Nordmarka syd

Føremelding

Skistua på Sørli - 26. januar 2022 kl. 09:07

Meldt inn av Nittedal IL for Skiforeningen

Temperatur: 2 til -2 grader.
Vær: Blå himmel.
Snødybde: 5-40 cm. 0 det siste døgnet.

Sørli - Movatn blir kjørt i går kveld, og har fine forhold. Sørli - Ørfiske - Fløyta - Holmetjernsveien - Delebekken, Svenskemyra - Varingskollen (Familieløypa) ble kjørt sist helg, samme med Sørli - Ørfiske. Det er tynt med snø i terrenget, og stedvis mye rusk og rask i løypa. Vær obs på is-svull i løypa på toppen ved Ørfiske. Lysløypa på Sørli har meget bra forhold. Holmetjernsveien har ok forhold. Veien forbi Høldippelen er brøytet.

Kikutstua - 26. januar 2022 kl. 07:10

Meldt inn av Skiforeningen

Temperatur: -4 til -3 grader.
Vær: Lettskyet pent vær .
Snødybde: 0-25 cm.
Smøretips: Rode fiolette multigrade, multigrade klister i bunn

Greie forhold fra Sørkedalen (Elveli) til Kikut tross veldig lite snø. Noen steder nesten ikke snø i det hele tatt. På Deledalsveien-Bjørnebergveien er det helt strøkent! De beste forholdene er nå altså på skogsbilveier der vi kan frese med løypemaskin. Det er nå for lite snø i mesteparten av terrengløypene til å frese de opp igjen og vi får ikke gjort noe før vi har mer snø. Mulig å gå innover, men det er skarpt og isete spor. Stein kan forekomme så pass på, spesielt i utforkjøringer. Vi har kjørt Kikut-Katnosa med maskin og her er det også lite snø og en del skumle partier. Det er også mulig å komme seg igjennom marka fra Stryken - Kikut via Stålmyrene. Vannene er greie å krysse. Gjør oppmerksom på at det i vinter er noen viktige løyper som er stengt grunnet hogst. Aurtjern-Bjørnsjøhelvete-Kikut og Aurtjern-Lørenseter-Kobberhaugen er to av de. Langlia må også stenges, så da må man finne andre alternativer igjennom Marka. Ha en fin dag på ski!

Bygdøy - 25. januar 2022 kl. 08:20

Meldt inn av Bygdø idrettslag

Temperatur: -2 grader.
Vær: Sol.
Snødybde: 10-35 cm. 0 det siste døgnet.
Smøretips: Lilla Klister

Flotte forhold i Kunstsnøløypen på ca 1,2 km på Musejordet. Tørr grovkornet snø. Lysløype! Oppkjørt tirsdag morgen.. Skøyte- og klassisk spor. Bakke også for aking og langrenncrossløype for de unge!! Thulstrupløkka og Hansebakken ble kjørt opp tirsdag, men litt hardt. Totalt ca 3,5 km med løyper på Bygdøy

Skar - 21. januar 2022 kl. 19:04

Meldt inn av Oslo kommune, Bymiljøetaten

Temperatur: -4 til 0 grader.
Vær: Delvis sol.
Snødybde: 10-20 cm.

Forrige helg var løypa opp fra Skar til Øyungen superfin! Den ble preparert senest i går (torsdag). Det er meldt noe regn/sludd nå i kveld og risikoen er da at løypene blir harde og isete når det fryser igjen. Klikk deg derfor inn på løypekartet for å se om løypa blir preparert i helgen. Et tips til barnefamilier er å ta bilen eller bussen til den store utfartsparkeringen ved Skar og gå på ski de 2,2 kilometerne inn til Skiforeningens serveringsrastebu Øyungsbua ved Øyungen. Og for dere som ønsker å gå på beina: Det finnes en brøytet bilvei på nordøstsiden av elva. (Vær og temperaturer som er angitt er lørdagens prognose.)

Tryvannshøgda - 21. januar 2022 kl. 14:59

Meldt inn av Oslo kommune, Bymiljøetaten

Temperatur: -1 til 1 grader.
Vær: Delvis sol.
Snødybde: 10-20 cm.

Det er fortsatt gode muligheter til å få seg en fin skitur i Marka, men les føremeldingen og ta deg en kikk på løypekartet for å sjekke løypestatus. I nylig preparerte løyper er det fint, men ellers er det nå hardt og isete i Marka. Vær ekstra forsiktig i bratte bakker der mange ploger, der kommer ofte grusen opp. Velg derfor ikke dine beste ski. Husk at man alltid kan vurdere å gå på beina ned hvis forholdene oppleves altfor vanskelig. I det vanskelige "u:et" i lysløypa Frognerseteren - Ullevålseter kan man f.eks. gjerne gå ned hvis man ønsker å ta det litt forsiktig nedover (du finner u:et ca 300 meter før du skal over den brøytete veien). Løypekjøreren i dette område gir blant annet beskjed om følgende: - I øvre Skomakerløypa mot Voksenkollen stasjon er det en stor issvull i løypa, denne løypa kan ikke preppes og er derfor markert rød i løypekartet - Løypa på jordene ved Årnes har for lite snø for å kunne prepareres. - De fleste terrengløypene er ikke bra. (Ettersom scooterne mangler fres kan disse ikke kjøres opp før det kommer mer snø.) - De første bakkene fra myra opp til Skjennungsstua er ikke bra (særlig ikke da man kjører ned).

