Bergsåsen

Type:

Topp, ås

Område:

Vestmarka

Moh:

459
Bergsåsen er et område ca. 2 km sør for Rustan i Vestmarka. Der finnes Askers høyeste punkt, 459 moh. Her finnes fortsatt installasjoner etter Luftforsvarets Nike-batteri, som hadde sitt tilhold på Rustan frem til 1991.

I 1992 ble det oppført en værradar på Bergsåsen, og den var i 2010 Meteorologisk institutts eldste. Den ble imidlertid så gammel at det var vanskelig å oppdrive reservedeler. Den ble derfor nedlagt 7. desember samme år.

Ca. 300 meter sørøst for enden av Rustanveien ligger punktet som for fotturister og andre er det høyeste punktet på Bergsåsen (458 moh.). Her er det trigonometrisk punktet og en karakteristisk furu, som er synlig fra Asker sentrum. Noe lenger sør er det også et flott utsiktspunkt.

Bergsåsen er et flott turmål. En fin adkomst er fra skytebanen ved Solliveien og opp Skåbakke. Stien er grei å gå, men ikke like tydelig over alt. Et godt kart er orienteringskartet Semsvannet-Vestergyllen (Asker skiklubb).

På mange kart ser man at Bergsåsen og hugstområdet sørøst på åsen, Hagahogget, navngis som en felles ås, nemlig Hagahogget. Jan Martin Larsen, som har vært med på å utgi flere bøker om Vestmarka, refereres i en artikkel i Budstikka 9/1-2009: "Sør for Rustan i Vestmarka finner vi to stedsnavn som volder bry: Bergsåsen og Hagahogget. Problemet oppsto i 1890 da landmåleren løytnant Solem utarbeidet kart over Lier og vestre del av Asker for Norges Geografiske Oppmåling (NGO) og ved en feiltagelse skrev "Hagahugget" som navn på åsen som heter Bergsåsen. Åsen ligger i Nordre Bergs skog (nåværende eier er Løvenskiold). Etterstavelsen "hugget" betyr på våre trakter et hugstområde, og vi har mange av dem i Vestmarka.

Navnet Bergsfjellet er brukt på NGO-kart fra 1858 og i diktet "Asker" av Anton B. Rustad (1860-1946), som vokste opp på Tveitersetra med utsikt til Bergsåsen. (Mange av åsene ble tidligere skrevet -fjellet, bl.a. Skaugumsåsen.)"
Vekslende vær på toppen

Foto: Erik Unneberg, 30.10.2022

Sykkelruter i nærheten

Ruter Lengde Type Område
Store Sandungen (Vestmarka) - Bergsåsen 3,3 km Skogsbilvei/turvei Vestmarka

Store Sandungen (Vestmarka) - Bergsåsen

Lengde

3,3 km

Område

Vestmarka

Type

Skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Lille Sandungen 321 Vann, tjern Vestmarka

Lille Sandungen

Moh

321 m

Type

Vann, tjern

Område

Vestmarka

Gå til sted

Samarbeidspartnere