Føremelding

Svartbekken - 29. januar 2023 kl. 08:43

Meldt inn av Skiforeningen

Temperatur: -2 til -3 grader.
Vær: Lettskyet.
Snødybde: 60-130 cm.
Smøretips: Rode fiolett Multigrade / fiolett ekstra

Det flotte, passe kalde været i går er i ferd med å bli innhentet av mildvær og litt vind som muligens vil gjøre at varmere voks og klister kan være lurt å ha med på tur idag. Det er fortsatt flotte forhold i alle maskinløyper som er kjørt inn mot helgen på god kulde torsdag og fredag. De er nå faste og fine for klassisk og skøyting. De beste løypene er de som har stått og blitt faste, mørk grønn/ oransje og lilla, dersom den lilla løypen er kjørt torsdag etter mildværet som var tidligere i uken. Svartbekken, Flisbanen, Gjerdingen, Bislingen, Kalvedalen, Johannestjern, Tverrsjøstallen, Ølja/ Bristol og Trantjern og Ølja rundt. Fra Stryken er det kjørt med løypemaskin fra Stryken til Stålmyra, Måsjøen, Daljuvmana og Stryken, Skillingen, Fjellsjøen, Almedalsveien, Snøploghøgda og Katnosa /Sandvikshytta. Grua - Svartbekken, løypestart langs fortau på nedsiden av Kiwi. Scooterne har vært på vannene og sporsatt, så det er fine muligheter for å ta seg over. Det er trasé for skøyting også på vannene, her har vannet trukket opp og gjort det isete, men trasen er tørr. Harestuvannet, Skillingen, Fjellsjøen, Grimsvann, Måsjøen, Smalvann og Hakloa er merket med stikker og er farbare. Løypene over Fjellsjøen og Grimsvann er nå de to løypene som forbinder nord og syd hvis man skal gjennom Marka i det høydedraget. P-plasser finnes på Svartbekken, Stryken st, Kalvedalen, Tverrsjøstallen, Ølja og Bislingen. Vi har sloddet med scooter i terrengløypene, men her er det litt skarpt føre fortsatt, så ta det med ro der, ikke slipp på alt utfor 😊 God tur!

Mylla - 29. januar 2023 kl. 08:09

Meldt inn av Mylla løypeforening

Temperatur: -1 grader.
Vær: Lettskyet.
Snødybde: 100-120 cm.

Det har vært mange fine dager for skiturer nå, selv om det ser ut til at det kan bli lite med sol i dag vil jeg tro at skigleden er så stor at de fleste markatravere blir å se i løypa i dag også. Preppet i går på nytt fra Myllsdammen til Trantjern og videre opp Åssjøveien, rundløypa, Formoløypa, Treningsrunden på Bislingen, Barnebakken. Flott på Bislingflaka en sen kveld med temperatur på pluss/minus 1 grad. I lysene fra løypemaskinen glitret det i tusenvis av krystaller så tydeligvis var det minusgrader i snøen. Sporene stod fint der opp på 693 moh, men solen hadde tatt i sørhellingene så det var blitt noe isete, men er nå preppet. Alle ake- og lekebakkene er preppet. Det er båndtvang i Lunner, Jevnaker og Ringerike kommune. Husk å ikke parkere på Svea p-plass slik at det stenger for løypemaskinen som skal til Grua. Det er restriksjoner på kjøring på Vestbygdvegen i helgene fra Harestua til Sliperiet på Mylla. Følg med på skilitingen.

Trafikkregulering Mylla og Svartbekken

Det er skiltet forbudt for motorvogn ned fra Mylla og ned Vestbygdvegen. Har du vært på Mylla må du kjøre om Grua hjem. Du kan kjøre fra Harestua mot Mylla.

Har du vært på Svartbekken har du lov å kjøre ned igjen samme vei. Dette gjelder så lenge skiltene er synlig. Vi dekker disse til når behovet ikke er til stede. Dette blir vurdert løpende ut fra trafikkforholdene. Det er til enhver tid gjeldende skilting som regulerer dette.

Skogsdrift

Det blir hogst i et større område rundt Elgstøa i vinter og det medfører at veier i området må brøytes for tømmertransport. Det vil derfor ikke være løyper på disse veiene. Se merkingen med orange firkanter i kartet.

Om Nordmarka nord

Området er preget av flere store vann som alle er en del av Akerselvas nedslagsfelt, med Ølja som første vann i dette vassdraget. Mange av de aller største og mest kjente og sagnomsuste av Markaplassene ligger her, f.eks. Gjerdingen, Katnosa, Sandungen og Hakloa.

Området er rikt på kulturminner, f.eks. helt tilbake til finneinnvandringen i det syttende århundret, skogsdrift og kølabrenning, seterdriften før krigen og ikke minst krigsårene der Milorg hadde flere "celler" i området.

Området har unike muligheter for friluftsliv sommer som vinter, f.eks. fiske, småviltjakt, sykkelturer, kanoturer, fotturer og skiturer i vinterhalvåret (som forøvrig kan strekke seg fra slutten av oktober til slutten av mai i deler av området!).

Store deler av området ligger innenfor eiendommen til Løvenskiold, mens noen deler av området også er allmenningsskog. Dette betyr at det er noe forskjellige regler for ferdsel, jakt og fiske for området sett under ett.

De beste innfallsportene for turer i området er fra øst, nord og nordvest

Løypepreparering

Skiforeningens maskin i området preparerer fra henholdsvis Kikut eller Katnosa i syd, Kalvedalen/Trantjern i vest, Bislingen/Mylla/Grua i nord og Harestua/Stryken/Hakkloa/Mago "Holmenkollmarsjen "Elvann Delebekken og Helgeren i øst.

Løypemaskin og scooter er stasjonert på Stryken og preparering starter normalt herfra i retning Svartbekken.

Lysløypa på Harestua prepareres til kveldstrening onsdag og torsdag.

Noen av de mest snøsikre løypene i Marka går på ubrøytede skogsbilveier, og i dette området kan vi ha mange mil med løyper på skogsbilveiene som ofte ligger ubrøytet til glede for friluftslivet. Svartbekken - Kalvedalen 12,5 km. Harestua - Skillingen Gjerdingen - Sandungskalven og Katnosa mm.

Mylla Løypeforening preparerer området Trantjern i vest, Svea i nord og Mylla i øst.

Steder i Nordmarka nord

Steder Moh Type Område