggetillatelsen omfatter både Skiforeningens og DNT Oslo og Omegns bygg, og det er Skiforeningen som nå tar de første stavtakene. 
 
– Allerede før ferien starter rivingen av de gamle byggene og vi klargjør ny adkomstvei, forteller prosjektleder i Skiforeningen, Lars Gurandsrud. 

– Dette er stort for Skiforeningen og alle som er glad i Marka. Håvard S. Abrahamsen, generalsekretær i Skiforeningen

Bygger nytt 

Det er gjort en vurdering av grunnmuren på låven og våningshuset. Konklusjonen var at levetiden ikke var mer enn om lag 20 år med ombygging og rehabilitering.  
 
– Siden prosjektet naturligvis har en mye lengre tidshorisont enn det, ble riving og nybygg anbefalt. Fravær av vernehensyn støttet opp under beslutningen. En ombrukskartlegging er gjennomført, og blant annet skal låvegulvet gjenbrukes som kledning på DNT-hyttene. Fotavtrykket utvides noe, men byggene plasseres på samme sted og vil ha samme høyder som i dag, forteller Gurandsrud.  
 
Backe Oppland AS er valgt som totalentreprenør etter en omfattende runde der 10 entreprenører leverte tilbud.  

Alt du lurer på om utviklingen av Trantjern gård

Hvor ligger Trantjern gård?

Nord i Nordmarka, Jevnaker kommune. 
Ca. 1,5 time fra Oslo sentrum med bil. 

Hvem står bak byggingen av Trantjern gård?

Byggherre er Skiforeningen.

Drift: 
Skiforeningen: Betjent servering og overnatting, driftet av et vertskap som bor fast på gården. 
DNT Oslo og Omegn: To ubetjente DNT-hytter med selvhushold. 

Arkitekt: Vigsnæs+Kosberg++Arkitekter 
Prosjektledelse: Vedal Prosjekt AS
Entreprenør: Backe Oppland AS 

Hva innebærer egentlig prosjektet?

Skiforeningen og DNT Oslo og Omegn utvikler Trantjern gård til et helårsåpent og bærekraftig turmål med overnatting, servering og aktiviteter for friluftsfolk året rundt. Prosjektet realiseres i samarbeid med tre gavegivere: Sparebankstiftelsen DNB, AKO Foundation og SpareBank 1-stiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal. 

Hvorfor gjør vi dette?

Gjennom prosjektet ønsker vi å videreføre og styrke den historiske rollen Trantjern har hatt i Marka – men i en moderne og bærekraftig drakt. Vi vil skape et samlingspunkt for turfolk året rundt, samtidig som kulturlandskapet bevares og forvaltes for framtidige generasjoner. Det betyr nytt liv i tunet, fyr i peisen, aktivitet i løypene og beitedyr på markene.  


Trantjern gård har vært en del av Markas kulturlandskap i lang tid. Fra seterdrift til fast gårdsbruk, fra kioskservering til vinterturglede for generasjoner av skiløpere – har stedet alltid vært et mål for folk på tur. Nå tar Skiforeningen og DNT Oslo og Omegn felles ansvar for å videreføre denne tradisjonen. Gjennom bærekraftige løsninger, moderne fasiliteter og respekt for naturen og historien, gir vi Trantjern gård nytt liv – som et helårs samlingspunkt i Marka. 

 

Hva ønsker Skiforeningen å oppnå med utviklingen av Trantjern gård?

  • Fremme helårs friluftsliv og styrke nærfriluftstilbudet i Nordmarka.
  • Tilby servering og overnatting for turgåere, skiløpere og syklister og andre som ferdes i Marka.
  • Bevare kulturlandskapet og videreføre gårdens historie.
  • Det har vært drevet gårdsdrift kombinert med turisme på Trantjern gård siden 1917.  
  • Skape et inkluderende og levende møtested for naturglede, helse og aktivitet.

Hva skal bygges?

Våningshus:
45 sengeplasser for gjester, dusjer, toaletter, oppholdsrom og personalrom for ansatte. 

Låve: 
Markastue med spisesal, kiosk/resepsjon, peisestuer, badstue, selvbetjeningsdel, storkjøkken og bestyrerbolig (4-roms, ca. 90 m² over to etasjer). 

DNT-hytter:
To ubetjente selvhusholdshytter med totalt 20 sengeplasser. 

Servicebygg:
Lager for ski og sykler samt reservekraftaggregat. 

Ny adkomstvei:
For å oppfylle krav til brannsikkerhet, drift og varelevering. 
Infrastruktur: Nytt VA-anlegg, strømforsyning og nødvendige tekniske installasjoner. 

Avstand til Sognsvann: 
Ca. 42 km på ski via den klassiske Mylla–Sognsvann-ruta. 