Sognsvann - 21. januar 2022 kl. 14:02

Meldt inn av Oslo kommune, Bymiljøetaten

Temperatur: 0 til 1 grader.
Vær: Delvis sol.
Snødybde: 10-15 cm.

I nylig preparerte løyper er det i stort sett fine forhold, men ellers er det nå hardt og isete i Marka. Vær ekstra forsiktig i bratte bakker der mange ploger, der kommer ofte grusen opp. Løypene klarte seg overraskende bra gjennom Gyda og mildværsperioden, men nå trengs påfyll av snø. Dessverre er det ikke meldt ny snø i den nærmeste perioden. Terrengløypene er ikke bra. Her må vi vente på mer snø før disse kan preppes på ny. Det er meldt noe regn/sludd i kveld, men vi kommer å preparere i natt for å friske opp de fleste hovedløyper. Løypene på Gaustadjordene ble preparert i går og noen av rundene ble også kjørt i dag. Vurdering av prepping gjøres fortløpende, og disse løypene blir trolig kjørt på ny natten til lørdag eller søndag. Løypene fra Ullevålseter via Aurtjern til Nordmarkskapellet er ikke bra og trenger mer snø før de kan preppes på ny. Løypa mellom Ullevålseter og Skjennungen ble preparert i går, men trenger også mer snø for å bli bra. Samme er det med Måneskinnsløypa som ble preparert i dag. Her er det noen issvuller og ikke heller her optimale forhold. Fortsatt kan man få seg en fin skitur i preparerte løyper, men bruk gjerne ski som tåler noen riper. Skøyteforholdene på Sognsvann er bra igjen etter at isen har blitt høvla. Husk at skøytemulighetene fort ødelegges hvis man går på isen ved overvann/slaps. Følg med på løypekartet for å få siste nytt om preppestatus.

Voldsløkka - 09. januar 2022 kl. 10:32

Meldt inn av Oslo kommune, Bymiljøetaten

Temperatur: -2 grader.
Vær: Pent.
Snødybde: 10-20 cm. 0 det siste døgnet.
Smøretips: Tørrvoks for intervallet -1 og kaldere

Kort oppdatering; i helgen fikk vi kjørt "løyper i byen" ved Holmendammen, Voldsløkka, Stovnerløypa ved Liastua, og Husebyskogen med direkte tilførsel til marka opp gjennom Hovseterdalen. Bynære løypeforbindelser ble også kjørt fra Rikshospitalet og Planetveien/Båntjern. God tur!!

Løypeforbindelse mellom Nordmarka syd og Krokskogen

På grunn av hogst er løypene som knytter sammen Nordmarka syd med Krokskogen i Langlia-området stengt i vinter. Eneste forbindelse mellom Krokskogen og Nordmarka er da enten nede ved Sørkedalen skole i syd eller via Katnosa/Spålen i nord.

Om Nordmarka syd

Området har en enorm betydning som frilufts- og rekreasjonsområde for store deler av Osloregionens befolkning, sommer som vinter. Området er lett tilgjengelig med både bil og offentlig transport, f.eks. Frognerseterbanen, Sognsvannsbanen, Maridalsbussen og Sørkedalsbussen.

Området må sies å være mer eller mindre perforert av stier, veier og skiløyper. Dette betyr at valgmulighetene er mange for varierte turer sommer som vinter, og det skal ofte ikke mer til enn at man søker litt bort fra hovedløypene før man får være ganske så i fred i dette sentrale området av Marka også.

Det er verdt å merke seg at det i de bynære områdene er Oslo Kommune ved Bymiljøetaten som er ansvarlig for tilretteleggingen av friluftsliv, for eksempel preparering av skiløyper, tilrettelegging av rasteplasser, badeplasser mm.

Løypepreparering

Skiforeningen har 3 maskiner i dette området:

Kikut: området omfatter Nordmarkskapellet/Aurtjern/Skjærsjødammen i syd, Elveli (Sørkedalen) og Heikampen/v. Sandungen/Spålen i vest, henholdsvis Kikut/Katnosa i nord og Hakadal i nordøst.
2 Løypemaskiner og scootere er stasjonert på Kikut og preparering starter herfra i retning Nordmarkskapellet eller Sørkedalen og Hakadal.

Nittedal-Hakadal: Skiforeningens maskin i området preparerer fra lysløypa i Nittedal/Ørfiske i syd, Holmetjern i vest og Delebekken i nord. Løypemaskinen er stasjonert på Nittedal IL’s klubbhus og kjøres av Nittedal IL på oppdrag fra Skiforeningen. Preparering starter herfra i retning Ørfiske. Lysløypa i Nittedal prepareres normalt hver dag så lenge det er skiføre.

