Jensrud

Type:

Markaplass

Område:

Lillomarka og Gjelleråsen

Moh:

233
Tidligere husmannsplass under Mo gård i Nittedal kommune. Plassen kom opp i 1820- eller 1830-årene. Gulbrand Hansen Jenserud var trolig den første husmannen her. I 1961 testamenterte daværende eier av plassen, Johan Jensrud, stedet til Nittedal kommune.

Skogsbilveien mellom Sørlitangen og Sagtomta går forbi Jensrud. Der er det fint å sykle.

Det etterfølgende finnes på hjemmesida til Maridalens venner under tittelen Atle på Sørskogen: "Min mor, Aslaug, var født i 1893 og døde i 1968, 84 år gammel. I unge år gikk far stien over Brennberget og om Jensrud når han skulle ned til bygda. Vi kalte det frierveien til han Alf Sørskogen ... Far ble litt sur når vi sa det ... Far og mor var like gamle, og de giftet seg i 1929. Da var de 36 år gamle. Mor var en gjestfri og blid dame. Hun var godt likt og kunne prate med alle, og mange kalte henne Mor Sørskogen. I sine unge år dro hun til byen for å tjene til livets opphold, og hun var førstedame hos Ingwald Nielsen i mange år. Hun fortalte at hun fant fram mange ting som Fridtjof Nansen skulle bruke på sin polferd. I alle år lengtet hun likevel tilbake til Nittedalsskogene, og hun var glad da hun i 1929 ble kone på Sørskogen. Det er nok ennå mange av den eldre garde som husker mor og far bak disken på Sørskogen ...

Mor arvet Jensrud, men hun ga det bort til pleiebroren sin, Johan Jensrud. Han døde bare 52 år gammel og testamenterte stedet bort til Nittedal kommune. I dag er det 4H som bruker Jensrud som naturskole for barn og ungdom. Det ligger fint til, midt i skogen, og bak stua er det både sopp, planter og dyr som de unge kan studere.

Aslaugs far og mor het August og Kristine (Stina) Jensrud. August var kurvmaker og lagde både stoler og andre møbler på verkstedet sitt på Jensrud. Jeg husker han hadde store pilbunter som han brukte i sitt arbeid. Han var også lærer på Kunst- og håndverksskolen, og han arbeidet også en tid på Nittedal Kruttverk. Den fine kandelaberen med blomster her i stua er det August som har laget.

Min mor, Aslaug, fikk H.M. Kongens fortjenestemedalje i 1971 for 40 års tjeneste for turfolket og for sin innsats for Hjemmefront-styrkene under krigen. Da var hun 79 år gammel."

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Sagtomta 201 Innfallsport (parkering) Lillomarka og Gjelleråsen

Sagtomta

Moh

201 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Lillomarka og Gjelleråsen

Gå til sted

Samarbeidspartnere