Historien om Barnas Holmenkolldag starter i 1973, som en stor avslutningfest for alle Skiforeningens skiskolesteder, i forbindelse med Skiforeningens 90-års jubileum og Barnas skifonds 20-års jubileum.
Den gang kunne Skiforeningen friste med boller og Solo i premie til de 1200 barna som deltok.
Navnet Barnas Holmenkolldag ble innført i 1974, og under Barnas VM-dag i 1982 ble det satt ny deltakerrekord med 5200 deltakere. I 2002 satte Barnas Holmenkolldag verdensrekord med oppunder 10 000 barn i arenaen.
Denne rekorden står fortsatt i Guinnes rekordbok, og arrangementet har fortsatt tittelen "verdens største barneskirenn".
– Det var jeg som gikk opp løypene og merket dem, forteller Torgeir Sandli.
Han var 33 år gammel, og leder for å utdanne alle skiinstruktørene i Skiforeningen. Sammen med lederen for Barnas skiskole, ansatte og frivillige var han med på å lage den første utgaven av Barnas Holmenkolldag.
– Barna bare møtte opp, og det kostet ikke noe. Alle fikk startnummer og jeg lagde to ganske korte løyper her oppe på haugen.
Den gangen fantes ikke skistadion slik den eksisterer i dag, og løypene ble laget der lavvoen i Holmenkollen nasjonalanlegg står nå.
– Det var mye folk og stor stemning. Vi hadde også gjort i stand Holmenkollbakken, og lagde en hoppbakke i unnarennet som barna kunne leke i. Jeg lagde i stand hoppet med Ingolf Mork, som senere vant hoppuken i Østerrike, forteller Sandli.
Når arrangementet gjennomføres i nasjonalanlegget kan barna selv velge mellom ulike løyper. Og det beste av alt: Det er ingen tidtakning og alle barn får premie når de kommer i mål.