Gruveferd i Romeriksåsene

Rimfrost ved Spenningsby

Foto: Erik Unneberg, 18.10.2005

Turinformasjon

Lengde:

4,3 km

Område:

Romeriksåsene - Nannestad

Beskrivelse

Denne helgen er det førefall i Marka, og skiføret må vi belage oss på å ta farvel med. Det ligger noe snø i stiene, men på Romeriksåsen har smeltinga brakt oss ned på tørt underlag.

I Romeriksåsene har det vært bergverksdrift siden 1500-tallet, og åsen er full av gamle gruver. En av disse ligger på østsiden av Ramndalskollen helt nede ved bekken. Den nøyaktige kartreferansen er 065626. Vi ser en nær vannrett stoll, som er drevet inn i dalsiden. Gruvegangen er ikke sikret, så ikke gå inn, det kan rase fra taket.

Gruva ble drevet for leting etter kobbersvovel, sink og bly. Driften ble lite lønnsom og den ble nedlagt for drift i 1914. Lav lønnsomhet og 1. verdenskrig kan utpekes som årsakene. Det står også en kjentmannspost på en gran på tippen, like ved inngangen.

Følg blåstien fra Spenningsby, så langt du finner det hensiktsmessig. Drei vest mot gruva. Legg gjerne turen om toppen og gå rett syd til du treffer blåstien igjen. Kanskje finner du en solgrop og ei tørrfuru der du kan nyte vårstemningen i fulle drag.

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Spenningsby - Spikertjernhytta Spenningsby Spikertjernhytta 4,3 km

Spenningsby - Spikertjernhytta

Fra

Spenningsby

Til

Spikertjernhytta

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere