Hovdehytta

Område:

Moh:

455
Ligger høyt og fritt på Furuåskollen med panoramautsikt over Asker, Oslofjorden og Marka. Hytta er på 37 kvm. Slakter Thoralv Hovde fra Asker kjøpte i 1921 tomten ute på Furuåsen av Anton Solli, eieren av Solli gård. Her bygget Hovde i 1922 en liten jakthytte som han brukte i årene frem til krigen. I 1957, flere år etter Hovdes død, ble hytta overdratt til Luftforsvaret. Hovdehytta ble nå "Luftvakthytte". Eldre Heimevernsfolk bemannet hytta på frivillig basis og holdt herfra øye med luftrommet over Oslo-området. I begynnelsen av 1960 årene ble Nike batteriet på Rustan bygget og Luftforsvarets behov for denne vakttjenesten på Hovdehytta forsvant. "Karagruppa" i Asker Skiklubb ved Arvid Fossum skrev i 1990 et brev til Forsvaret med forespørsel om å overta hytta som nå begynte å forfalle. Svaret fra Forsvaret var at Befalsforeningen i Hjemmevernet i Asker og Bærum skulle disponere hytta i 10 år, frem til 2000. "Karagruppa" ga seg ikke, brev ble sendt til Forsvarets Bygningstjeneste i september 2002 og på nytt i 2004. "Karagruppa" har hele tiden ønsket å restaurere stedet og la det bli et turmål for Askers befolkning. Hva Asker kommune nå gjør med stedet er foreløpig ikke avklart. Det blir spennende å følge Hovdehyttas videre historie."

Kilde: Kjell Jacobsen i "Karagruppa" eller "Skaukara" som de også kalles (Asker Skiklubbs seniorgruppe).

I desember 2005 vedtok formannskapet i Asker at Hovdehytta selges til Turistforeningen for 110.000 kr. Dette er dermed en av DNT Oslo og Omegns nyeste hytter. Foreningen markerte åpning av hytta 29.09.07.

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område