Opplyst langtur i Lillomarka

Snart går lyset!

Foto: Erik Unneberg, 02.01.2010

Turinformasjon

Lengde:

22,5 km

Område:

Lillomarka og Gjelleråsen

Gradering:

Medium

Beskrivelse

Lillomarka byr på brede, flotte og varierte lysløyper - er det nok sne, er dette noen av de beste i hele Oslomarka. Dette turforslaget gir deg en runde på gode to mil i disse lysløypene, men du bør ha med deg en liten hodelykt for det korte stykket der det ikke finnes stolper med lys. Deler av runden er kun preparert for klassisk, men du kommer deg fint rundt hele veien også med skøyteski.

Utgangspunktet for turen er parkeringsplassen ved Linderudkollen, som er relativt romslig, og hvor det vanligvis går greit å finne parkering en hverdags ettermiddag. Her følger lysløypa mellom Langsetløkka og Linderudkollen i kanten av parkeringsplassen, så det er bare å gå ut i denne, og følge den til venstre ned en liten bakke til selve Linderudkollen.

Lysløypene fra Linderudkollen er populære for organisert langrennstrening i flere idrettslag, særlig for yngre utøvere. Du må derfor regne med en god del trafikk på vei inn mot Breisjøen, men dette avtar gradvis. Etter omkring 1,3 km, ved Badstubråten, begynner en utforbakke som bringer deg ned 90 høydemeter på ca. 700 meter løype, men bakken er oversiktlig og jevnt bratt, og er normalt uproblematisk for de aller fleste. Etter noen kneiker og flatere partier, krysses veien mot Lilloseter og vi følger denne om lag 700 meter innover.

Nå tar vi til høyre opp en kneik, mot Steinbruvann, og møtes av en solid utforbakke langs nordsiden av Breisjøen. Så følger et flatere parti, før vi jobber oss oppover bakkene mot Steinbruvann. Vel fremme i krysset ved vannet vender vi nesen nordover på en flat og fin løype langs Romstjern, og får endelig mulighet til å stake litt skikkelig.

I disse løypene er det sjelden mye folk, selv om vi nå befinner oss like ved bebyggelsen langs vestsiden av Groruddalen. Vi kommer etter hvert til krysset ovenfor Skytta, og tar til venstre, nordover mot Bjønndalen.

Fra Bjønndalen går vi i lett terreng inn til Skredderudtjern, og tar så fatt på bakkene opp mot Sørskogen. Løypa flater ut ved Kjulstjern, og her kan vi evt. ta en avstikker de 300 meterne opp Sørskogen, der det er servering i helgene.

Turen går videre sørover langs vestsiden av Kjulstjern. Her er det ikke lys, så vi er avhengig av månen og/eller en liten hodelykt for de neste 1,6 km i svakt kupert terreng sørover mot Lilloseter. Her er det mulig å få noe å styrke seg på før siste innspurt.

Lysløypa langs veien fra Lilloseter deler lysmaster med veien, og dermed blir det litt dunkelt noen steder. Derfor kan det være lurt å la hodelykten være tent på vei nedover kneikene her. Er det litt lite sne, og veien ikke er strødd, kan det være like greit å gå på veien som i terrengløypa. Et stykke nedover Lilloseterveien møter vi lysløypa fra Linderudkollen igjen, som vi tar til høyre inn på.

Her er vi kjent fra tidligere på kvelden, men det gjelder å ha litt krefter igjen til vi skal ta oss opp “Mördarbakken" ved Badstubråten - det virker som om den har enda flere høydemeter nå enn da vi kjørte den ned på starten av turen.

Nå følger noen fine utforkjøringer ned mot utgangspunktet ved Linderudkollen, og juniorløperne har kanskje kommet seg hjem og i seng slik at det er litt bedre plass i løypene. Den ivrige kan fortsette en runde ned til Langsetløkka ved Kjelsås for å samle enda noen kilometer i Oslo kommunes lysløyper, men vi sier oss fornøyde med turen her.

God kveldstur!

Se løyper turen består av

Navn Fra Til Sist preparert Lengde
Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen Linderudkollen Breisjøen 09.04.2023 3,9 km
Lysløypa Breisjøen - Steinbruvann Breisjøen Steinbruvann 25.04.2023 2,7 km
Lysløypa Skytta - Steinbruvann Steinbruvann Skytta 08.04.2023 2,6 km
Lysløypa Skytta - Bjønndalen Skytta Bjønndalen 31.03.2023 1,1 km
Lysløypa Bjønndalen - Sørskogen Bjønndalen Sørskogen 02.04.2023 3,7 km
Lilloseter - Kjulstjern - Sørskogen Sørskogen Lilloseter 09.04.2023 2 km
Lysløypa Breisjøen - Lilloseter Lilloseter Breisjøen 25.04.2023 2,6 km
Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen Breisjøen Linderudkollen 09.04.2023 3,9 km

Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen

Fra

Linderudkollen

Til

Breisjøen

Lengde

3,9 km

Sist preparert

09.04.2023

Gå til løype

Lysløypa Breisjøen - Steinbruvann

Fra

Breisjøen

Til

Steinbruvann

Lengde

2,7 km

Sist preparert

25.04.2023

Gå til løype

Lysløypa Skytta - Steinbruvann

Fra

Steinbruvann

Til

Skytta

Lengde

2,6 km

Sist preparert

08.04.2023

Gå til løype

Lysløypa Skytta - Bjønndalen

Fra

Skytta

Til

Bjønndalen

Lengde

1,1 km

Sist preparert

31.03.2023

Gå til løype

Lysløypa Bjønndalen - Sørskogen

Fra

Bjønndalen

Til

Sørskogen

Lengde

3,7 km

Sist preparert

02.04.2023

Gå til løype

Lilloseter - Kjulstjern - Sørskogen

Fra

Sørskogen

Til

Lilloseter

Lengde

2 km

Sist preparert

09.04.2023

Gå til løype

Lysløypa Breisjøen - Lilloseter

Fra

Lilloseter

Til

Breisjøen

Lengde

2,6 km

Sist preparert

25.04.2023

Gå til løype

Lysløypa Linderudkollen - Breisjøen

Fra

Breisjøen

Til

Linderudkollen

Lengde

3,9 km

Sist preparert

09.04.2023

Gå til løype

Samarbeidspartnere