Opplyst langtur i Lillomarka

Snart går lyset!
Foto: Erik Unneberg, 02.01.2010

Turinformasjon

Lengde:

22,5 km

Område:

Lillomarka og Gjelleråsen

Beskrivelse

Lillomarka byr på brede, flotte og varierte lysløyper - er det nok sne, er dette noen av de beste i hele Oslomarka. Dette turforslaget gir deg en runde på gode to mil i disse lysløypene, men du bør ha med deg en liten hodelykt for det korte stykket der det ikke finnes stolper med lys. Deler av runden er kun preparert for klassisk, men du kommer deg fint rundt hele veien også med skøyteski.

Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen ved Linderudkollen, som er relativt romslig, og hvor det vanligvis går greit å finne parkering en hverdags ettermiddag. Her følger lysløypa mellom Langsetløkka og Linderudkollen i kanten av parkeringsplassen, så det er bare å gå ut i denne, og følge den til venstre ned en liten bakke til selve Linderudkollen.

Lysløypene fra Linderudkollen er populære for organisert langrennstrening i flere idrettslag, særlig for yngre utøvere. Du må derfor regne med en god del trafikk på vei inn mot Breisjøen, men dette avtar gradvis. Etter omkring 1,3 km, ved Badstubråten, begynner en utforbakke som bringer deg ned 90 høydemeter på ca. 700 meter løype, men bakken er oversiktlig og jevnt bratt, og er normalt uproblematisk for de aller fleste. Etter noen kneiker og flatere partier, krysses veien mot Lilloseter og vi følger denne om lag 700 meter innover.

Nå tar vi til høyre opp en kneik, mot Steinbruvann, og møtes av en solid utforbakke langs nordsiden av Breisjøen. Så følger et flatere parti, før vi jobber oss oppover bakkene mot Steinbruvann. Vel fremme i krysset ved vannet vender vi nesen nordover på en flat og fin løype langs Romstjern, og får endelig mulighet til å stake litt skikkelig.

I disse løypene er det sjelden mye folk, selv om vi nå befinner oss like ved bebyggelsen langs vestsiden av Groruddalen. Vi kommer etter hvert til krysset ovenfor Skytta, og tar til venstre, nordover mot Bjønndalen.

Fra Bjønndalen går vi i lett terreng inn til Skredderudtjern, og tar så fatt på bakkene opp mot Sørskogen. Løypa flater ut ved Kjulstjern, og her kan vi evt. ta en avstikker de 300 meterne opp Sørskogen, der det er servering i helgene.

Turen går videre sørover langs vestsiden av Kjulstjern. Her er det ikke lys, så vi er avhengig av månen og/eller en liten hodelykt for de neste 1,6 km i svakt kupert terreng sørover mot Lilloseter. Her er det mulig å få noe å styrke seg på før siste innspurt.

Lysløypa langs veien fra Lilloseter deler lysmaster med veien, og dermed blir det litt dunkelt noen steder. Derfor kan det være lurt å la hodelykten være tent på vei nedover kneikene her. Er det litt lite sne, og veien ikke er strødd, kan det være like greit å gå på veien som i terrengløypa. Et stykke nedover Lilloseterveien møter vi lysløypa fra Linderudkollen igjen, som vi tar til høyre inn på.

Her er vi kjent fra tidligere på kvelden, men det gjelder å ha litt krefter igjen til vi skal ta oss opp “Mördarbakken" ved Badstubråten - det virker som om den har enda flere høydemeter nå enn da vi kjørte den ned på starten av turen.

Nå følger noen fine utforkjøringer ned mot utgangspunktet ved Linderudkollen, og juniorløperne har kanskje kommet seg hjem og i seng slik at det er litt bedre plass i løypene. Den ivrige kan fortsette en runde ned til Langsetløkka ved Kjelsås for å samle enda noen kilometer i Oslo kommunes lysløyper, men vi sier oss fornøyde med turen her.

God kveldstur!

Se løyper turen består av

Navn Fra Til Lengde Sist preparert Preppetype
Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen Linderudkollen Breisjøen 3,9 km 29.03.2024 Fristil
Lysløypa Breisjøen - Steinbruvann Breisjøen Steinbruvann 2,7 km 05.04.2024 Fristil
Lysløypa Skytta - Steinbruvann Skytta Steinbruvann 2,6 km 05.04.2024 Klassisk og fristil
Bjønndalen - Bergensveien Skytta Bjønndalen 1,1 km 05.04.2024 Scooter
Bjønndalen - Sørskogen Bjønndalen Sørskogen 3,7 km 05.04.2024 Scooter
Lilloseter - Kjulstjern - Sørskogen Lilloseter Sørskogen 2 km 06.04.2024 Scooter
Lysløypa Breisjøen - Lilloseter Breisjøen Lilloseter 2,6 km 05.04.2024 Scooter
Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen Linderudkollen Breisjøen 3,9 km 29.03.2024 Fristil

Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen

Fra Linderudkollen Til Breisjøen Lengde 3,9 km Sist preparert 29.03.2024 Gå til løype

Lysløypa Breisjøen - Steinbruvann

Fra Breisjøen Til Steinbruvann Lengde 2,7 km Sist preparert 05.04.2024 Gå til løype

Lysløypa Skytta - Steinbruvann

Fra Skytta Til Steinbruvann Lengde 2,6 km Sist preparert 05.04.2024 Gå til løype

Bjønndalen - Bergensveien

Fra Skytta Til Bjønndalen Lengde 1,1 km Sist preparert 05.04.2024 Gå til løype

Bjønndalen - Sørskogen

Fra Bjønndalen Til Sørskogen Lengde 3,7 km Sist preparert 05.04.2024 Gå til løype

Lilloseter - Kjulstjern - Sørskogen

Fra Lilloseter Til Sørskogen Lengde 2 km Sist preparert 06.04.2024 Gå til løype

Lysløypa Breisjøen - Lilloseter

Fra Breisjøen Til Lilloseter Lengde 2,6 km Sist preparert 05.04.2024 Gå til løype

Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen

Fra Linderudkollen Til Breisjøen Lengde 3,9 km Sist preparert 29.03.2024 Gå til løype

Samarbeidspartnere