Trafikk på Gjerdingsveien: 
Ingen nye parkeringsplasser for besøkende på Trantjern. Biltrafikken forventes derfor kun å øke minimalt og innenfor rammene av allerede inngått avtale med Jevnaker Almenning. 

Hvorfor rives våningshuset?

En tilstandsvurdering fra 2022 viste at eksisterende grunnmurer og konstruksjoner har begrenset levetid. Det ville vært uforsvarlig å rehabilitere dersom bygget skal holde i flere tiår fremover. Samtidig må bygget tilpasses krav til universell utforming, energieffektivitet og teknisk infrastruktur. 

Hva skjer med låven?

Låven rives og gjenoppbygges med noe utvidet fotavtrykk for å få plass til nødvendige funksjoner som storkjøkken, spisesal, badstue, selvbetjeningsdel, bestyrerbolig og tekniske installasjoner. Materialer fra den gamle låven skal gjenbrukes i nye bygg. 

Hvorfor ny adkomstvei?

Den eksisterende gårdsveien er bratt, smal og uten tilstrekkelig standard for vareleveranser, brann- og redningskjøretøy. Ny vei gir trygg adkomst for drift, beredskap og anleggstrafikk under byggeperioden, samtidig som terrenginngrepet minimeres sammenlignet med en utbedring av dagens trase. 

Den nye adkomstveien til Trantjern gård etableres for å løse flere utfordringer med dagens vei. Eksisterende trasé skjærer tvers gjennom den dyrkede marka og kompliserer grasproduksjonen, samtidig som den fører til parkering midt i tunområdet sør for hovedhuset og låven – et område som nå skal utvikles til et attraktivt ute- og oppholdsrom med utsikt og gode solforhold. Den nye veien vil ta av fra Trantjernveien ca. 150 meter sør for dagens avkjøring, ha maksimal stigning på 10 %, følge en slakere kurvatur øst for innmarka, og ankomme tunet ved nordøstre hjørne av låven. Løsningen gir trygg og funksjonell adkomst for både varelevering og utrykningskjøretøy, samtidig som den skjermer gjestearealer og landbruksdrift. 

Når skal det stå ferdig?

Oppstart forberedelser til riving og ny adkomstvei: Juni 2025 
Oppstart bygningsarbeider: September/oktober 2025 
Planlagt åpning: Skisesongen 2026/2027 

Adkomst og parkering

Bil: Kun parkering for ansatte og gjester med nedsatt funksjonsevne (to HC-plasser for Skiforeningens del, én for DNT). 
Varelevering og utrykningskjøretøy får nødvendig adkomst. 

Utfartsparkeringer: Myllsdammen (3,5 km), Tverrsjøstallen (3,5 km), Bislingen (7 km), Svartbekken (9 km). 

Kollektivtilbud: 
Tog til Grua (10 km på ski), Stryken (17 km på ski), Ringkollen (14 km på ski). 
Markabussen fra Oslo til Mylla og Ringkollen i vintersesong og helger om sommeren. 

Hvordan skal Trantjern driftes når det står klart?

Skiforeningens drift: 
Driften av serveringstilbudet og overnattingsdelen i hovedhus og låve vil leies ut til et vertskap som bor fast i bestyrerboligen på Trantjern gård. Dette er samme driftsmodell som på Skiforeningens øvrige markastuer (Kikutstua, Løvlia skistue, Vangen skistue). Vertskapet driver egen næringsvirksomhet, men innenfor rammer og forventninger fra Skiforeningen. 

DNTs drift: 
De to DNT-hyttene vil være ubetjente selvhusholdshytter, drevet etter DNTs standardmodell for Marka-hytter. Gjester bestiller overnatting via DNT og har nøkkeltilgang. Tilsyn og vedlikehold ivaretas av frivillige i DNT, med bistand fra Skiforeningens vertskap ved behov. 

Felles for begge tilbud: 
Det skal fremstå som ett samlet turmål, med felles nettside, felles informasjon på stedet og koordinert drift utad. 

Serveringstilbud i byggeperioden 
For å opprettholde et godt tilbud til turgåere i området gjennom byggeperioden, har Skiforeningen etablert en mobil rastebu plassert i løypekrysset på myra ved Trantjern.

Hvordan tar dere hensyn til fuglelivet?

Skiforeningen er kjent med at det finnes hekkende fugler på Trantjern gård, blant annet svaler. Hensynet til fugle- og dyrelivet er en del av vilkårene i rivevedtaket fra Jevnaker kommune. Det står i tillatelsen at arbeidet skal gjennomføres med hensyn til hekkende fugler. Som en direkte oppfølging av dette er vi i dialog med entreprenøren for å sikre at nødvendige tiltak blir iverksatt før rivearbeidene starter. Det pågående arbeidet på stedet er forberedelser til riving – ikke selve rivingen. Vi tar dette ansvaret på alvor og følger opp saken tett.