I tillegg preppes løypene rundt Varingskollen av alpinanlegget i samarbeid med Hakadal IL.

Oslo kommune Bymiljøetaten preparerer fra Holmenkollen i syd, Bogstadvannet Ø i vest, Nordmarkskapellet/Aurtjern i nord og Skjærsjødammen/Skar i øst. Bymiljøetaten preparerer lysløypene på Bogstad, i Tryvannsåsen, Holmenkollen-Frognerseteren-Ullevålseter-Sognsvann.

Steder i Nordmarka syd

Steder Moh Type Område
Abbortjern 369 Vann, tjern Nordmarka syd
Akerselva 125 Elv, bekk, foss Nordmarka syd
Appelsinhaugene 467 Topp, ås Nordmarka syd
Bjordammen 376 Vann, tjern Nordmarka syd
Bjønnemyra 410 Generelt stedsnavn Nordmarka syd
Bjørnebergveien 432 Vei Nordmarka syd
Bjørnedelet 435 Generelt stedsnavn Nordmarka syd
Bjørnholt 360 Stue, hytte (andre) Nordmarka syd
Bjørnsjøen 337 Vann, tjern Nordmarka syd
Bjørnsjøhelvete 305 Generelt stedsnavn Nordmarka syd

Abbortjern

Moh

369 m

Type

Vann, tjern

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Akerselva

Moh

125 m

Type

Elv, bekk, foss

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Appelsinhaugene

Moh

467 m

Type

Topp, ås

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjordammen

Moh

376 m

Type

Vann, tjern

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjønnemyra

Moh

410 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjørnebergveien

Moh

432 m

Type

Vei

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjørnedelet

Moh

435 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjørnholt

Moh

360 m

Type

Stue, hytte (andre)

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjørnsjøen

Moh

337 m

Type

Vann, tjern

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Bjørnsjøhelvete

Moh

305 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Nordmarka syd

Gå til sted

Turer i Nordmarka syd

Turer Lengde Turtype Start - Stopp
Fra fjell til dal 14,7 km Skitur Frognerseteren - Elveli
Gjennom kulturlandskap i Maridalen 10,7 km Skitur Brekke - Kjelsås
Opp bakkene 4,8 km Skitur Skådalen - Skjennungstua
Rundtur fra Sørkedalen 35,9 km Sykkeltur Sørkedalen skole - Sørkedalen skole
Vestover fra Maridalen 14,6 km Skitur Låkeberget - Bogstad badeplass

Fra fjell til dal

Lengde

14,7 km

Turtype

Skitur

Fra

Frognerseteren

Til

Elveli

Gå til turen

Gjennom kulturlandskap i Maridalen

Lengde

10,7 km

Turtype

Skitur

Fra

Brekke

Til

Kjelsås

Gå til turen

Opp bakkene

Lengde

4,8 km

Turtype

Skitur

Fra

Skådalen

Til

Skjennungstua

Gå til turen

Rundtur fra Sørkedalen

Lengde

35,9 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Sørkedalen skole

Til

Sørkedalen skole

Gå til turen

Vestover fra Maridalen

Lengde

14,6 km

Turtype

Skitur

Fra

Låkeberget

Til

Bogstad badeplass

Gå til turen

Stuer i Nordmarka syd

Stuer Område Ansvarlig Moh
Kikutstua Nordmarka syd Skiforeningen 357 m
Bjørnholt Nordmarka syd Diverse 360 m
Kobberhaughytta Nordmarka syd DNT 428 m
Nordmarkskapellet Nordmarka syd Diverse 396 m
Øyungsbua Nordmarka syd Skiforeningen 288 m
Ullevålseter Nordmarka syd Oslo kommune 335 m
Tryvannstua Nordmarka syd Oslo kommune 405 m
Toppstua på Varingskollen Nordmarka syd Diverse 546 m
Skjennungstua Nordmarka syd Diverse 485 m
Finnerud Nordmarka syd Oslo kommune 357 m

Kikutstua

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Skiforeningen

Moh

357 m

Gå til stuen

Bjørnholt

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Diverse

Moh

360 m

Gå til stuen

Kobberhaughytta

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

DNT

Moh

428 m

Gå til stuen

Nordmarkskapellet

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Diverse

Moh

396 m

Gå til stuen

Øyungsbua

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Skiforeningen

Moh

288 m

Gå til stuen

Ullevålseter

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Oslo kommune

Moh

335 m

Gå til stuen

Tryvannstua

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Oslo kommune

Moh

405 m

Gå til stuen

Toppstua på Varingskollen

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Diverse

Moh

546 m

Gå til stuen

Skjennungstua

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Diverse

Moh

485 m

Gå til stuen

Finnerud

Område

Nordmarka syd

Ansvarlig

Oslo kommune

Moh

357 m

Gå til stuen

Samarbeidspartnere