Over Totenåsen i fristil

Årets flotteste skitur på Totenåsen

Foto: Harald Udnæseth, 04.03.2015

Turinformasjon

Lengde:

41,5 km

Område:

Totenåsen

Beskrivelse

Skøyting, fristil, fri teknikk. Kjært barn har mange navn. Uansett benevnelse, er dette en stilart som veldig mange foretrekker når de skal ut på skitur. Og da er Totenåsen et drømmested. Her er det milevis med løypetraseer som prepareres for fristil.

I dag skal vi ut på tur i nettopp slike løyper. Vi skal også høyt opp, helt til 820 meters høyde. Turen starter og slutter på Lensbygdaplassen, 400 meter over havet. Så går det jevnt og trutt opp til 700 meter i Smørdalen, før vi kjører ned til Torsætra i 500 meters høyde. Her venter den tøffeste biten, opp til Rausteinshytta (820 moh.), gjennom fjellandskapet på «Totens tak». Derfra går det strake veien ned fra platået, med strålende utsikt over Toten-bygdene, tilbake til Lensbygdaplassen igjen.

Turen byr på slak stigning, åpne, flate myrområder, tøffe opp- og nedoverbakker, skogsområder og altså strålende utsikt. Samt koselig stuebesøk med mat og drikke dersom turen gjennomføres når Rausteinshytta er åpen.

Vi starter altså turen på Lensbygdaplassen. Herfra går vi først sørover og østover, før løypa dreier sørlig. 3,5 kilometer fra start går det en løype mot venstre, opp til Oksbakken. Det er i den løypa vi kommer tilbake på slutten av turen. Men nå skal vi skøyte av gårde mot sør, gjennom lett myr- og skogsterreng, fram til løypekrysset ved Laupendsætra. Oppe til venstre kan vi se konturene av Tjuvåskampen.

Vi fortsetter i retning Sisselrotkampen, og snur vi oss, har vi flott utsikt langt mot nord. Når vi kommer opp til det store hyttefeltet, holder vi til høyre. Nå venter det lett terreng mot Langsætra, før det igjen blir stigning gjennom den romslige traseen i Bekkedalen. Så kjører vi ned til løypekrysset i Smørdalen.

Nå befinner vi oss altså i 700 meters høyde, og det er ganske nøyaktig 18,5 kilometer til neste «topp-punkt», på 820 meter ved Rauteinshytta. Vi tar ikke korteste vi dit, men legger turen via Torsætra (500 moh.).

Nå det går friskt unna ned bakkene forbi Anfinnsætra. Etter en strekning med oppoverbakke, glir vi lett ned Garsjølia til Torsætra. De siste kilometerne har vi kunnet nyte strålende utsikt over Totenåsen.

Vi passerer parkeringsplassen ved Garsjøvegen, og fortsetter strake veien mot nord. Vi holder til venstre, og følger dermed løypa langs Skjeppsjøens vestre bredd.

Ved nordenden starter stigningen. De neste 4 kilometerne skal vi opp ca. 230 høydemeter. Igjen åpner det seg en storslått utsikt fra løypa. Nå er det områdene rundt Mjøsa vi ser, langt der nede.

Litt etter Hongsætra holder vi til venstre både i første og andre kryss, og etter en kort strekning i betydelig lettere terreng, «klatrer» vi opp til nærmere 800 meter.

Nå er vi oppe i det fjellaktige og åpne landskapet på platået. Vi holder stø kurs fram til Rausteinshytta, et populært turmål på Totenåsen. Her er det servering i helgene i skisesongen. Hytta ligger fint til ved Rausteinstjernet, like innunder Torsæterkampen, det høyeste punktet på Totenåsen (841 moh.).

Resten av turen går stort sett i nedoverbakke. Vi skal først 3,5 kilometer tilbake samme vei som vi kom. Her tar vi til venstre, i retning Oksbakken. Dersom vi dropper å nå turens høyeste punkt ved Rausteinshytta, blir den altså 7 kilometer kortere.

Vi passerer parkeringsplassen ved Oksbakken (660 moh.), og holder til høyre. Med nydelig utsikt over Toten, går det raskt unna ned de siste 7 kilometerne til Lensbygdaplassen.

God tur!

Se løyper turen består av

Navn Fra Til Sist preparert Lengde
Lensbygdaplassen - Laupendsætra [Gransmarkrunden] Lensbygdaplassen Laupendsætra 27.03.2024 7 km
Laupendsætra - Sisselrotkampen Laupendsætra Sisselrotkampen 27.03.2024 1,3 km
Sisselrotkampen - Langsætra - Smørdalen Sisselrotkampen Smørdalen 29.03.2024 3,1 km
Torsætra - Anfinnsætra - Smørdalen Smørdalen Torsætra 05.04.2024 6,1 km
Holokampen rundt Torsætra Rausteinshytta 29.03.2024 12,3 km
Oksbakken - Rausteinshytta Rausteinshytta Oksbakken 03.04.2024 4,6 km
Lensbygdaplassen - Oksbakken Oksbakken Lensbygdaplassen 27.03.2024 7,1 km

Lensbygdaplassen - Laupendsætra [Gransmarkrunden]

Fra

Lensbygdaplassen

Til

Laupendsætra

Lengde

7 km

Sist preparert

27.03.2024

Gå til løype

Laupendsætra - Sisselrotkampen

Fra

Laupendsætra

Til

Sisselrotkampen

Lengde

1,3 km

Sist preparert

27.03.2024

Gå til løype

Sisselrotkampen - Langsætra - Smørdalen

Fra

Sisselrotkampen

Til

Smørdalen

Lengde

3,1 km

Sist preparert

29.03.2024

Gå til løype

Torsætra - Anfinnsætra - Smørdalen

Fra

Smørdalen

Til

Torsætra

Lengde

6,1 km

Sist preparert

05.04.2024

Gå til løype

Holokampen rundt

Fra

Torsætra

Til

Rausteinshytta

Lengde

12,3 km

Sist preparert

29.03.2024

Gå til løype

Oksbakken - Rausteinshytta

Fra

Rausteinshytta

Til

Oksbakken

Lengde

4,6 km

Sist preparert

03.04.2024

Gå til løype

Lensbygdaplassen - Oksbakken

Fra

Oksbakken

Til

Lensbygdaplassen

Lengde

7,1 km

Sist preparert

27.03.2024

Gå til løype

Samarbeidspartnere