Gjennom Nøstvedtmarka fra Ski

Stuene

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 26.07.2009

Turinformasjon

Lengde:

11 km

Område:

Sørmarka

Beskrivelse

Et flott turområde, like utenfor stuedøra. Nøstvedtmarka ligger nordvest for Ski sentrum, og byr på et stort nett av turstier og -veier. Det er også mange interessante kulturminner her. Vi skal sykle inn til Stuene, og tilbake på kongevei.

Fra Ski stasjon sykler vi først noen hundre meter vestover, før vi tar inn på Lysneveien. Den følger vi til veis ende, og fra Hebekk tar vi oss inn i skogen. Her er det satt opp skilt og plakater som informerer og viser vei. Og på vei gjennom skogen vil vi passere mange oppslag som presenterer steder som er verdt å legge merke til.

Vårt første mål er altså Stuene, en tidligere husmannsplass som ligger et stykke nord i området. Ved Hauglandsbråten sykler vi langs et gammelt gjerde av stein. Slike gjerder ble brukt flere steder i Nøstvedtmarka for å markere hvilket område husmannen kunne bruke.

Etter å ha tatt oss fram gjennom konglomeratet av stier og veier (det er lurt å ta med en utskrift av kartet!) kommer vi fram til gården Stuene, og tar til høyre, ned til Nordre Stuene. Her er det fint å raste. Det er satt opp benker og bord her, og det er fin utsikt nordover mot Oppegård. Stuene er kjent som et populært samlingssted vinterstid, når Nordby-speiderne har servering her.

Fram til nå har vi for det meste syklet delvis på grus, delvis på jord og delvis på tilgrodd vei. Men det er fint å sykle hele veien. Resten av turen går på grus og (fra Nygårdskrysset) asfalt.

Vi skal tilbake til Stuene gård, og fortsetter rett fram på gårdsveien. I første kryss tar vi til venstre, og er dermed inne på Den Fredrikshaldske Kongevei. Denne veien kan man følge gjennom hele Nøstvedtmarka, fra nord til sør. Vi får med oss nesten 1,5 kilometer av denne strekningen. Kongeveien ble bygd på 1600-tallet, og gikk fra Christiania til Fredrikshald (Halden). Den var i bruk i rundt 250 år.

Vi sykler over Firsprangsletta, og kommer fram til Gårdmannsbråten. Det het seg at kuskene fikk god fart på hestene på denne strekningen, etter hvert som de nærmet seg Skyssjordet i Nordby, hvor det ventet mat og hvile.

Ved Gårdmannsbråten tar vi farvel med Nøstvedtmarka og fortsetter til Nygårdskrysset. Her får vi med oss den arkitektonisk interessante Leonardo Da Vincis bro før vi legger kursen østover til Ski.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Ski - Stuene Ski Stuene 4,5 km
Nygårdskrysset - Stuene Stuene Nygårdskrysset 3,5 km
Ski - Nygårdskrysset Nygårdskrysset Ski 3 km

Ski - Stuene

Fra

Ski

Til

Stuene

Lengde

4,5 km

Gå til rute

Nygårdskrysset - Stuene

Fra

Stuene

Til

Nygårdskrysset

Lengde

3,5 km

Gå til rute

Ski - Nygårdskrysset

Fra

Nygårdskrysset

Til

Ski

Lengde

3 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere