Veståsen - Ådalen

Om Veståsen - Ådalen

Fjorda

Fjorda er en naturperle som dekker en stor del av Veståsen mellom Bjoneroa og Ådal. Det er mange små og store skogsvann som, etter vannkraftregulering tidlig på 1900-tallet, henger sammen med smale sund og kanaler. Vannflaten har et areal på nesten 10.000 mål og strandlinje på ca. 170 km.
 
Det finnes en mengde øyer og holmer i området. Fra gammelt av ble det satt opp skogshusværer for innbyggere og grunneiere som benyttet dem i forbindelse med skogsdrift, jakt, fiske, bærsanking osv.

I dag er dette unike fritidseiendommer som blir benyttet sommer og vinter. I nyere tid er enkelte områder i nordvest utbygd til hyttefelt, men fortsatt bærer store deler av Fjorda preg av "uberørt natur". Hytter og hus er tilpasset terreng og omgivelser på en måte som gjør at de passer inn i helhetsbildet.
 
En stor del av trafikken kommer fra kanopadling, og de siste årene har fokus vært rettet mot tiltak for å forhindre for stor slitasje på de mest besøkte områdene.

Fjorda og tilstøtende vassdrag har siden 1985 blitt kalket for å motvirke forsuring. Bortsett fra kanoutleie, er Fjorda i liten grad benyttet til lokal kommersiell virksomhet.

Jevnaker Vestås

Jevnaker Vestås ligger idyllisk til på "Jevnakers tak". Løypenettet strekker seg fra Jevnaker i sør, mot Ringerike i vest og Gran i nord.

Som navnet tilsier, er dette en ås som kan være noe strevsom og tung om man velger å starte i Jevnaker (Bergerbakken skole). Fra Jevnaker er det bratt til man kommer til Ruggetjern, som er et av topp-punktene på åsen. Her har man gode muligheter for høy puls og  flotte opplevelser på bred, fin vei. På vintertid preppes denne til skøyting.

Fra Ruggetjern følger man åsen gjennom skogkledd terreng over myrer og hogstflater inn til Flekkerøymyrene. Til Flekkerøy kan man kjøre bil om man følger Falla vei nord på Jevnakers vestside.

Dette er også hovedknutepunktet for de fleste turer på Jevnaker Vestås. Her kan man velge tur til Kalven og Søndre- og Nordre Vælsvannet eller bare fortsette nordover mot neste knutepunkt som er Tangnes. Mot Tangnes er turen stort sett flat og følger myrene nordover.

Fra Tangnes mot Buvatnet er det noe stigning i starten, men her når man løypens neste topp-punkt med fin utsikt og rikt dyreliv. Tagnes/Buvatnet kan også nåes med bil fra gamle Halvorsbøle Hotell (Onsaker). På idylliske Buvatnet møter vi løypesystemet til Bjoneroa IL.

Alle løyper med unntak av Bergerbakken – Østre Buttentjern og lysløypene på Eggemoen prepareres med snøscooter. Løypesystemet er stort sett flat og går mye i åpent lende. Jevnaker Vestås ønsker alltid alle velkommen, sommer som vinter, store som små eller to- eller firbeinte.

Løypepreparering

Bjoneroa IL preparerer løypene i Fjorda og Bjoneroa.

Jevnaker Røde Kors Hjelpekorps preparerer løypene på Jevnaker Vestås i samarbeide med Jevnaker IF Ski (sør +  lysløyper på Eggemoen).

Ådal IL preparerer løypene i Ådalen.

Alle løyper finner du her på våre nettsider.

Føremelding

Eggemoen - 24. mars 2024 kl. 08:06

Meldt inn av Jevnaker IF Ski

Temperatur: 0 til 3 grader.
Vær: Tåke og litt regn.
Snødybde: 0-20 cm. 0 cm det siste døgnet.

Mildvær og regn siste uke har gjort det vanskelig å preparere løyper på Eggemoen. Sålen i lysløypa begynner og bli dårlig og det er varslet en mild værtype med noe regn og sludd i påsken. Vi avslutter prepareringen på Eggemoen for denne sesongen. Selv med maskinproblemene vi har hatt har vi fått en bra sesong i løypene våre. Takk til Åsmund Pettersen og sønn som har hjulpet oss med frakt av løypemaskin mellom Myrskogen og Eggemoen. Takk til grunneiere som legger til rette for preparering av skiløyper. Takk til brukere som har gitt bidrag på vipps og til konto Jevnaker ski. God påske og god sommer.

Løyper i Veståsen - Ådalen

Løype Lengde Sist preparert Preppetype
Kleivsundet - Velmunden - Lortræva 2,7 km 22.03.2024 Scooter
Sevaldrudholmen 2,5 km 22.03.2024 Scooter
Dalen - Kleivsundet 0,6 km 22.03.2024 Scooter
Østre Buttentjern - Ruggetjern 1,2 km 19.03.2024 Klassisk og fristil
Båhus - Vestlandsfjorden 1,1 km 22.03.2024 Scooter

Kleivsundet - Velmunden - Lortræva

Lengde

2,7 km

Sist preparert

22.03.2024

Preppetype

Scooter

Gå til løype

Sevaldrudholmen

Lengde

2,5 km

Sist preparert

22.03.2024

Preppetype

Scooter

Gå til løype

Dalen - Kleivsundet

Lengde

0,6 km

Sist preparert

22.03.2024

Preppetype

Scooter

Gå til løype

Østre Buttentjern - Ruggetjern

Lengde

1,2 km

Sist preparert

19.03.2024

Preppetype

Klassisk og fristil

Gå til løype

Båhus - Vestlandsfjorden

Lengde

1,1 km

Sist preparert

22.03.2024

Preppetype

Scooter

Gå til løype

Steder i Veståsen - Ådalen

Steder Moh Type Område
Bakketangen 390 Generelt stedsnavn Veståsen - Ådalen
Bergerbakken skole 186 Innfallsport (parkering) Veståsen - Ådalen
Bjoneroa 155 Innfallsport (parkering) Veståsen - Ådalen
Borstudalen 377 Generelt stedsnavn Veståsen - Ådalen
Borstuvatnet 340 Vann, tjern Veståsen - Ådalen

Bakketangen

Moh

390 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Veståsen - Ådalen

Gå til sted

Bergerbakken skole

Moh

186 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Veståsen - Ådalen

Gå til sted

Bjoneroa

Moh

155 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Veståsen - Ådalen

Gå til sted

Borstudalen

Moh

377 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Veståsen - Ådalen

Gå til sted

Borstuvatnet

Moh

340 m

Type

Vann, tjern

Område

Veståsen - Ådalen

Gå til sted

Samarbeidspartnere