Variert rundtur i Vestmarka

Ved Stovivann en vakker augustdag
Foto: Erik Unneberg, 07.08.2009

Turinformasjon

Lengde:

22,1 km

Område:

Vestmarka

Beskrivelse

Denne turen i den nordøstlige delen av Vestmarka byr på mange forskjellige underlag for hjulene. Det blir sykling på bark, gress, grus, jord, treplanker og asfalt. Men vi kan antagelig holde oss på sykkelsetet hele tiden. Unntatt i eventuelle rastepauser, da!

Fra Skui idrettspark starter vi ferden i lysløypetraseen ved Skuibakken. Underlaget varierer en del allerede på det første stykket, men for de fleste byr det ikke på noen problemer å sykle der. Utsikten er bra østover, og vi ser utover det vakre kulturlandskapet ved Horni gård og Stovivann med Kolsås-toppene ruvende i bakgrunnen. Vi kan også se Kirkerudbakken fra enkelte steder i traseen.

Vi krysser Gamle Jarenvei etter noen hundre meter, og fortsetter under lysmastene frem til hovedveien som vi følger opp til Jordbru. Dette er en offentlig vei, selv om den har grusdekke. Det er greit å være klar over at det kan komme biler i mot. Rett etter parkeringsplassen på Jordbru tar vi lysløypetraseen opp til høyre, og ser den mektige Ramsåsen rett foran oss. Vi skal heldigvis ikke opp på den, men følger lysene sydover mot Kattås. Derfra sykler vi oppover til Vestmarksetra på den asfalterte Vestmarkveien.

Istedenfor å sykle helt frem til Kattås, er det mulig å ta til annen vei til Vestmarksetra. Noen hundre meter før Kattås går det en lysløypetrasé opp til høyre mot Vestmarksetra. Den går like etter inn på asfaltvei, og fortsetter så i en bred sti. De fleste må nok trille sykkelen en del av denne strekningen, så det spørs om man tjener noe tidsmessig på å kutte ut Kattås.

Vestmarksetra var tidligere et populært turmål for folk i Asker og Bærum, men er nå overtatt av private. Rett ved siden av ligger Franskleiv, og det er her ved den store parkeringsplassen at vi sykler videre nordover på Grønlandsveien mot Stovivollen på vestsiden av Ramsåsen. Det kan anbefales å ta en tur til fots opp på toppen, for det er en fenomenal utsikt derfra. Følg i så fall merket trasé fra Stovivollen.

Vår tur fortsetter videre opp bakkene, og vi tar en tur innom Grønland (420 moh.). Dette var en av de yngste setrene i Vestmarka, og var i funksjon til 1905. Noen år senere ble det åpnet et serveringssted her, og i dag er det speidere som står for driften. Det er fint å ta en rast her!

Vi sykler så litt tilbake på Grønlandsveien, og tar til venstre i første kryss. Vi nærmer oss Svartvann, men må først komme oss videre på en fin trillesti på sydøstsiden av vannet, like ved Svartvannshytta. Traseen er delvis forsynt med treplanker som er fine å sykle på.

Nå venter det skogsbilvei frem mot Skoglund. Denne veien er svært populær blant skiløperne, spesielt tidlig og sent på sesongen. Det prepareres med stor maskin her, og sesongen er lang. På sykkel får vi en lett reise, for det er mye utfor til Skoglund. Der sykler vi undergangen til den andre siden av hovedveien, og fortsetter forbi parkeringsplassen og frem til broen i enden av Skoglundveien.

Vi sykler over broen og fortsetter sydover på asfalt parallelt med og på vestsiden av E-16. Snart er vi fremme ved Bjørum, hvor vi krysser veien og tar turveien gjennom den noe mørke Bjørumdalen frem til Isiveien. Hele tiden har vi hatt Isielva inntil oss, men tett vegetasjon hindrer en del av utsynet til den. Akkurat på denne strekningen er vi innom Krokskogen, som er skilt fra Vestmarka ved Isielva.

Isiveien ender i den gamle E-16, og vi krysser denne og fortsetter til Skui på sykkelsti på vestsiden. Herfra går det raskt frem til avkjøringen til Skui idrettspark, og vi er tilbake der vi startet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde Type
Skui - Tanumplatået - Jordbru Skui Jordbru 2,2 km Skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé
Jordbru - Kattås Jordbru Kattås 2,7 km Trillesti/løypetrasé
Kattås - Vestmarksetra Kattås Vestmarksetra 1,1 km Offentlig vei
Vestmarksetra - Grønland Vestmarksetra Grønland 4,9 km Skogsbilvei/turvei
Svartvann - Grønland Svartvann Grønland 2,3 km Skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé
Skoglund - Svartvann Skoglund Svartvann 4 km Skogsbilvei/turvei
Bjørum sag - Skoglund Bjørum sag Skoglund 2,9 km Offentlig vei
Skui - Bjørum sag Skui Bjørum sag 2 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei

Skui - Tanumplatået - Jordbru

Fra Skui Til Jordbru Lengde 2,2 km Område Vestmarka Type Skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé Gå til turen

Jordbru - Kattås

Fra Jordbru Til Kattås Lengde 2,7 km Område Vestmarka Type Trillesti/løypetrasé Gå til turen

Kattås - Vestmarksetra

Fra Kattås Til Vestmarksetra Lengde 1,1 km Område Vestmarka Type Offentlig vei Gå til turen

Vestmarksetra - Grønland

Fra Vestmarksetra Til Grønland Lengde 4,9 km Område Vestmarka Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Svartvann - Grønland

Fra Svartvann Til Grønland Lengde 2,3 km Område Vestmarka Type Skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé Gå til turen

Skoglund - Svartvann

Fra Skoglund Til Svartvann Lengde 4 km Område Vestmarka Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Bjørum sag - Skoglund

Fra Bjørum sag Til Skoglund Lengde 2,9 km Område Krokskogen - Hole Type Offentlig vei Gå til turen

Skui - Bjørum sag

Fra Skui Til Bjørum sag Lengde 2 km Område Vestmarka Type Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Gå til turen

Samarbeidspartnere