Fjorda
Fjorda er en naturperle som dekker en stor del av Veståsen mellom Bjoneroa og Ådal. Det er mange små og store skogsvann som, etter vannkraftregulering tidlig på 1900-tallet, henger sammen med smale sund og kanaler. Vannflaten har et areal på nesten 10.000 mål og strandlinje på ca. 170 km.
Det finnes en mengde øyer og holmer i området. Fra gammelt av ble det satt opp skogshusværer for innbyggere og grunneiere som benyttet dem i forbindelse med skogsdrift, jakt, fiske, bærsanking osv.
I dag er dette unike fritidseiendommer som blir benyttet sommer og vinter. I nyere tid er enkelte områder i nordvest utbygd til hyttefelt, men fortsatt bærer store deler av Fjorda preg av "uberørt natur". Hytter og hus er tilpasset terreng og omgivelser på en måte som gjør at de passer inn i helhetsbildet.
En stor del av trafikken kommer fra kanopadling, og de siste årene har fokus vært rettet mot tiltak for å forhindre for stor slitasje på de mest besøkte områdene.
Fjorda og tilstøtende vassdrag har siden 1985 blitt kalket for å motvirke forsuring. Bortsett fra kanoutleie, er Fjorda i liten grad benyttet til lokal kommersiell virksomhet.
Jevnaker Vestås
Jevnaker Vestås ligger idyllisk til på "Jevnakers tak". Løypenettet strekker seg fra Jevnaker i sør, mot Ringerike i vest og Gran i nord.
Som navnet tilsier, er dette en ås som kan være noe strevsom og tung om man velger å starte i Jevnaker (Bergerbakken skole). Fra Jevnaker er det bratt til man kommer til Ruggetjern, som er et av topp-punktene på åsen. Her har man gode muligheter for høy puls og flotte opplevelser på bred, fin vei. På vintertid preppes denne til skøyting.
Fra Ruggetjern følger man åsen gjennom skogkledd terreng over myrer og hogstflater inn til Flekkerøymyrene. Til Flekkerøy kan man kjøre bil om man følger Falla vei nord på Jevnakers vestside.
Dette er også hovedknutepunktet for de fleste turer på Jevnaker Vestås. Her kan man velge tur til Kalven og Søndre- og Nordre Vælsvannet eller bare fortsette nordover mot neste knutepunkt som er Tangnes. Mot Tangnes er turen stort sett flat og følger myrene nordover.
Fra Tangnes mot Buvatnet er det noe stigning i starten, men her når man løypens neste topp-punkt med fin utsikt og rikt dyreliv. Tagnes/Buvatnet kan også nåes med bil fra gamle Halvorsbøle Hotell (Onsaker). På idylliske Buvatnet møter vi løypesystemet til Bjoneroa IL.
Alle løyper med unntak av Bergerbakken – Østre Buttentjern og lysløypene på Eggemoen prepareres med snøscooter. Løypesystemet er stort sett flat og går mye i åpent lende. Jevnaker Vestås ønsker alltid alle velkommen, sommer som vinter, store som små eller to- eller firbeinte.
Bjoneroa IL preparerer løypene i Fjorda og Bjoneroa.
Jevnaker Røde Kors Hjelpekorps preparerer løypene på Jevnaker Vestås i samarbeide med Jevnaker IF Ski (sør + lysløyper på Eggemoen).
Ådal IL preparerer løypene i Ådalen.
Alle løyper finner du her på våre nettsider.
Temperatur: | −3 til −5 grader. |
Vær: | Klart |
Snødybde: | 10-15 cm. 0 det siste døgnet. |
Befaring snuplass N.Vælsvannet. 12-15 cm snø - istykkelse 12-20cm. Avventer kjøring. Trenger 10-15cm