Spikkestad

Type:

Innfallsport (parkering)

Område:

Kjekstadmarka

Moh:

110
Spikkestad er et tettsted i Røyken kommune, og er endestasjon for Spikkestadbanen. Stedet er en viktig innfallsport til Kjekstadmarka. Det vanligste utgangspunktet om vinteren, er lysløypa fra IL ROS' skistadion ved Elopak. Ta av fra riksvei 23 i Spikkestadbakkene og ta første avkjøring til venstre. Kjør over jernbanen og fram til Elopak. Sving til venstre ut på Gamle Drammensvei, forbi Elopaks kontorbygg.

På høyre side passeres den nye Vestbygda skole, i gropa som var uttak av leire for Spikkestad teglverk. Teglverket ble stiftet av Hans Spikkestad i 1897 og var bygdas viktigste arbeidsplass i 70 år før det ble revet da NEBB overtok tomta.

Rett etterpå tar veien av til parkeringsplassen.

Kommer du fra Drammen er det mulig å kjøre de gamle Gullhaugkleivene fram til lysløypa. Bussforbindelse til Spikkestad sentrum (15 min fra lysløypa) og tog til Spikkestad stasjon (10 min fra lysløypa).

Det er også mulig å starte fra Spikkestad ungdomskole, her er det parkering og løypa starter på bussholdeplassen.

Vår, sommer og høst er det fint å sykle på skogsbilveien nordover gjennom Kjekstadmarka. Da sykler du opp til Kjos gård og videre innover derfra. Du kan f.eks. starte ved Spikkestad stasjon. Før stasjonen ble åpnet i 1885 gikk veien i planovergang over til Elopak. Nå må en sykle opp på brua over jernbanen, første bygg på høyre side er det gamle meieribygget fra 1898. Mellom gangveien og Elopaks fabrikkbygg lå Spikkestad Tegleverk fra 1898 fram til det ble revet etter 70 år. Elopaks kontorbygg og Vestbygda skole ligger i leireuttaket til teglverket.
Nydelige forhold i Lysløypa på Spikkestad

Foto: Bent Flyen, 13.02.2008

Løyper i nærheten

Løype Lengde Sist preparert Preppetype
Lysløypa Spikkestad - ROS-hytta 5 km 23.02.2022 Klassisk og fristil

Lysløypa Spikkestad - ROS-hytta

Lengde

5 km

Sist preparert

23.02.2022

Preppetype

Klassisk og fristil

Gå til løype

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Gullaugkleiva 123 Innfallsport (parkering) Kjekstadmarka
Transet 165 Innfallsport (parkering) Kjekstadmarka

Gullaugkleiva

Moh

123 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Kjekstadmarka

Gå til sted

Transet

Moh

165 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Kjekstadmarka

Gå til sted

Samarbeidspartnere